Artiștii Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca duc în aceste zile magia spectacolelor în două comunități din afara municipiului, mai exact la Huedin și în comuna Cătina.
De asemenea, sunt prezentate în continuare reprezentații în regim de live streaming pe Facebook, iar în weekend sunt marcate două sărbători importante: Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret și Ziua Mondială a Marionetei.
Vineri, 19 martie, de la ora 12, spectacolul „Cartea cu Apolodor”, după Gellu Naum, în regia Monei Marian, unul dintre cele mai iubite spectacole din repertoriul Teatrului „Puck”, va fi prezentat pe scena Căminului Cultural din Cătina(județul Cluj). În distribuție: Dana Bonțidean, Angelica Pamfilie și Călin Mureșan.
Totodată, joi, de la ora 10.30, Casa de Cultură din Huedin a găzduit o reprezentație a spectacolului „Sărmanul Johnny și Arnica”/„Szegény Dzsoni és Árnika”, după Ervin Lázár.
Primul spectacol online al săptămânii a fost „Sziklahitű Szent László”/ „Legenda Sfântului Ladislau”, în regia, scenariul şi scenografia lui Szentirmai László, difuzat luni, 15 martie.
Marți, 16 martie, pe pagina https://www.facebook.com/teatruldepapusi.puck a fost rândul spectacolului „Ali Baba şi cei 40 de hoţi”, în regia şi scenariul lui Traian Savinescu, programat pe aceeași pagină și pentru duminică, 21 martie, de la ora 11.
Este un basm teatral inspirat din poveştile arabe regăsite în cunoscuta carte „O mie şi una de nopţi”. Ca prin vis, se pătrunde într-o lume fermecată, în care peşterile ascund comori nebănuite iar bunătatea şi prietenia adevărată câştigă întotdeauna în lupta cu răul.
Scenografia este realizată de Traian Savinescu şi Elena Ilaş iar ilustraţia muzicală de Traian Savinescu. Păpuşile sunt realizate de Andra Ştefan. Din distribuţie fac parte actorii: Andreea Bolovan, Ionuţ Constantinescu, Iulian Lungu şi Andra Ștefan.
Sâmbătă, 20 martie, de la ora 11, este programată pe pagina https://www.facebook.com/kolozsvaripuckbabszinhaz o reprezentație a spectacolului „Povești clujene”, în regia Ibolyei Varga. Poveștile fac parte dintr-un volum semnat de Zágoni Balázs, un tânăr scriitor clujean contemporan, şi sunt inspirate din întâmplări şi personaje reale ale Clujului (din secolele 9 -10 şi până la începutul secolului 20).
„Vrem să aducem ceva din atmosfera de altădată a Clujului. Totodată, spectacolul îşi propune să îi ajute pe copii să descopere în ce oraş frumos trăim, ce istorie interesantă are, şi, totodată, să înveţe că trebuie să respecte moştenirea spirituală şi culturală a acestuia”, subliniază regizoarea.
Prima poveste are în centru o fetiță mai băiețoasă din fire, care se împotrivește mereu normelor familiei. A doua poveste se petrece în secolul 16, în perioada atacurilor turcești. Protagonistul acțiunii este un tânăr apicultor care ajunge să salveze Clujul cu ajutorul albinelor. A treia poveste se petrece la finalul secolului 19 și are legătură cu primul tramvai al orașului, cu locomotivă cu aburi. De asemenea, este evocat momentul în care ajunge la Cluj complexul statuar Matia Corvin.
Distribuţia spectacolului este alcătuită din actorii: Patka Ildikó, Pünkösti Laura, Domokos Szabolcs, Giriti Réka, Balogh Dorottya, Bondár Tibor, Kötő Áron și Urmánczi Jenő.
Spectacolul va fi prezentat în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.
Finalul acestei săptămâni este unul deosebit pentru artiștii Teatrului „Puck”: în 20 martie este Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret, iar în 21 martie Ziua Mondială a Păpușarilor. Ca urmare, pe lângă spectacolul din programul de la ora 11, vor mai putea fi urmărite încă două reprezentații în regim de live streaming. Este vorba de „Én vagyok Pinokkió”/„Eu sunt Pinocchio”, de Carlo Collodi, în regia lui Călin Mocanu, programat duminică, 21 martie, de la ora 18, pe pagina https://www.facebook.com/kolozsvaripuckbabszinhaz.
Nașterea și transformarea, trezirea la viață a lui Pinocchio este miracolul însuși, iar peripețiile lui reprezintă de fapt drumul simbolic al formării personalității mature și responsabile.
În distribuție: Balogh Dorottya, Patka Ildikó, Urmánczi Jenő, Bondár Tibor, Giriti Réka, Erdei Emese și Domokos Szabolcs.
Asistent de regie este Paul Sarvadi, scenograf Sandu Marian, iar muzica îi aparține lui Dan Bălan.
Spectacolul este prezentat în limba română, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.
De asemenea, de la ora 19, pe pagina https://www.facebook.com/teatruldepapusi.puck va putea fi urmărit spectacolul „Strada cu îngeri”, în regia lui Decebal Marin. Într-un limbaj poetic, specific jocului de marionete, sunt surprinse aspecte din cotidian care, la intervenția îngerilor, reușesc să trezească binele în sufletul omului, făcându-l să devină mai conștient de frumusețea din jurul său. Este primul spectacol de acest tip care pune un accent deosebit pe inteligența emoțională, urmărind să reconstruiască acea punte care leagă raționalitatea oamenilor mari de puritatea și inocența sufletului de copil.
Distribuția este formată din Andreea Bolovan, Ștefan Craiu, Robert Gutunoiu și Andra Ștefan.