Obiceiurile şi superstiţiile variază de la la o regiune la alta sau de la ţară la alta, însă fiecare are tradiţia proprie în ce priveşte trecerea dintre ani, chiar dacă unele au suferit modificări.
Totodată, persoanele mai superstiţioase, au grijă să le treacă pragul cine trebuie. Potrivit tradiţiei, în noaptea dintre ani, prima persoană care trece pragul casei trebuie să fie neapărat un barbat şi mai ales să fie brunet. Se spune că persoanele cu păr blond sau roşcat aduc ghinion, la fel şi dacă păşeşc în casă întâi femeile.
Încă de demult, tradiţia spune că fetele nemăritate pun în Ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr şi un ban pentru a-şi visa alesul cu care urmează să se căsătorească. Chiar dacă nu este o tradiţie a românilor, aceştia au preluat-o iar unele cupluri de îndragăstiţi practică obiceiul cu sărutatul sub vâsc pentru a fi însoţiţi de dragoste întreg anul.
Alte obiceiuri pentru noaptea dintre ani spun că la miezul nopţii, uşa casei trebuie să fie deschisă pentru ca anul vechi să iasă iar cel nou să intre în casă. Totodată, este bine ca de Anul Nou să purtăm haine noi precum şi ceva de culoare roşie sau de o altă culoare veselă pentru a atrage energiile pozitive.
În noaptea dintre ani este bine să ne punem o dorinţă şi să întâmpinăm noul an cu bucurie şi speranţă în suflet, să nu dormim în noaptea dintre ani pentru că vom fi tot anul somnoroşi, să avem mereu în buzunar câteva boabe de grâu pentru a avea un an lipsit de foamete, să avem şi bani în buzunare pentru ca noul an să nu ne prindă săraci şi mai ales de Revelion să consumăm peşte şi sub nicio formă carne de pasăre pentru că este aducătoare de ghinion.
Nu în ultimul rând, de Anul Nou se merge cu Sorcova şi Pluguşorul.