Cum se împart fondurile nerambursabile la Apahida? Unii nu primesc bani, alții primesc să facă ce vor cu ei.

primaria apahida 1Nemulțumiri la Apahida. Unele cluburi sportive nu primesc fonduri nerambursabile de la bugetul local, dar altele primesc și îi folosesc cum doresc.

Echipa asta a primit niște bani dar ea nu există. Nu este nici în campionat, nu face nimic. A fost înființată și a depus dosar de finanțare. Am înțeles, a depus proiect dar în momentul în care nu mai ai echipă și ai primit fonduri trebuie să le returnezi. Ai solicitat suma de bani pentru un proiect. Noi activăm și suntem în campionat în Liga a V-a. Nu suntem agreați de unul dintre consilierii care fac parte din comisie. Am cerut acum doi ani să fie date aceste sume prin AJF Cluj dar vă dați seama că i-am încurcat, ei nu mai puteau manevra banii și băieții deștepți m-au scos din peisaj. Noi de atunci nu am mai primit bani. Ne descurcăm cum putem și prin donații. Sunt foarte multe probleme. Ei au primit banii pentru campionatul 2016-2017 dar nu sunt înscriși în campionat. La momentul depunerii dosarelor erau înscriși în campionatul trecut dar după nu s-au mai înscris, nu trebuie să returneze banii? Nu mai are cheltuieli, nici pentru arbitraj, pentru nimic. Se dau bani pe prietenii și nu-i verifică nimeni, a declarat reprezentantul A.S. VIITORUL Dezmir.

Dovada celor declarate se află pe site-ul Asociației Județene de Fotbal

ajf cluj juniori IV ajf cluj juniori IV 1 ajf cluj seniori IV

AJF cluj seniori IV 1ajf cluj V ajf cluj V 1

Comisia de atribuire a fondurilor nerambursabile este formată din consilieri locali. La acel moment din comisie făcea parte și Călin Pacurar. Comisia a decis că A.S. VIITORUL Dezmir nu merită să primească finanțare. Menționăm că până la momentul publicării articolului a fost singurul consilier din comisie ce aputut fi contactat.

Ce spune legislația în vigoare vis-a-vis de modul în care se atribuie aceste fonduri?

Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general

Conform Secțiunii 3- Domeniu de aplicare, art 3 alin. (1)-  Pentru a putea participa la procedura privind atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă, solicitanţii trebuie să fie persoane fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial – asociaţii ori fundaţii constituite conform legii – sau culte religioase recunoscute conform legii.

„Noi suntem asociație. Avem, bineînțeles că avem statut. Nu avem formă juridică dar legea ne permite să depunem proiecte și să primim finanțare și noi”, a mai declarat președintele A.S.VIITORUL Dezmir.

Tot legea ne mai spune la secțiunea a 4-a- Principii de atribuire a contractelor de finanţare nerambursabilă că aceste fonduri se acordă, transparent și se asigură tratamentul egal, respectiv aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor de selecţie şi a criteriilor pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă, astfel încât orice persoană fizică sau juridică ce desfăşoară activităţi nonprofit să aibă şanse egale de a i se atribui contractul respectiv;

Este îndoielnic tratamentul egal pe care comisia s-a gândit că îl oferă tuturor solicitanților. Mai ales dacă ținem cont și declarațiile primite. Contactat telefonic, Călin Păcurar, membru în comisie a dat o declarație spunând că A.S. VIITORUL Dezmir ar fi depus la dosar doar regulamentul de atribuire a fondurilor.

„Noi avem un regulament aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local și în baza acelui regulament noi am atribuit sumele respective. Acel Club sportiv nu a prezentat documentele solicitate. Nu avea statut, o grămadă de documente, nimic. Ne-au anexat la dosar regulamentul. Când a solicitat C.S. SOMEȘUL 2010 Apahida erau în campionat și aveau activitate. Prin martie, aproximativ au fost depuse dosarele. Sumele au fost împărțite pentru toate cluburile. Comisia de atribuire nu-i în măsură să stabilească dacă trebuie să îi dea înapoi, comisia e formată pentru atribuire, el trebuie să facă o dare de seamă, cum a cheltuit banii. Noi facem doar selecția și atribuirea”

Reprezentantul AS VIITORUL Dezmir a contrazis aceste afirmații și spune că are și număr de înregistrare de la registratura Primăriei Apahida. Mai mult, din informațiile pe care le avem a mai fost o asociație sportivă care nu a primit fonduri.

