Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a trecut cu 241 de voturi. PSD și-a dat jos propriul Guvern

parlamentMoţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost votată astăzi, în plenul reunit al Parlamentului. PSD prin președintele său, Liviu Dragnea a considerat că Sorin Grindeanu nu mai este un Premier bun pentru România. După susținerea punctelor de vedere, parlamentarii au decis ca Guvernul Grindeanu să plece. 241 de parlamentari au decis să voteze “pentru” moțiunea de cenzură. 

În cuvântul său, Sorin Grindeanu a dat de înțeles că PSD condus fiind de Liviu Dragnea, se întoarce în comunism și, spune el, acesta a fost principalul motiv pentru care nu și-a dat demisia.

parlament 1La nici 6 luni de la acel aflu brusc ca Guvernul nu prea îsi face treaba, că țara deși are performanță economică bună nu e brusc în Vest. În decembrie 2016 chiar și după ce PSD a câștigat alegerile cu un scor istoric, în ianuarie 2017, Liviu Dragnea m-a rugat sa accept funcția de premier și am acceptat guvernul propus de Liviu Dragnea. Nu am demisionat pt că PSD risca să piardă guvernarea și să ajungă iarăși la decizia domnului președinte Klaus Iohannis. Nu mă țin de scaun dar am vrut să atrag atenția că ne putem întoarce la comunism. Eu nu îmi doresc lucrul ăsta, a spus Sorin Grindeanu.

Grindeanu a mai adăugat:

Oricine ar fi fost sau ar putea să devină Prim Ministru nu are nicio șansa să își exercite funcția de Prim Ministru. Am auzit acuzații nefondate, insinuări, domnul Șimon are gura foarte mare pentru ca i s-a promis post de ministru. Să știți că singurele lucruri clare sunt promisiunile făcute mie și lui Victor Ponta de către domnul președinte în ultimele zile. Ce luptă a avut Liviu Dragnea cu sistemul în aceste luni în afară de celebra ordonanță 13. A jucat cineva de aici tenis cu ei? Vă rog să vă răspundeți fiecare la aceste întrebări.  Eu nu am negociat cu absolut nimeni.

Liviu Dragnea a ținut să se lamenteze pentru decizia făcută când l-a propus pe Sorin Grindeanu ca Premier. Mai mult, Dragnea susține că Guvernul Grindeanu a guvernat binișor dar se dorește mai mult.

dragneaAdoptarea moțiunii înseamnă continuarea guvernării PSD așa cum au votat românii în decembrie. Vrem să oprim o guvernare care nu și-a asumat programul nostru. Am ales să fim sinceri și cu partidul și mai ales cu românii cei cărora le-am promis. Guvernul căruia i-am încredințat cel mai ambițios program după  ’89 nu a performat, a mers binișor dar pentru ce am promis, binișor nu este cum a sperat și cum ne-am angajat. Nu se aștepta nimeni ca fostul nostru coleg să acționeze cu atâta lipsă de rațiune și un alt coleg să susțină asta ceea ce ne-a adus în situația de azi. Noi toți am hotărât că nu vom repeta greșelile trecutului. Nu vom intra în alte jocuri obscure cu alte partide. Am decis că vom urma o direcție clară și că vom câștiga alegerile. Așa s-a întâmplat, am câștigat alegerile de anul trecut pentru că am jucat corect. În perioada campaniei electorale unii au jucat împotriva partidului. Nu doresc să repetăm greșelile din trecut. Puteam sta liniștiți să supraveghem Guvernul și Premierul dar nu puteam face asta dupa ce am fost la televiziuni să prezentăm programul de guvernare. Azi unii spun că Dragnea este autoritar. Sunt autoritar pentru că am spus că trebuie să separăm serviciile de politică. Sunt autoritar pentru că am cerut să se respecte programul de guvernare? Am crezut mult în Sorin Grindeanu și îmi asum asta, nu am facut-o în glumă, am crezut că este cea mai bună soluție, din pacate se agață de scaun și nu a ajuns Premier datorită celor cu care s-a baricadat și cu care se intalneste. La toate întâlnirele nocturne s-au promis lucruri irealizabile, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea.

gragnea 1La discurusl deputatului PNL, Raluca Turcan, au iești din sala parlamentari ai PSD. Alții au ales în semn de “respect” să povesteasca între ei. Liviu Dragnea s-a apropiat de un parlamentar cu care a stat la discuții ignorând total cuvântul deputatului PNL.

Turcan a explicat că ceea ce se întâmplă este o reglare de conturi în stil mafiot și că nu vor vota această moțiune.

USR este de aceeași părere și nu vor participa la vot nici ei.

Alți parlamentar au protestat cu mesaje scrise pe foi pe care le-au ridicat în aer la cuvântul lui liviu Dragnea

Din partea ALDE a luat cuvântul Varujan Vosganian

Primul Ministru a fost absent la marile probleme ale României și la Legea salarizării. Nu am primit răspunsuri, avem nevoie în Guvern de un interlocutor. Ca sa vedeți că ALDE este un partener bun de coaliție, vă asigur ca ALDE se află în sală și va vota moțiunea de cenzură.

basescuNici parlamentarii Mișcării Populare nu au votat asupra moțiunii.  Băsescu a spus despre PSD și ALDe că sunt “inapți pentru guvernare “.

Alte grupuri parlamentare (dintre minorități) au ales să voteze asupra moțiunii după cum consideră fiecare pentru că nu este războiul lor și nu vor să se afle în nicio tabără iar dacă nu ar fi participat la vot ar fi însemnat că se află automat într-o tabără.

Pentru ca Guvernul Grindeanu în frunte cu Premierul să cadă, au fost necesare minim 233 de voturi. Votul a fost secret, exprimat prin bile. 241 de parlamentari au votat “pentru” ca Guvernul Grindeanu să fie demis.