Zilele Filmului Românesc la TIFF 2017

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

Breaking News1Cele mai noi filme românești vor fi proiectate în premieră la Cluj, în cadrul celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Zilele Filmului Românesc (8- 10 iunie) includ, în acest an, 27 de titluri – 13 lungmetraje și 14 scurtmetraje -, selecționate din peste 120 de înscrieri. Cinci lungmetraje vor putea fi văzute la Cluj în premieră mondială. Ca în fiecare an, TIFF-ul va reuni sute de profesioniști români și străini din lumea filmului.

Aniversarea2În premieră absolută, la TIFF va rula noul film al Iuliei Rugină, Breaking News, cu Andi Vasluianu în rolul unui jurnalist de televiziune care supraviețuiește unei explozii într-o uzină. Pus în situația de a realiza un reportaj in memoriam, el constată că nu știe mai nimic despre colegul care și-a pierdut viața. Aniversarea, a șaptea producție regizată de Dan Chișu, va avea premiera mondială la Cluj.

Cu o distribuție impresionantă – cu nume ca Răzvan Vasilescu, Gheorghe Ifrim, Constantin Cojocaru, Mihai Constantin, Emilia Dobrin, Emanuel Pârvu și Coca Bloos -, este ultimul film în care joacă regretatul Mircea Albulescu. În jurul lui, la împlinirea a 94 de ani, se adună familia și prietenii, într-o seară plină de amintiri tulburi și discuții în contradictoriu.

VanatoareDupă premiera mondială de la San Sebastian, producția Școlii de Film din Berlin Vânătoare, în regia debutantei Alexandrei Bălteanu, va avea prima proiecție în România la TIFF. Corina Moise, Iulia Lumânare și Iulia Ciochină joacă rolurile unor prostituate urmărite pe parcursul unei zile, sub un pod circulat din apropierea Bucureștiului.

Procesul1De prima vizionare cu public va avea parte și Testiculele lui Tarzan, cel mai nou documentar semnat de Alexandru Solomon și filmat în Abhazia. Pornind pe urmele legendarei inițiative a lui Stalin de a crea muncitorul perfect dintr-un hibrid om-maimuță, regizorul ajunge la o interesantă combinație de SF și documentar. Spectatorului îi revine rolul de judecător în Procesul, regizat de Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan. Documentarul, prezentat tot în premieră mondială, urmărește cazul controversat al lui Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o. Andrei Dăscălescu (Premiul de debut la TIFF 2009 cu Constantin și Elena) revine la TIFF cu Planeta Petrila, noul său Planeta Petriladocumentar despre salvarea – prin cultură – a exploatării miniere recent închise.

Fotograful Cosmin Bumbuț debutează în regie cu Ultimul căldărar, povestea unei familii de romi forțată să emigreze atunci când nu se mai poate întreține din propriul meșteșug. Camera obscura (r. Gheorghe Preda) scoate la iveală filme realizate în cinecluburile din comunism, unele dintre ele adevărate capodopere de subversivitate. Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu) expune cu umor și absurdul de rigoare paradoxurile din viața producătorilor agricoli locali.

©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro
©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

Radu Jude va fi prezent cu două titluri în Zilele Filmului Românesc. Folosind fotografii din colecția Costică Acsinte, documentarul Țara moartă prezintă perioada dintre 1937 și anii imediat următori lui august 1944, în ceea ce regizorul numește „fragmente de vieți paralele”. Spectatorii vor vedea la Cluj și Inimi cicatrizate, inspirat de scrierile și povestea personală a lui Max Blecher. Adrian Sitaru revine la TIFF cu Fixeur, cu Tudor Aaron Istodor în rolul unui jurnalist pus în fața unei dileme morale, iar de la Berlin vine Ana, Mon Amour, drama psihologică a lui Călin Peter Netzer, pentru care monteurul Dana Bunescu a primit Ursul de Argint.

Tara moarta_Costica AcsinteSelecția de scurtmetraje include 14 filme. Titlurile din acest an sunt semnate de Anca Damian, Adrian Silișteanu, Andrei Huțuleac, Valeriu Andriuță, Marius Olteanu, Alex Mavrodineanu, Andrei Tănase, Stela Pelin, Tudor Botezatu, Ionuț Gaga, Conrad Mericoffer, Anton Groves, Damian Groves, Alex Mironescu și Sandra Rad.

Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, scurtmetrajul Scris/Nescris de Adrian Silişteanu va putea fi văzut pentru prima dată în România. La rândul lui, Prima noapte, de Andrei Tănase, se bucură deja de succes internațional. Scurtmetrajul a câștigat marele premiu la Dresda și a fost inclus în secțiunea Orizzonti la Veneția. Trei dintre filme sunt regizate de actori: Când afară ninge, al lui Conrad Mericoffer, OffStage și Chers Amis, debuturile în regie ale lui Andrei Huțuleac, respectiv Valeriu Andriuță. Producția franceză Square/ Careu (r. Anca Damian) are parte de o proiecție specială la Cluj, după premiera de la Cannes 2016.

Zilele Filmului Românesc – TIFF 2017

Competiție – lungmetraj

Ana, mon amour, r. Călin Netzer

Aniversarea/ The Anniversary, r. Dan Chișu

Camera Obscura, r. Gheorghe Preda

Fixeur/ The Fixer, r. Adrian Sitaru

Inimi cicatrizate/ Scarred Hearts, r. Radu Jude

Planeta Petrila/ Planet Petrila, r. Andrei Dăscălescu

Procesul/ The Trial, r. Claudiu Mitcu, Ileana Bîrsan

Ultimul căldărar, r. Cosmin Bumbuț

Varză, cartofi și alți demoni/ Cabbage, Potatoes and Other Demons, r. Șerban Georgescu

În afara competiției

Breaking News, r. Iulia Rugină

Țara moartă/ Dead Nation, r. Radu Jude

Testiculele lui Tarzan/ Tarzan’ s Testicles, r. Alexandru Solomon

Vânătoare/ Prowl, r. Alexandra Bălteanu

Competiție – Scurtmetraj

Almania, r. Anton Groves, Damian Groves

Broken, r. Alex Mironescu

Când afară ninge/ When It’s Snowing Outside, r. Conrad Mericoffer

Chers Amis, r. Valeriu Andriuță

Date Night, r. Stela Pelin

Farul/ The Headlight, r. Ionuț Gaga

Fragment22, r. Sandra Rad

No Man&’s Land, r. Marius Olteanu

O noapte de dragoste/ One Night for Love, r. Alex Mavrodineanu

Offstage, r. Andrei Huțuleac

Prima noapte/ First Night, r. Andrei Tănase

Scris/Nescris/ Written/Unwritten, r. Adrian Silișteanu

Sechestrați fără voie/ Humans in Frame, r. Tudor Botezatu

În afara competiției

Careu/ Square, r. Anca Damian

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene

Prezentat de: Staropramen

Sponsor Principal: Raiffeisen Bank

Partener Principal: Mastercard

Mașina oficială: Mercedes-Benz

Secțiunea Zilele Filmului Românesc este prezentată de Raiffeisen Bank.

Sponsori: HBO, MOL România, Tenaris Silcotub, E-ON, Compania de Apă Someș, Avon, Rețeaua

Privată de Sănătate Regina Maria, Persil, McDonald’s, Nespresso, Jameson, Aqua Carpatica,

Domeniile Sâmburești, Aegon, UPC, Noumax, Nikon, CSI Romania, Electroglobal, Sykes, Farmec,

PMA Invest, Promelek, Vel Pitar, Lecom, Agressione, SDL, Ax Perpetuum

Partener Logistic Oficial: DHL

Co-producători: TVR1, TVR Cluj

Parteneri media: TV5 Monde, Shorts TV, Europa FM, Zile și Nopți, Cinemagia, Glamour, VIVA!, Unica, Psychologies, Business Review, Vice, Decât o Revistă, Scena 9, Radio România Cultural, Cinemap, Cineuropa, Film New Europe, News.ro, A List Magazine, Observator Cultural, Life.ro, LiterNet, Urban.ro, Muzzix.ro,  AaRC.ro, Umblat.ro

Parteneri media locali: Transilvania Reporter, Sinteza, Radio Cluj, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Erdely Naplo, Kronika, Infotrafic, I Love Cluj, Transindex, Filmtett, Clujul Cultural, I Like Cluj

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj