Reducerea pe transportul în comun pentru elevii din Floreşti a fost aprobată. Ce şanse sunt să fie aplicată?

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

consiliu local psdUn alt proiect din partea consilierilor PSD ce a trecut în şedinţa de astăzi este cel care aducea o modificare şi o completare a HCL 38/2014. Consilierii au cerut subvenţie de 45 de lei pentru toţi elevii care merg la şcolile din Municipiul Cluj-Napoca. Primarul s-a arătat îngrijorat în privinţa banilor, uitând că pentru pensionarii comunei Floreşti a dat asigurări că se vor găsi banii necesari.

„Începând cu data de 1 octombrie se acordă subvenţionarea cu suma de 45 de lei cu excepţia perioade 1 iulie-1 septembrie din costul abonamentului pentru elevii claselor O-XII, indiferent de specificul şcolii pe care le frecventează cât şi studenţilor la forma de învăţământ de zi. Pe rutele Floreşti-Cluj-Napoca, Luna de Sus-Cluj-Napoca şi Tăuţi-Cluj-Napoca şi retur pe toate liniile pe care operează trasportorii autorizaţi”, le-a explicat consilierul PSD, Maja Ioan.

Consilierul PDL, Nicolae Oltean a spus că pentru a aproba această modificare, ar trebui întâi să abroge hotărârea pe care tot ei au aprobat-o prin care subvenţia abonamentelor pentru elevii claselor I-VIII de pe raza comunei Floreşti să nu se facă, pe ca să rămână elevii la şcoala din Floreşti.

Edilul comunei Floreşti a spus că nu acesta este motivul ci Legea Educaţiei. „Legea educaţiei spune la un moment dat că nu se subvenţionează transportul între localităţi pentru elevii care pot urma cursurile şcolii de stat pe raza unităţii administrativ teritoriale”.

La şedina de Consiliu Local a fost prezent şi directorul şcolii Gheorghe Şincai din Floreşti care a venit să explice acelaşi lucru.

Teoretic, elevii din comuna Floreşti care merg la şcoli în Municipiul Cluj-Napoca nu pot beneficia de o astfel de subvenţie, pentru ca să beneficieze de ea ar trebui să urmeze cursurile şcolii din comună, (n. red. dacă se încadrează între clasele I-VIII căci liceu nu există în comună).

Consilierul local Maja Ioan a venit cu legea după el şi le-a citat celorlalţi din Lege: „Am aici Legea 1/2001 şi spune în felul următor la articolul 84. „elevii din învăţământul obligatoriu şi liceal acreditat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun. Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat, beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun”. Asta este în lege”.

Directorul şcolii Gheorghe Şincai din Floreşti, a admins faptul că are nevoie şi de elevii care merg la şcoală în Cluj-Napoca. „De ce susţin eu ceea ce am spus? Şcoala noastră are nevoie şi de aceşti copii. Gândiţi-vă că vrem să fie un învăţământ de calitate în şcolile din comună”.

Consilierii Maja Ioan (PSD) şi Nicolae Olteanu (PDL) au căzut de acord că ceea ce susţine directorul şcolii „are tentă discriminatorie”. În aceste condiţii, discuţiile au degenerat şi au ajuns până la locurile rămase libere în grădiniţe (grad de ocupare, peste locurile disponibile) şi şcoala din comună (unde mai sunt multe locuri libere). Întrebarea a fost una simplă: Care este cauza? O întrebare fără răspuns.

Primarul comunei a ţinut să le explice consilierilor că România este în recesiune şi dacă vor fi alocaţi bani pentru abonamentele elevilor, acest lucru se va resimţi în buget, dar probabil că abonamentele gratuite pentru pensioarii din comună, care tot din bugetul local vor fi achitate nu vor afecta bugetul.

„Un alt aspect de care vreau să ţineţi cont este faptul că extinzând acest tip de subvenţie, sunt nişte bani care ies din bugetul local, bani de care am avea mai multă nevoie în demararea acelor construcţii. Este vorba despre  o şcoală şi în acelaşi timp construcţia noii grădiniţe şi bineînţeles, supraetajarea şcolii generale Gheorghe Şincai. S-ar putea ca anul viitor să nu fie un an facil în ceea ce priveşte investiţiile, datorită faptului că România este în recesiune, care se va simţi şi în administraţiile locale”.

Consilierii au căzut de acord şi au decis să consulte juristul Primăriei în ce priveşte legalitatea acestui proiect. Juristul Primariei Floreşti, Alin Orza a sosit la şedinţă şi după câteva „şuşoteli pe sub masă” cu primarul şi directoarea şcolii a invocat aceleaşi motive pentru care subvenţia nu ar trebui să fie acordată. Mai mult, acesta le-a atras atenţia consilierilor asupra faptului că decizia poate fi atacată de prefectul Clujului.


După multe discuţii, proiectul a fost aprobat cu 9 voturi „Pentru”, iar consilierul PNL, Tatiana Hinteuar s-a împotrivit şi acestui proiect.

În cadrul şedinţei de astăzi a mai fost aprobat şi proiectul privind subvenţionarea transportului pentru persoane cu handicap, elevi la postliceal buget cursuri de zi şi elevi care urmează cursurile unităţilor de învăţământ de pe raza comunei Floreşti.

 

 

Articole Noi