ZILELE ARTEI BIZANTINE, EDIȚIA A XV-A

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

ZAB 2019Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la a XV-a ediție a evenimentului „Zilele Artei Bizantine”, care se va desfășura n perioada 25-26 februarie 2019, la sediul central al instituției, str. Memorandumului nr. 21 din Cluj-Napoca. Zilele Artei Bizantine este un eveniment ideat și materializat sub îndrumarea domnului Lect. Univ. Dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, coordonator al grupului de muzică, artă și cultură bizantină „Sfântul Ioan Damaschin”, împreună cu care își propune să reînvie ethosul bizantin în lumea secolului XXI.

Prima zi a evenimentului, 25 februarie, va fi marcată de Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu ora 8.00.

De la ora 17.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe str. Memorandumului nr. 21, va fi vernisată, în prezența Înalt Preasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, expoziția de artă bizantină „Patrimoniu Imaterial Universal”. Evenimentul din acest an o are ca invitat pe doamna Lect. Univ. Dr. Ana Dumitran, cadru didactic a Facultății de Teologie din Alba-Iulia și totodată curator al Muzeului Național al Unirii Alba-Iulia.

De la ora 18:00 va avea loc concertul de muzică bizantină susținut de Grupul Sfântul Ioan Damaschin.

A doua zi va debuta cu un workshop de artă bizantină la Muzeul Etnografic, începând cu ora 10.00, la care vor lua parte membrii Grupului Sfântul Ioan Damaschin și studenți ai Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca.

De asemenea, Muzeul o va avea ca oaspete de onoare pe doamna arheolog Dr. Daniela Marcu-Istrate, cercetător al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, care va susține o conferință cu tema „Reflexii ale arhitecturii bizantine la nordul Dunării de Jos în jurul anului 1000: Biserica de la Alba-Iulia”, de la ora 18.00.

De la ora 19:00, la Galeria Byzantia din biserica Învierea Domnului de pe strada Viilor nr. 33 va avea loc vernisajul expoziției da artă fotografică „Timp Străvechi”, realizat de domnul Sârb Vasile.

Mai mult decât un simplu eveniment al urbei clujene, este un moment de căutare a comuniunii cu Dumnezeu și cu cei din jur. Această manifestare artistică se dorește a fi o împărtășire cu taina Bizanțului, care îl cuprinde pe Hristos prin caracterul său atemporal și imaterial. Un Bizanț, așadar, ca Împărăție dăruită pe pământ și icoană a împărăției eshatonului.

Școala de cultură și civilizație bizantină propune iubitorilor de autentic o abordare de ansamblu, care cuprinde doar o mică parte din patrimoniul bizantin. Evenimentul aduce în atenția publicului o expoziție inedită, care va cuprinde lucrări realizate în tehnica mozaicului de către studenții secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie din Alba-Iulia, manuscrise de muzică bizantină, icoane și fotografii tematice, precum și un concert instrumental care va aduce atmosfera Bizanțului în realitatea zilelor noastre.

Articole Noi