Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou. Ce trebuie să faci şi ce nu în noaptea dintre ani?

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj
revelion www.malyatravel.net
Foto: www.malyatravel.net

Obiceiurile şi superstiţiile variază de la la o regiune la alta sau de la ţară la alta, însă fiecare are tradiţia proprie în ce priveşte trecerea dintre ani, chiar dacă unele au suferit modificări. 

Conform tradiţiilor româneşti, la trecerea dintre ani romanii trebuie să ştie ce pot face sau nu.
Astfel, se spune că în noaptea de Anul Nou trebuie să facă mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele sau sa ţină în buzunar o căpăţână de ustoroi. Se spune că aceste două obicieuri alungă spiritele rele.
Tot de Revelion este bine (atât în ultima zi din an cât şi în prima zi a noului an) să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casa (inclusiv gunoiul) pentru că astfel, vom arunca din casă, norocul. Se mai spune că este bine să intrăm în noul an fără datorii, căci dacă vom intra în noul an cu datorii aşa o vom duce tot anul.

Totodată, persoanele mai superstiţioase, au grijă să le treacă pragul cine trebuie. Potrivit tradiţiei, în noaptea dintre ani, prima persoană care trece pragul casei trebuie să fie neapărat un barbat şi mai ales să fie brunet. Se spune că persoanele cu păr blond sau roşcat aduc ghinion, la fel şi dacă păşeşc în casă întâi femeile.

Încă de demult, tradiţia spune că fetele nemăritate pun în Ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr şi un ban pentru a-şi visa alesul cu care urmează să se căsătorească. Chiar dacă nu este o tradiţie a românilor, aceştia au preluat-o iar unele cupluri de îndragăstiţi practică obiceiul cu sărutatul sub vâsc pentru a fi însoţiţi de dragoste întreg anul.

Alte obiceiuri pentru noaptea dintre ani spun că la miezul nopţii, uşa casei trebuie să fie deschisă pentru ca anul vechi să iasă iar cel nou să intre în casă. Totodată, este bine ca de Anul Nou să purtăm haine noi precum şi ceva de culoare roşie sau de o altă culoare veselă pentru a atrage energiile pozitive.

În noaptea dintre ani este bine să ne punem o dorinţă şi să întâmpinăm noul an cu bucurie şi speranţă în suflet, să nu dormim în noaptea dintre ani pentru că vom fi tot anul somnoroşi, să avem mereu în buzunar câteva boabe de grâu pentru a avea un an lipsit de foamete, să avem şi bani în buzunare pentru ca noul an să nu ne prindă săraci şi mai ales  de Revelion să consumăm peşte şi sub nicio formă carne de pasăre pentru că este aducătoare de ghinion.

Nu în ultimul rând, de Anul Nou  se merge cu Sorcova şi Pluguşorul.

 

 

 

 

 

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj