De la 1 Ianuarie 2024 se majorează TVA pentru locuințe: de la 5% la 9%. Vezi detalii

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

TVA pentru locuințe e va majora de la 1 ianuarie 2024, ca parte a politicii sociale. Majorarea TVA se face de la 5% la 9%.

Majorarea se va aplica din 1 ianuarie 2024, în baza Legii nr. 296/26 octombrie 2023. Se majorează cota de TVA de la 5% la 9% pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

Aceste măsuri fiscal-bugetare vin pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

TVA pentru locuințe, majorat din 2024

Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei.

Prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege și livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.

Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. 

Orice persoană fizică poate achiziţiona, de la 1 ianuarie 2024, individual sau în comun cu alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.

Totodată, începând cu data de 1 ianuarie 2024, prin aceeași lege se modifică definiția pentru “locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare,”.

Sunt introduse noi condiții referitoare la:

finisajele exterioare și interioare,

la instalaţiile sanitare şi obiectele sanitare, precum și

la instalaţiile electrice (inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare şi prize),

ce trebuie să fie îndeplinite de locuințe la data livrării pentru ca operațiunea să fie supusă cotei reduse de TVA de 9%.  

Dispoziții tranzitorii:

-în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, se va aplica în continuare cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuinţe eligibile pentru cota redusă de TVA, 

dacă în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 au fost încheiate acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe;
 

-persoana fizică poate achiziţiona, în perioada 1 ianuarie -31 decembrie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă cu cota redusă de TVA de 5% 

( dacă în anul 2023 au fost încheiate acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe ) 

sau 9% conform noilor dispoziții din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin Legea nr. 296/2023;

-cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuinţe eligibile pentru cota redusă de TVA, se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare,

conform condiţiilor legale în vigoare la data încheierii actelor juridice între vii ( în anul 2023) care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe;

Baza legală: Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, cu modificările și completările ulterioare.

Citește mai multe din „Economie” șu urmărește Cluj24h.ro

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj