De ce nu primeşte Floreşti bani pentru varianta de ocolire? Nimeni nu se zbate pentru acest proiect.

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

traficRăspunsul ar putea fi formulat printr-un singur cuvânt: „neputinţă”, dar nu acesta este scopul. Vreau ca floreştenii să vadă şi poate de data asta vor şi înţelege că nu au decât două opţiuni în ce priveşte traficul, pe care ei le cunosc pentru că le aplică în fiecare zi.

Primăria comunei Floreşti are anual un buget destul de mare. Doar e comuna cea mai mare din ţară. Problema este că cine îl întocmeşte anual nu o face cu cap. Apoi, dacă la departamentul de fonduri europene ai oameni precum Luciana Trif care se pricepe mai bine la dansat în ansamblul de dansuri populare al Primăriei decât să facă proiecte pe fonduri europene, atunci cu siguranţă nu poţi cere ceva.  Şi este mai uşor să vii şi să spui poporului „Eu m-am tot dus la Bucureşti, dar acolo îmi sunt închise uşile, nu mă ajută nimeni”. Până la urmă, „Dumnezeu îţi dă dar nu-ţi bagă în traistă”. Primăria Floreşti are impresia că Guvernul îi bagă bani în traistă cu forţa. Că CNADNR îţi aprobă proiecte la care doar te-ai gândit, fără să depui documente, să ceri ceva şi aşa mai departe, exemplele pot continua.

Aşa că, prima dată am profitat de prezenţa la Cluj a fostului ministru de transporturi, Ioan Rus şi l-am întrebat clar de ce nu ajută comuna în realizarea variantei de legătură SUD dintre Floreşti şi Municipiul Cluj-Napoca. Răspunsul a fost halucinant, nici măcar nu ştia de aşa ceva şi mai rău, Primăria Floreşti nici nu a cerut un ban de la minister pentru asta.

Cei de la ADR Nord-Vest ne-au spus la rândul lor că nu au fost depuse cereri de finanţare. DELOC.

Între timp în Consiliu Local Floreşti lucrurile au evoluat. Atât de mult încât ne-am trezit cu mai multe HCL-uri şi un macadam. Pentru asta avem la bază site-ul oficial al instituţiei unde vom vedea tot ce s-a aflat pe ordinea de zi legat de acest subiect şi câteva hotărâri. Astfel, după ce a anunţat în presă cu surle şi trâmbiţe că băncile din ţară stau la coadă să împrumute comuna cu bani pentru acest obiectiv, se poate observa că în şedinţa din 18 decembrie 2014 apare primul proiect de hotărâre prin care se doreşte construirea drumului de legătură Varianta Sud prin credit furnizor (n.red. adică un constructor dispus să facă lucrarea din banii lui iar primăria să îi plătească în rate lucrarea).

În şedinţa din 29 ianuarie 2015 un alt proiect de hotărâre declară acest drum ca fiind de importanţă locală şi totodată se cere aprobarea culoarului de expropiere.

În 16 februarie 2015 acest proiect împreună cu cele ce presupun construirea unei grădiniţe, a unei şcoli, trecerea reţelelor electrice în subteran, construirea SVSU devin proiecte multianuale. Iar în 26 februarie 2015, sunt aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru drum.

1 credit furnizor 2 drum de importanta locala

3. proiect multianual 4 indicatorii tehnico economici

Bineînţeles, s-a realizat şi licitaţia pentru proiectare şi urmează să fie lansată licitaţia pentru execuţie. Asta fără ştim din ce bani, cum şi mai ales cum va face faţă comunitatea unui astfel de credit, indiferent de ce tip este el.

De ce nu a primit sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice?

În iulie 2015, aflăm că guvernul României trimite bani pentru a sprijini proiectele locale. În lista solicitare fonduri guvernrespectivă nu se află şi comuna Floreşti. Aşa că am întrebat MDRAP (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice) de comuna Floreşti nu primeşte niciun ban deşi areproiecte importante pentru comunitate. Mai exact este vorba de Programul Național de Dezvoltare Locală 2015  din județul Cluj. Un program la care au acces comunele din judeţ prin intermediul Consiliului Judeţean. Conform răspunsului, Consiliul Judeţean Cluj a transmis aceasta nevoie catre minister, dar primaria Floreşti avea posibilitatea să acceseze fonduri europene. A preferat să tragă mâţa de coadă până n-a mai putut accesa. Este încă o dovadă faptul că primăria avea soluţii, dar insistă să îndatoreze comuna. Despre celelalte proiecte, ministerul nu are la cunoştinţă.raspuns minister

Ce a făcut edilul comunei în acest timp? 

S-a plimbat la Bucureşti, desigur. Sub pretextul că aduce bani pentru comuna pe care o conduce pentru proiecte mari. A avut şi miniştrii PNL care, se pare că nu l-au ajutat. Numai că s-a întors cu un master în apărare naţională şi cu o diplomă de absolvire a cursurilor de înalt funcţionar public (alături de şeful serviciului de contabilitate, Raluca Doja). Noi sperăm doar că sacrificiul financiar nu a fost prea mare, mai ales că dintr-un salar lunar de 2.600 lei e greu să te tot deplasezi la Bucureşti, cazări, mâncare, combustibil şi să întreţii şi familia.

Şi pentru că ne-am lămurit deja cum administraţia locală doreşte să facă sensuri giratorii fără să depună documentaţia necesară, sau să primească fonduri pentru proiecte fără să facă cereri de finanţare către instituţiile abilitate, nu putem decât să sfătuim Primăria Floreşti să înveţe să ceară pentru ca să primească dar mai ales să ceară corect pentru că este imposibil de crezut că toate instituţiile din ţara au ceva împotriva Floreştiului.

Citeşte şi:

Orgoliul politic nu îl lasă pe primarul galben de Floreşti să facă „centura de SUD”

Adio „centură”. Floreştenii rămân cu macadamul. Cum s-a pierdut primarul din Floreşti în ceaţă şi la final s-a dat de gol?

[Video] Floreşti: Cât va costa centura de Sud a comunei şi când vor fi demarate lucrările?

 

 

5 COMENTARII

  1. Ha, ha, ha! Fraierilor! Doja, noua Udrea a lui Sulea…. Sau vechea? Grea întrebare!!!! Hotelurile/motelurile via Huedin vorbeste!!!!!!

  2. Ce intrebare…deaia ca lui Sulea nu-i plac fondurile europene. E greu sa le masluiasca. Nu stiti voi cum au stat si Sulea si Irimies cu morcovu pentru centru de romi. Asta ne lipsea. Da o luat pretenu banii pentru constructie? Da, i-o luat. Despre Doja sunt multe de spus. Puteti fi siguri pe banii florestenilor au mers la cursuri. Iese Sulea plin de diplome din mandat. Da ce prost e, la Gherla se intra fara studii.

  3. Vom vedea daca va fi credit furnizor sau credit al Primariei cu garantie guvernamentala, dar si aici avem o problema fiindca Ministerul de Finante ne-a anuntat ca vor fi bani pentru garantarea creditelor unitatilor administrativ teritoriale de-abia din august”, a spus Horia Sulea pentru Ziua de Cluj. Birocratie mare, monser!

  4. […] Nu este o noutate traficul infernal din Floreşti. Vedem asta în fiecare zi şi din păcate problema este din ce în ce mai gravă. Primarul comunei Floreşti a apărut în presă cu toate variantele posibile pentru a încerca să rezolve problema (sensuri giratorii, sisteme de semaforizare inteligentă şi chiar benzi reversibile precum şi promisiunea unui drum de legătură). Doar că alegerile locale se apropie cu paşi repezi, actuala conducere a administraţiei publice locale a încercat şi încă încearcă să nu îşi piardă alegătorii mai ales că soluţiile de până acum s-au dovedit a fi un eşec. Şi nu, nu pentru că spun eu ci din simplul motiv că o spun cei direct afectaţi şi care îşi petrec ore în trafic ca să ajungă la Cluj-Napoca sau acasă. […]

Comentariile sunt închise.

Articole Noi