Acasă Administrație Consilierii locali de la Florești își încearcă norocul și cu Legea 544/2001. Legea 215/2001 dă erori la instituție.

Consilierii locali de la Florești își încearcă norocul și cu Legea 544/2001. Legea 215/2001 dă erori la instituție.

0
Consilierii locali de la Florești își încearcă norocul și cu Legea 544/2001. Legea 215/2001 dă erori la instituție.

Consiliu local FlorestiNici n-a trecut un an de la mandat că discuțiile privind lipsa de informare a consilierilor devine tot mai intensă. Consilierii locali de la Florești nu mai știu cum să se roage de Primăria Florești să le pună la dispoziție documente și informații de care au nevoie pentru a-și desfășura mandatul. La ședința de ieri, 4 mai 2017, a fost citită adresa unui consilier de la ALDE prin care a cerut primăriei (biroului de achiziții publice) să întocmească lunar un raport prin care să fie informați cetățenii asupra stadiului lucrărilor la câteva proiecte importante ale comunei. 

În adresa consilierului erau amintite mai multe articole de lege ori este cât se poate de cunoscut faptul că la Primăria Florești, legea 544/2001 nu este respectată. Publicația Cluj24h.ro are mai multe cereri de informații de interes public la care Primăria Florești nu a răspuns niciodată. De altfel, inclusiv discuțiile din mediul online ale cetățenilor arată clar că ei ar dori să știe ce se întâmplă în comună și mai ales în proiectul Drumului de Legătură cu atât mai mult cu cât citesc declarațiile primarului, le aud la radio sau televizor dar când merg în teren nu se întâmplă ceea ce declară.

Evident că o astfel de situație, stârnește discuții suplimentare. Consilierul local ALDE, Florentina Vaida, s-a gândit să facă această adresă având la baza Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public prin care să ceară o infomare asupra unor proiecte importante din comună.

Nimic greșit până aici numai că în calitatea sa de consilier, ar trebui să „funcționeze” după  Legea 215/2001, legea administrației publice locale.

Atribuțiile consiliului local: Art. 36, alin (6), lit d) poate solicita informări și rapoarte de la primar, viceprimar și de la șefii organismelor prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local;

Mai mult, Art. 51.

(1) În exercitarea mandatului, consilierii locali sunt în serviciul colectivității locale.

(2) Primarul este obligat ca, prin intermediul secretarului și al aparatului de specialitate, să pună la dispoziție consilierilor locali, la cererea acestora, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare, informațiile necesare în vederea îndeplinirii mandatului.

Ei bine, dacă pentru mijloacele de informare în masă accesul la informațiile de interes public este „garantat” (în cazul de fața, Primăria comunei Florești), se pare că și „obligativitatea” primarului de a pune la dispoziția consilierilor  prin intermediul secretarului și al aparatului de specialitate toate informațiile necesare este „literă de lege”.

Întrebată pentru ce această adresă, doamna consilier a explicat că a mai cerut informații și la ședințele pe comisii și nu îi sunt oferite. Și nu este singura, problema asta persistă. Fie este strict vorba de un exces de zel, fie sunt lucruri de ascuns.

Vă reamintim faptul că atunci când consilierii locali au votat raportul întocmit și apoi coridorul de exproprieri pentru Drumul de legătură din SUD, aceștia nici măcar nu au văzut documentul iar la ședință au fost mințiți prin omisiune în privința documentului. Despre asta i-am întrebat pe consilieri după publicarea coridorului și au recunoscut toți cei contactați, inclusiv din partea PNL că nu au văzut documentul înainte de aprobare. Despre asta AICI

Consilierii PNL nu sunt deranjați de această atitudine, ei votează așa cum „trebuie” și probabil că se dorește ca și consilierii ceilalți să facă la fel. O altă parte de consilieri pun mai multe întrebări inclusiv la instituții superioare căci se pare că așa se pot informa mai bine și este vizibil faptul că asta deranjează. După ce se informează și din diferite motive (de cele mai multe ori de legalitate), aleg să se abțină sau în cazurile în care nu le sunt puse la dispoziție documentele necesare, sunt aspru criticați de primar și de colegii săi de partid. Cum s-a întâmplat și înainte de ședința de ieri când consilierul PNL, Nicolae Oltean, l-a luat la rost pe consilierul local PSD, Doru Matei, pentru că se abține cam mult la vot. N-a scăpat nici de gura primarului care a ținut morțiș să-i arate că știe de adresa pe care a făcut-o la Instituția Prefectului. Dacă totul e legal, ar trebui să fie și transparent, nu?

Revenind la solicitarea doamnei Vaida, colegul său, Nicolae Oltean a rămas rece la înșiruirea de articole din Legea 544/2001 și a adăugat că informațiile pot fi oferite de către un diriginte de șantier.

Cu siguranță, floreștenii așteaptă cu interes să vină diriginții de șantier în cazul fiecărui proiect la ședința de Consiliu Local și să explice stadiul lucrărilor. Ar fi cea mai bună variantă în condițiile în care declarațiile oferite de reprezentanții administrației locale nu se confirmă.

Dacă așa merg lucrurile, nu-i de mirare că floreștenii sau consilierii nu mai au încredere în ce li se spune la ședințe. Probabil, asta este „normalitatea” de astăzi: totul este Legal dar ascuns, fără acces la documente, rapoarte și alte informații publice.