Linia telefonicǎ de tip TelVerde a fost deschisă de Asociaţia Românǎ de Prevenţie a Suicidului (ARPS) în 15 iulie 2013, în cadrul proiectului “La un apel distanţǎ, de speranţǎ”, susţinut de Primǎria şi Consiliul Local Cluj-Napoca. Scopul proiectului este oferirea de consultanţǎ de specialitate, gratuită şi confidenţială, sub protecţia anonimatului, persoanelor aflate în criză suicidară.
„TelVerde Antisuicid este vocea care demitizează lozinca singuraticului suicidar, spusă cu obstinaţie şi amar: “pe mine nu mă ascultă nimeni…”, vocea care răspunde la furie cu blândeţe iar la disperare cu speranţă. Este vocea unor oameni minunaţi, care au ales să ajute dăruind timp din timpul vieţii lor, care însumează 4470 de minute numai în acest an”, este declaraţia de suflet a doamnei profesor doctor Doina Cosman, coordonatoarea proiectului.
Operatorii liniei telefonice sunt voluntarii ARPS care au parcurs un program de pregătire cu o durată de 12 şedinţe, pe diferite teme specifice liniei de criză suicidară. Şedinţele de instruire sunt săptămânale şi sunt susţinute de asist.univ. Dana-Cristina Herţa, medic specialist psihiatrie pediatrică, coordonator voluntari în cadrul organizaţiei, şi profesor doctor Doina Cosman, medic primar psihiatru şi preşedinte ARPS. În urma campaniilor de recrutare voluntari, ARPS a primit peste 100 de CV-uri, din care au fost selectate 59 de persoane care au participat la sesiunile de instruire de specialitate.
În cei doi ani de funcţionare, la 0800.801.200 s-au înregistrat 4336 apeluri, dintre care 520 au fost cu durata mai mare de 5 minute. Clasificarea apelurilor în funcţie de durata lor este făcută în mod convenţional de ARPS, care consideră că un apel sub 5 minute nu intră în categoria consilierii telefonice. Asta nu înseamnă că apelurile cu durata sub 5 minute nu sunt folositoare pentru cei care sună, voluntarii fiind antrenaţi să furnizeze şi informaţii de utilitate publică.
TelVerde Antisuicid, 0800.801.200, este gratuit, disponibil la nivel naţional şi apelabil din reţelele de telefonie fixă şi mobilă, între orele 19.00 – 07.00.
Asociaţia Românǎ de Prevenţie a Suicidului a fost înfiinţată în anul 2010 cu scopul de a crea un loc de convergenţă care să permită participanţilor săi voluntari, respectiv cadrelor medicale de specialitate, instituţiilor sau organizaţiilor interesate, desfăşurarea de activităţi şi luarea de decizii privind menţinerea şi promovarea calităţii vieţii prin prevenirea suicidului.
Preşedintele asociaţiei este Doina Cosman, profesor universitar de psihiatrie şi sănătate mintală, şef al Disciplinei de Psihologie Clinică a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” – Cluj-Napoca şi şef al Clinicii Psihiatrie III, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.