Vizită de informare a prefectului judeţului Cluj în localităţile Băişoara şi Iara

prefect clujPrefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, însoţit de directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Cluj, Adrian Zaharia, directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj-Napoca, Gheorghe Moale, a efectuat miercuri, 3 septembrie a.c., o vizită în comunele Băişoara şi Iara, în cadrul Programului de vizite în localităţile judeţului şi de dialog cu cetăţenii.

În cadrul discuţiilor cu primarii celor două comunităţi, la care au participat şi reprezentanţi ai poliţiei şi ai ocoalelor silvice din zonă, au fost analizate problemele sesizate de locuitorii din Băişoara şi Iara, în special cele de natură silvică şi agricolă. Principalele teme abordate au fost tăierile ilegale de material lemnos şi actele de violenţă la care recurg hoţii,  în momentul în care sunt prinşi în flagrant sau în trafic, fără a putea justifica în vreun fel provenienţa masei lemnoase.

Legat de acest aspect, coincidenţă nefericită, în noaptea de 2 spre 3 septembrie a.c., pădurarul care deserveşte Ocolul Silvic Muntele Mare de pe raza comunei Băişoara a fost agresat de hoţii de lemne. În urma acestui incident reprezentantul ocolului silvic a decis să renunţe la această profesie invocând faptul că, în fiecare zi, viaţa îi este pusă în pericol.

prefect cluj 1În vederea stopării acestor acte ilegale, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan a cerut o implicare mai mare din partea autorităţilor locale, a celor din poliţie şi a personalului silvic, cu toţii trebuind să facă front comun împotriva celor care taie ilegal material lemnos, să constituie echipe formate din cel puţin patru-cinci persoane care să acţioneze grupat în special pe timp de noapte pentru prinderea şi identificarea infracorilor periculoşi.

Reprezentantul APIA Cluj a atras atenţia asupra existenţei unor cazuri de nerespectare  a condiţiilor de eliberare a adeverinţelor de proprietate pentru terenuri, în vederea obţinerii subvenţilor de către fermieri sau alţi cetăţeni, precum şi asupra responsabilizării celor care au terenurinecultivate sau necurăţate.

De asemenea, prefectul judeţului Cluj a discutat cu primarii şi despre activitatea de inventariereaterenurilorconformLegiinr. 165/2013, cele două comune Băişoara şi Iara având documentaţia în curs de finalizare.

Pe parcursul vizitei, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan s-a interesat de stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ pentru noul an şcolar, situaţia persoanelor care primesc ajutor social sau a celor care au nevoie de îngrijitor la domiciliu.

Articole Noi