Tinerii social democrați cer demisia lui Bostan. Ministrul se apără cu un mesaj pe Facebook.

marius bostanTinerii social democrați îi cer Premierului, Dacian Cioloș să îl demită pe Marius Bostan pentru declarația făcută zilele trecute în care acesta din urmă a afirmat că învățământul ar trebui să fie plătit mergând pe principiul că un serviciu este plătit.

Domnului Dacian Cioloș

Primul-Ministru al României

Stimate domnule Prim-Ministru,

Considerăm că declarațiile domnului ministru Bostan, citate în presă, sunt incompatibile cu calitatea de membru al Guvernului României și vă solicităm, din respect față de cei jigniți de aceste afirmații, să îl demiteți din funcție în cel mai scurt timp.

Domnul Bostan probabil că nu știe, dar dreptul la educație gratuită este prevăzut în Constituția României, pe lângă multe alte tratate și convenții europene sau internaționale la care țara noastră este parte. Constituția României, la art. 32 alin. 4, prevede că „învățământul de stat este gratuit”. Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, la art. 28, vorbește despre exercitarea dreptului la educație „pe baza egalității de șanse” și de necesitatea asigurării „unui învățământ primar obligatoriu și gratuit pentru toți”. Dreptul la educație este un drept fundamental care trebuie apărat, cu atât mai mult de un reprezentant al Guvernului României. Suntem siguri că dumneavoastră știți și înțelegi importanța acestui lucru!

De asemenea, este foarte posibil ca domnul Bostan să nu știe, dar există părinți care. în situația de neimaginat în care un drept fundamental ar fi ignorat, nu își pot permite să plătească 100 de lei pe lună. Un raport al Eurostat din 2015 arăta o realitate rușinoasă: 51% dintre copiii României sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, dublu față de media UE. În plus, suntem campioni în UE la abandon școlar, cu aproape unul din cinci elevi abandonând școala înainte de absolvire. Poate că domnul ministru, atât de preocupat de tema educației, ne spune și ce se va întâmpla cu acești copii, care se zbat în sărăcie, izolare și lipsă de oportunități

Ministrul Bostan reușește de asemenea să jignească dascălii, spunând că unii dintre ei își bat joc de meseria lor, fapt pe care ni se pare, dincolo de orice alte comentarii pe care am putea să le facem și pe care domnul respectiv le merită, pur și simplu descalificant.

Vă rugăm, domnule Prim Ministru, să exprimați opinia dumneavoastră și a Guvernului pe care îl conduceți față de aceste afirmații. Sperăm, suntem siguri de fapt, că nu împărtășiți atitudinea discriminatorie și, până la urmă, inumană a colegului dumneavoastră. Sperăm că nu sunteți de acord cu sfârșitul învățământului gratuit obligatoriu și cu privatizarea educației.

Domnul Bostan le cere unor dascăli demisia. Noi credem însă, domnule Prim-Ministru, că el este cel care trebuie să plece, în cel mai scurt timp. În măsura în care nu sunteți de acord cu afirmațiile domnului Bostan, în măsura în care aceste inepții nu sunt opțiuni de politică publică pentru Executiv, vă cerem un gest ferm și imediat – demiterea din Guvern a Ministrului Comunicațiilor și pentru Societate Informațională.

Stimate domnule Prim-Ministru,

Avalanșa de aberații și insulte față de români emise astăzi de către un ministru exotic, care ocupă un portofoliu din greșeală, și nu pe merit, vă obligă, în opinia noastră, să acționați de urgență.

Nu credem că are rost să vă enumerăm acum cu argumente evidente, pe care dumneavoastră, prin experiența națională și europeană pe care o aveți, le știți foarte bine. Ele pot face referire la natura unui drept fundamental, la implicațiile umane și sociale ale năstrușniciei domnului Bostan, la faptul că așa-zisa mentalitate comunistă privind învățământul gratuit este de fapt o practică generalizată la nivel european și internațional, la faptul că educația nu este un serviciu și la multe altele.

Datorită tuturor acestor aspecte și pentru a clarifica poziția Guvernului României cu privire la drepturile fundamentale ale românilor, ale copiilor, mai ales, vă solicităm, cu respect, să restaurați normalitatea, umanitatea și solidaritatea ca principii de guvernare și să îl demiteți pe ministrul Bostan.

Cu respect,

Gabriel Petrea

Președinte TSD

Marius Bostan a revenit asupra declarațiilor sale și  și-a cerut scuze profesorilor pentru declarațiile făcute dar spune el, scoase din context. Acesta a făcut o postare pe o pagină de socializare.

Dragi prieteni din online și din media,

Mă bucur să văd că o declarație făcută în cadrul unei conferințe a stârnit atâta interes, deși trebuie să recunosc că sunt trist când văd că aceasta este folosită în scopuri politice. Regret că sunt interpretate declarațiile într-un mod în care nu am gândit.

Am afirmat, răspunzând la o întrebare din sală, că profesorii au salarii mici și că răspunsul la această problemă este crearea unei piețe competitive a învățământului. Sunt criticat pentru că am spus că la buget nu sunt suficienți bani pentru a crește salariile tuturor profesorilor, deși cifrele arată că ne apropiem de un deficit de 3% iar o depășire a acestuia nu este o soluție.

Acum merg și mai departe și vă spun că, în opinia mea, ca fost profesor de liceu și la universitate, ca părinte al unor elevi și student care a parcurs module de educație la două universități din Europa, soluția este să recunoaștem situația grea în care ne aflăm. O soluție ar putea fi găsită pentru profesorii dedicați și care fac performanță. Consider că profesorii ar trebui plătiți mai bine și trebuie sa li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari. Însă aceste lucruri nu se obțin prin declarații populiste. Cred că problemele din Educație pot fi rezolvate doar dacă le vom discuta onest, departe de orice influență politică sau ideologică.

Declarațiile de astăzi au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări. Nu am generalizat și departe de mine să fac acest lucru. Cer scuze acelor cadre didactice dedicate meseriei alese, care se pot simți lezate de scoaterea din context. Evident, învățământul de stat gratuit este garantat de Constituție și declarația mea a fost dată în contextul discutării mai multor soluții posibile pentru o plată mai bună pentru dascăli. Respect pe toți profesorii care se sacrifică și muncesc onest pentru educația copiilor.

 

 

Articole Noi