Consiliul Local Florești a fost convocat în ședință de îndată pentru astăzi, 13 decembrie 2017 însă a fost un eșec. Pentru că nu s-a întrunit condiția de cvorum (n.red. să fie prezenți minim 10 consilieri în cazul Consiliului Local Florești), ședința nu s-a ținut.
La ședința de îndată au fost prezenți următorii consilieri locali:
PNL: Pivariu Bogdan, Laar Andras, Abrudan Traian și Ioachim Vancea.
UDMR: Szekely Istvan (Doronci) și Szekely Istvan (Condor)
ALDE: Florentina Vaida și Eugen Jurco
Pe ordinea de zi s-au aflat două proiecte care nu par să prezinte vreo urgență. Primul punct se referă la câteva modificări la buget privind banii necheltuiți și care mai pot fi utilizați la alte capitole din buget iar al doilea proiect face referire la terenul primit de la MApN din fostul poligon care urmează să fie dezlipit în cinci loturi.
C O N V O C A T O R
Se convoacă ședința de îndată a Consiliului Local Floreşti, pentru data de 13 decembrie 2017, ora 16,00 la sediul Consiliului local din strada Avram Iancu, nr. 170, cu următorul proiect al ordinii de zi :
1. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului local rectificat pe anul 2017.
2. Proiect de hotărâre privind însușirea documentației cadastrale pentru obținerea certificatului de urbanism necesar dezlipirii imobilului situat în localitatea Florești, F.N., jud. Cluj, înscris în C.F. nr. 58.170 Florești în 5 loturi.
S-ar părea că edilul comunei se ține de cuvânt cu privire la „amenințarea” lansată la o ședință pe comisii și anume că va face tot mai multe ședințe extraordinare și de îndată pentru ca cetățenii să nu mai poată sesiza Prefectul atunci când nu este respectată legea privind transparența decizională. Pentru cei care nu își amintesc, discuția a avut loc la ședința din 25 octombrie 2017 când consilierul local Doru Matei i-a atras atenția primarului că nu ar trebui să facă abuz de aceste ședințe de îndată și extraordinare. Cu atât mai mult că și cetățenii au dreptul să știe ce urmează să se aprobe în Consiliul Local Florești, dar mai ales că și consilierii trebuie să se informeze corect înainte de a vota ori la ședințele de îndată timpul nu este suficient pentru a se informa corect. În plus, consilierii au la rândul lor familii, locuri de muncă de unde nu pot pleca de câte ori se dorește convocarea Consiliului Local, în ultima vreme destul de des într-o lună.
Dacă este să vedem ce spune Legea în acest acest sens, atunci conform art. 39. din Legea administrației publice locale nr. 215/2001
(1) Consiliul local se întrunește în ședințe ordinare, lunar, la convocarea primarului.
(2) Consiliul local se poate întruni și în ședințe extraordinare, la cererea primarului sau a cel puțin unei treimi din numărul membrilor consiliului.
(3) Convocarea consiliului local se face în scris, prin intermediul secretarului unității administrativ-teritoriale, cu cel puțin 5 zile înainte ședințelor ordinare sau cu cel puțin 3 zile înainte de ședințele extraordinare. Odată cu notificarea convocării, sunt puse la dispoziție consilierilor locali materialele înscrise pe ordinea de zi.
(4) În caz de forță majoră și de maximă urgență pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, orașului sau municipiului sau în alte situații stabilite de regulamentul de organizare și funcționare a consiliului local, convocarea consiliului local se poate face de îndată.
Nimeni nu a înțeles unde este cazul de forță majoră în condițiile în care pentru cetățenii afectați lunile trecute de furtuni, care au rămas fără acoperișuri la blocuri n-a fost necesară ședință de îndată pentru a-i ajuta financiar. Lista poate continua și cu alte exemple de incendii pentru care nu s-au făcut ședințe de îndată. unde a fost acel element de forță majoră în baza căruia să se convoace de îndată Consiliul Local Florești?
Era de așteptat să nu fie îndeplinită condiția de cvorum. Rămâne de văzut cât va continua această atitudine din partea edilului și dacă are de gând să mai facă ședințe de îndată sau extraordinare în această lună căci urmează să aibă loc și ședința ordinară, la care puteau fi incluse de altfel și subiectele de azi.
Înainte de plecare, primarul și-a cerut scuze „în numele celor care au creat deranjul”.
Citește și: