luni, august 8, 2022

Supărat pe procurori, primarul din Florești a acuzat și amenințat public jurnalistul Cluj24h.ro și un consilier local.

Foto: Arhiva Cluj24h.ro
Foto: Arhiva Cluj24h.ro

Astăzi a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Local Florești când pe ordinea de zi s-au aflat trei proiecte. Primarul, supărat fiind pe faptul că trebuie să răspundă întrebărilor procurorilor și-a găsit țapi ispășitori și după ce i-a acuzat pe jurnalistul Cluj24h.ro si un consilier local că fac pe bandă sesizări sau plângeri penale, că ar face parte dintr-o grupare care se ocupă cu așa ceva, i-a și amenințat spunând că vor plăti, toate acestea chiar în ședința publică, în fața camerelor de luat vederi.

De altfel, primarul se plânge de câteva ședințe că este vizat de procurori. Și dacă la ședințele anterioare doar a dat de înțeles că este luat la întrebări de procurori, de data aceasta a spus-o clar și răspicat.  Astfel, la fiecare intenție a unor consilieri locali care adresează întrebări pe subiectele de pe ordinea de zi, primarul alege să ducă într-un penibil de nedescris aceste discuții și evident, ajunge și la jurnalistul Cluj24h.ro care nu scapă la aproape nicio ședință de comentariile primarului din senin.

Ce au în comun aceste răbufniri ale edilului la ședințele publice? Salubrizarea și deszăpezirea. Posibil ca acesta să fie subiectul pentru care primarul răspunde în fața procurorilor după cum spune chiar el. Toate aceste discuții legate de procurori s-au ivit pe aceste subiecte de pe ordinea de zi, fie că vorbim despre salubrizare menajeră sau salubrizare stradală și deszăpezire.

Aș pune aceste victimizări în public, acuzații inventate, fără nicio bază reală și amenințări grave din partea unui primar, pe seama unor posibile simptome ale maniei persecuției, dar nu-s medic. Așa că dacă primarul este supărat că nu scriu doar ceea ce spune el, că nu public imediat ce postează pe facebook și că verific informațiile sau mai ales că atunci când acuză toate instituțiile din România, public doar după ce am și punctul de vedere al celeilalte instituții, este o altă discuție. Așa a fost spre exemplu, în cazul ultimului articol unde am scris declarația primarului de la ședința publică și răspunsul oficial al ministerului. Pentru cei care nu l-au citit, îl găsiți AICI.

Pentru că asta face un jurnalist! Încearcă să informeze corect cititorii asupra subiectelor pe care le are și cere având la bază Legea 544/2001 (privind liberul acces la informatiile de interes public), informații de interes PUBLIC. Asta am făcut eu, am cerut informații de interes public de la instituțiile publice și nicidecum sesizări sau plângeri pentru că sunt acțiuni total diferite care au la baza cu totul și cu totul alte Legi.

Ei bine, primarul comunei Florești a găsit de cuviință să facă circ și la ședința de astăzi, când consilierul local PSD, Doru Matei a adresat niște întrebări, iar cum edilului nu-i place să fie întrebat nimic, a răbufnit și i-a spus consilierului că dânsul și  eu (Alina Kallos) i-am făcut plângeri/sesizări. Că de fapt, niciun posibil operator de salubrizare stradală și deszăpezire nu dorește să preia Floreștiul de frica plângerilor penale pe care le fac un grup de oameni cărora nu le spune pe nume (cel mai probabil aici ar fi dorit să jignească), printre care eu și consilierul local căci pe noi a îndrăznit să ne nominalizeze.

Și bineințeles, cireașa de pe tort, amenințarea …primarul a spus că imediat ce va câștiga un proces (de aici am putea deduce că e posibil să existe un proces) toți cei care i-au făcut asta, vor plăti.

„Dacă am eludat Legea, dau răspuns și răspund în fața procurorilor precum răspund și astăzi în urma sesizărilor făcute de către dumneavoastră și domnișoara de acolo (adică, eu). N-am nicio problemă înțelegeți? Faceți în continuare sesizări la procuratură. Pe domnișoara o știu nominal pentru că a făcut parte din grupul care a făcut sesizări (adică, tot eu). În continuare cu procurorii!”, a spus primarul la ședință.

Pentru că pe ordinea de zi s-a continuat cu un alt punct tot legat de salubrizarea stradală și deszăpezirea, edilul a întrecut orice măsură și a lansat, fără nicio reținere, amenințări. Dacă inițial a spus că sunt câteva modificări la caietul de sarcini pentru atribuirea contractului, ulterior a spus că potențialii operatori nu vin pentru că le este frică de plângerile penale.  Primarul este în continuare iritat de întrebările consilierului și la un moment dat îi dă o replică fără noimă.

„Vedeți? Să știți că oamenii inteligenți din câte am auzit eu, doar întreabă și nu își dau seama de ce întreabă”, răspunde edilul. O fi fost ironic, dar cu siguranță nu acesta este modul civilizat în care ar trebui să se desfășoare ședințele de Consiliu Local.

Pentru a explica neprezentarea le depunerea de oferte ale operatorilor, primarul insistă și spune:

„Principalul motiv nu-i capacitatea, numărul de mașini nu-i nimica. Sunt acele plângeri care se fac zi de zi din Florești motiv pentru care oamenii nu mai au chef să vină să lucreze în Florești. Dar nu-i nicio problema că aceste plângeri penale se vor întoarce în cel mai scurt timp și vă spun, în momentul în care am câștigat primul proces la mine nu se  mai întâmplă să nu plătească cel care s-a plâns”, a mai adăugat edilul.

Și ca să pună punctul pe „I”, mai spune că „ceea ce se întâmplă azi în Florești nu-i din cauza primarului, nu-i din cauza viceprimarului sau a Consiliului Local se întâmplă datorită nenumăratelor plângeri penale, la diferite instituții ale statului ăsta este motivul principal pentru care nu se prezintă nimeni la aceste licitații”.

Este evident că primarul nu știe când și în ce context se folosesc „datorită” și „din cauza”, dar trecând peste asta, ceea ce s-a petrecut în ședința publică de astăzi este foarte grav și mă refer atât la acuzații cât și la amenințare.

Pentru cei care doresc să vadă și să audă ce s-a petrecut la ședință, o pot face vizionând filmarea de mai jos.

3 COMENTARII

  1. […] Mai mult, primarul comunei a si spus in sedinta publica de Consiliu Local Floresti că operatorii de salubritate (nu are importanta care dintre ele dar trebuie sa stiti ca sunt in desfășurare două licitații: una pentru salubrizare menajera și aceasta pentru salubrizare stradală și deszapezire) refuză să se prezinte la licitații din cauza unor posibile cercetări ale procurorilor, se plângea edilul în ședință. Despre asta găsiți video AICI. […]

  2. […] Mai mult, primarul comunei a si spus in sedinta publica de Consiliu Local Floresti că operatorii de salubritate (nu are importanta care dintre ele dar trebuie sa stiti ca sunt in desfășurare două licitații: una pentru salubrizare menajera și aceasta pentru salubrizare stradală și deszapezire) refuză să se prezinte la licitații din cauza unor posibile cercetări ale procurorilor, se plângea edilul în ședință. Despre asta găsiți video AICI. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Noi