Show-ri de marcă în debutul BT Transilvania Rally powered by Ford

tr 1Cea mai importantă competiție de motorsport din istoria Clujului modern, care se desfășoară  în perioada 4-6 mai 2017, când municipiul și județul sunt gazdele primei etape din acest an a raliului european Tour European Rally (TER)și a celei de doua din Campionatul Național de Raliuri Dunlop (CNR), a debutat aseară cu un start festiv cu un număr record de echipaje dar și cu show-uri inedite pe scena de la Cluj Arena.

Organizatorul evenimentului și managerul Napoca Rally Academy, Marco Tempestini, a declarat, în conferința de presă din deschiderea raliului BT Transilvania Rally powered by Ford, că „e un eveniment foarte important pentru orașul nostru, foarte important pentru noi, foarte important pentru motorsportul din România”. El a adăugat că a încercat să organizeze cât mai bine competiția, care este și etapă de campionat național.

„Municipiul Cluj-Napoca este un partener al acestei etape de campionat european și a doua etapă de campionat național, iar Clujul este pus încă o dată pe harta sportului românesc și european. Am demonstrat că suntem capitala sportului românesc. În Cluj-Napoca, competițiile de raliu au o istorie veche, în 1976 a fost organizată prima competiție iar noi le vom sprijini în continuare”, a declarat Dan Tarcea, viceprimar al municipiului.tr 6

Promotorul TER, Luca Grilli, a apreciat, la rândul său, modul de organizare al acestei prime etape europene din acest an a seriei. El s-a arătat impresionat de oraș și de traseul raliului.

Multiplul campion european, pilotul Giandomenico Basso a spus că este pentru prima oară la Cluj și că totul este surprins de organizarea excelentă. „Totul este nou pentru mine, un nou campionat, o nouă mașină, sunt prima dată la Cluj. Am văzut probele ieri, sunt foarte frumoase și rapide. Felicitări tuturor, nu m-am așteptat la o asemenea organizare”, a menționat Giandomenico Basso.

tr5La rândul său, campionul mondial la juniori și campionul național din ultimii doi ani, Simone Tempestini, a precizat că această etapă  va fi una spectaculoasă. „Sunt foarte fericit că sunt la start la raliul de acasă și mă bucur foarte mult că echipa noastră a reușit să ne aducă o etapă de Campionat European. Este un lucru foarte important pentru campionatul nostru. Vom încerca să fim foarte activi, dar cu siguranță va fi foarte greu, pentru că participă piloți foarte experimentați. Sper să fie o atmosferă plăcută”.

tr 9După conferința de presă de deschidere a raliului, pe eslanada dintre Cluj Arena și Sala Polivalentă au fost organizate activități sportive și recreative, jocuri pentru copii, expoziții de artizanat. Atracția serii a fost show-ul concurs de gătit condus de master chef-ul Adi Hădean. Cinci echipe a câte trei piloți au urcat pe scenă, având de îndeplinit cerința chef-ului Hădean: friptură de Turda cu varză călită. Juriul, format din organizatorul BT Transilvania Rally powered by Ford,  Marco Tempestini, directorul general De Longhi Romania, Massimo Panarotti, viceprimarul Dan Tarcea și promotorul TER Luca Grilli, a deliberat după 30 de minute de gătiti și a decis că echipa românească formată din Simone Tempestini, Bogdan Marișca și Dan Gîrtofan a realizat cel mai delicios platou.

A urmat startul festiv, la care au luat parte sute de clujeni, autorități locale, parteneri ai BT Transilvania Rally powered by Ford, cu o participare record de echipaje: 85. Astăzi, după shakedown-urile de pe circuitul din Florești, urmează primele patru probe speciale ale raliului.

tr 7Seria TER a debutat cu etapa de la Cluj, BT Transilvania Rally powered by Ford (4-6 mai), organizată împreună cu Napoca Rally Academy, urmată fiind de celebrul Ypres Rally din Begia(23-24 iunie). A treia competiție TER va fi Rali Vinho da Madeira (Portugalia, 3-5 august), fiind succedată de etapa austriacă, Skoda Rallye Lienzen ( 29 -30 septembrie), iar apoi evenimentul se mută în Eleveția, la Rallye International du Valais. Ultima etapă TER din acest an va avea loc în Italia, odată cu Rally Tuscan Rewind (24-26 noiembrie).

tr 10Din punct de vedere sportiv, BT Transilvania Rally powered by Ford este prima etapă TER, dar și a doua în Campionatul Național de Raliuri Dunlop (CNR). Primele patru probe speciale (special stages) vor avea loc astăzi, 5 mai, după cum urmează: Tarnița (circa 25 km), Beliș 1 (circa 14 km), Râșca (22 km) și Florești (circa 7,2 km).

Ziua de sâmbătă, 6 mai, va avea încă nouă probe speciale (special stages) și o super specială (super special stage), în următoarea ordine: Valea Fericirii 1 (circa 10 km), Beliș 2 (14 km), Mănăstireni 1 (9 km), Dângău 1 (12 km), Florești 2 (7,2km), Florești 3 (7,2 km), Valea Fericirii 2 (10 km), Mănăstireni 2 (9 km) și Dângău 2 –Power Stage (12 km).

Articole Noi