Polițiștii clujeni au depistat, în flagrant delict, doi tineri, în timp ce transportau materiale pirotehnice pe raza municipiului Cluj-Napoca.
La data de 5 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 7 Poliție au identificat, în trafic, doi tineri de 18, respectiv 25 de ani, din județul Suceava, în timp ce transportau articole pirotehnice.
În fapt, în jurul orei 23:00, pe bulevardul Muncii din Cluj-Napoca, polițiștii au oprit, în trafic, un autoturism, condus de către tânărul de 25 de ani.
În urma verificărilor efectuate de către polițiști, a reieșit faptul că, persoanele în cauză transportau mai multe pachete cu articole pirotehnice pentru care nu au putut prezenta acte de proveniență și totodată, nu erau autorizați pentru a desfășura activități de comerț sau de transport pentru această categorie de materiale.
Astfel, polițiștii au ridicat, în vederea confiscării, peste 600 pachete cu conținut pirotehnic, respectiv peste 152.000 de articole de această natură.
Cercetările continuă în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului materialelor explozive, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.
Reamintim clujenilor faptul că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este interzisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
În această perioadă, recomandăm tuturor clujenilor să folosească cu multă atenţie articolele pirotehnice, pentru a evita producerea unor evenimente neplăcute, ca incendii ori vătămări corporale, ce ar putea să umbrească frumuseţea sărbătorilor de iarnă.
De asemenea, îi sfătuim pe părinţi să supravegheze copiii cu atenţie deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.
Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Din acest considerent, folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în ceea ce ţine de respectarea condiţiilor esenţiale de securitate.
Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.