Asociaţia Sionistă din România, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează joi, 8 octombrie 2015, în intervalul orar 11-14, simpozionul Ziua naţională de comemorare a Holocaustului.
În cadrul acestui eveniment vor prezenta istoricul Adrian Cioflâncă (Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România/CNSAS), cercetătorul Ottmar Traşcă (Institutul de Istorie „George Bariţ”, Cluj-Napoca), fotograful Andrei Klein (Asociaţia Sionistă din România) şi Prof. Univ. Dr. Lucian Nastasă Kovács, moderator (Manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca).
Începând din anul 2004, această zi naţională îşi propune să comemoreze victimele Holocaustului şi, în special rolul României în cadrul ecestui episod al istoriei, respectiv, deportarea în 9 octombrie 1941 a evreilor din Bucovina în Transnistria.
Un moment important pentru consolidarea memoriei evenimetului din anul 1941 a avut loc în 8 octombrie 2010, când, ca urmare a recomandărilor Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România, a fost inaugurat un memorial dedicat victimelor Holocaustului, ca expresie a datoriei de a recunoaşte şi de a asuma crimele comise în timpul celui de-al doilea război mondial împotriva comunităţii evreieşti şi împotriva comunităţii rrome.
Evenimentul Ziua naţională de comemorare a Holocaustului de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă informaţii şi interpretări istoriografice inedite despre deportarea evreilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi din Judeţul Dorohoi în Transnistria, ca efect al violenţelor din timpul regimului politic al lui Ion Antonescu (4 septembrie 1940-23 august 1944).
Elemente de mare noutate pentru studierea acestui episod istoric sunt cuprinse în mărturiile fotografului Andrei Klein, în calitate de supravieţuitor al lagărului de la Moghilev, din Transnistria. Andrei Klein va prezenta informaţii inedite, veritabile documente de istorie orală, referitoare la povestea familiei sale şi la felul în care se poate supravieţui în condiţii istorice extreme.