Ei bine, a fost contactat telefonic și reprezentantul C.S. SOMEȘUL 2010 Apahida, care prin declarația sa a admis că nu mai are nevoie de bani pentru secția de fotbal dar a mutat diferența de bani la secția de taekwondo.

După mai bine de 15 minute de discuție, în care a povestit vrute și nevrute, domnul Buiga a concluzionat că banii sunt cheltuiți legal. Probabil pentru că și-a dat seama că ceea ce a spus nu are noimă. Vizibil deranjat de întrebare, chiar pierdut prin legislație, domnul Buiga Ovidiu, ne-a declarat

„Pot sta liniștiți că lucrurile sunt în regulă. Ăia sunt asociație fără statut juridic ori legea statului român spune că pot accesa fonduri nerambursabile, doar entitățile nonprofit cu personalitate juridică doar persoanele cu personalitate juridică. În momentul în care s-a semnat contractul de finanțare eu eram încă în campionat. Noi avem 2 secții. Vă dau un exemplu, pentru secția de fotbal am cerut 30.000 de ron și pentru secția de taekwondo am cerut alți 50.000 de ron. Mie în total mi s-au aprobat numai 20 și ceva de mii pentru ambele secții. Eu din suma totală am alocat pentru secția de fotbal 4.520 lei și restul de sumă pe care o sa-i accesăm i-am alocat pentru secția de taekwondo. Noi încă mai avem copii care se antrenează zilnic. Vă repet, selectia de proiecte a început în aprilie și contractele s-au semnat în iunie, când era campionat. Eu nu văd unde e problema. Banii se cheltuie conform legii”, a spus la rândul său, reprezentantul C.S. SOMEȘUL 2010 Apahida.

În primul rând, poate ne explică domnul Buiga ce este aceea, o persoană fizică cu personalitate juridică? Nu de alta, dar legea ne spune clar de la început că solicitanții pot fi „persoane fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial – asociaţii ori fundaţii constituite conform legii – sau culte religioase recunoscute conform legii”.

Ulterior, aflăm că  C.S. SOMEȘUL 2010 Apahida a solicitat sume diferite pe secții diferite, dar a primit banii la grămadă, așa că din punctul său de vedere, domnul Buiga a plătit ce a plătit pentru fotbal și diferența de bani a repartizat-o pentru cealaltă secție a clubului. Practic, pentru ce se mai depun proiecte dacă banii oricum sunt alocați după bunul plac, la grămadă ? Proiectele depuse cu sumele aferente nu trebuie respectate? Mutăm banii de acolo, dincolo?

Art. 7. din legea 350.

Proiectele vor cuprinde informaţii despre scopul, obiectivele specifice, activităţile, costurile asociate şi rezultatele urmărite, evaluabile pe baza unor indicatori precişi, a căror alegere este justificată.

Art. 13.

Cheltuielile eligibile vor putea fi plătite în baza unui contract de finanţare nerambursabilă numai în măsura în care sunt justificate şi oportune şi au fost contractate în perioada executării contractului.

Art. 25.

(1) Propunerea de proiect are caracter ferm şi obligatoriu din punct de vedere al conţinutului şi trebuie să fie semnată, pe propria răspundere, de către solicitant sau de către o persoană împuternicită legal de acesta. Bugetul rămâne ferm pe toată durata de îndeplinire a contractului de finanţare nerambursabilă.

(2) Solicitantul are obligaţia de a exprima preţul în lei din propunerea financiară.

Dacă domnul Buiga nu s-a descurcat cu Legea nr. 350/2005 și n-a prea înțeles ce spune această lege, poate se descurcă cu ART 307. din codul de procedura penală.

În ce privește un punct de vedere, precum și alte informații de interes public (pe site-ul instituției nu a fost găsită Hotarârea de Consiliu Local cu sumele alocate) pentru o corectă informare a cetățenilor comunei Apahida, a fost lansată o solicitare în baza Legii 544/2001 către Primăria comunei Apahida. Vom reveni cu răspunsul instituției imediat ce ne va fi oferit.

cluj24h.ro, TEDxCluj, reducere bilete, marius moga

Articole Noi

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

criolipoliza cluj, criolipoliza ieftin, salon criolipoliza cluj, criolipoliza marasti, cluj24h, beneficii criolipoliza, allure clinique de beaute cluj