TEZAURE UMANE VII LA MĂSURIȘUL OILOR, SÂMBĂTĂ ÎN PARCUL ETNOGRAFIC „ROMULUS VUIA”

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

AFIS MASURISSâmbătă, 5 mai 2018, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” de pe Tăietura Turcului, cu începere de la ora 10.30, va avea loc manifestarea culturală interactivă „Împreunișul – Măsurișul oilor în Transilvania tradițională”.

Evenimentul este organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu GAL Napoca Porolissum și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Prin intermediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, la această manifestare vor participa membrii Tarafului ,,Zorile” din Mociu – Țuli Carol, primaș, Covaci Carol, contraș și Gheți Iuliu, gordunaș – distinși în anul 2012 cu titlul de TEZAUR UMAN VIU, distincție acordată de Ministerul Culturii din România, în numele UNESCO, celor mai valoroși purtători ai unor elemente de cultură tradițională.

Primașul tarafului face parte dintr-o familie de muzicanți, localnici ai comunei Mociu, care au cântat de-a lungul timpului atât pentru jucăușii din Mociu, cât și la evenimentele de joc din zona Mociului. Taraful interpretează muzici tradiționale de joc respectând elementele stilistice, modalitățile de interpretare și repertoriul specific subzonei etnografice din jurul localității Mociu. Din repertoriul acestor muzicanți mai fac parte melodii ritual-ceremoniale (la nuntă, la seceriș), doine și cântece tradiționale.

Taraful și formația de jocuri tradiționale din Mociu au participat, împreună sau separat, la diverse evenimente de popularizare a culturii tradiționale românești locale, au avut diverse turnee în Italia, Polonia, Ungaria, primind în aceste ocazii distincții și premii care le atestă importanța de purtători ai unei zestre culturale fără preț.

Grupul purtătorilor de cultură tradițională din localitatea Mociu, care vor fi prezenți la evenimentul din Parcul Etnografic Național ,,R. Vuia” este condus de domnul Traian Sălăgean, referent cultural al comunei Mociu, jud. Cluj.

De asemenea, la manifestare vor lua parte tinerii interpreți din Ioan și George Chindriș din Ieud (Maramureș), membrii ai Asociației Maramureșenilor din Cluj-Napoca, ai cărei membri, îmbrăcați în costume tradiționale, vor lua parte la acest eveniment.

Manifestarea se va desfășura în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului, după următorul program:

Ora 10,30:  – Pregătirea magică interactivă a gospodăriei și a staurului măsurișului

                   – Prezentarea interactivă a unui inventar original de stână montană

                   – Prezentarea interactivă a echipamentului caracteristic unui păcurar de munte

                   – Prezentarea interactivă a instalației de obținere a focului viu

Ora 12,00:  – Intrarea turmei de oi în staurul măsurișului, în frunte cu vlojoii îmbrăcați în frunze

                   – Udarea vlojoilor cu apă

                   – Începerea mulsului, descrierea inventarului pentru muls și a tehnicilor de muls

Ora 12, 30: – Până la încheierea mulsului – consumarea balmoșului și dans tradițional în curtea gospodăriei

Ora 14, 00: – Încheierea mulsului, explicarea modului de obținere a focului viu, plecarea turmei

Ora 14,30:  – Măsurarea laptelui cu carâmbul, discutarea diverselor tehnici transilvănene de măsurare și de repartiție a laptelui

                   – Închegarea laptelui, discutarea tehnicilor de prelucrare a laptelui de oaie

                   – Explicarea modului de repartiție a laptelui cu cumpăna

                   – Dans tradițional

DATA: 5 MAI 2018

LOCUL DE DESFĂȘURARE: PARCUL ETNOGRAFIC ROMULUS VUIA, str. Tăietura Turcului (GOSPODĂRIA DIN BRAN)

Intrarea este liberă.

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj