Situaţia terenurilor din Floreşti, foarte complicată. De ce nu respectă Primăria Legea 165 şi cine va răspunde pentru situaţia în care s-a ajuns?

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

primaria-floresti 1În 11 septembrie 2015, în cadrul unei întâlniri a prefectului judeţului cu primarii din Cluj, Gheorghe Vuşcan spunea că va amenda Primăria comunei Floreşti pentru că nu a făcut în timp util inventarierea terenurilor după cum cere Legea 165/2013. Prefectul judeţului a încercat de atunci să afle care sunt motivele pentru care invetarierea nu a fost făcută şi acum caută responsabili. Situaţia terenurilor din Floreşti pare să fie foarte complicată.

Prin urmare, reprezentanţii Prefectuii ne-au spus fiecare pas realizat până acum. Aceştia au solicitat OCPI Cluj (Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) date privind documentaţia întocmită de comisia locală de inventariere a terenurilor din Floreşti, conform Legii 165.

În 17 septembrie 2015, OCPI răspunde Prefecturii şi îi aduce la cunoştinţă faptul că  26 iunie 2014, a fost depusă o documentaţie cu privire la situaţia terenurilor ce fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate, dar în urma verificărilor s-a constatat că această documentaţie nu a fost întocmită cu respectarea prevederilor legale în vigoare. OCPI Cluj a trimis documentaţia, înapoi către comisia locală pentru ca aceasta să realizeze documentaţia aşa cum se cuvine. Primăria comunei Floreşti însă, nu a mai trimis documentaţia de atunci.

Termenul prevăzut de Lege pentru centralizarea terenurilor la nivelul fiecărui U.A.T. (Unitate Administrativ Teritorială) s-a încheiat, iar Prefectura a cerut comisiei locale de inventariere a terenurilor din Floreşti să prezinte un raport cu privire la stadiul inventarierii terenurilor de pe raza comunei Floreşti. Mai mult, Prefectura a cerut ca acest raport să conţină şi o informare privind problemele întâmpinate şi care au împiedicat comisia locală să îşi facă treaba, precum şi propuneri de sancţionare a persoanelor care se fac vinovate de acest lucru.

prefectura prefectura 1 prefectura 2

Primăria comunei Floreşti a înaintat o sinteză a problemelor întâmpinate. Astfel că printre acestea se numără:

  1. imposibilitatea reprezentării grafice a punerilor în posesie pentru titlurile de proprietate emise în perioada anilor 1991-2009, din cauza lipsei schiţelor de punere în posesie, fapt confirmat şi printr-un raport de audit efectuat în 2013.
  2. existenţa a peste 600 de cereri depuse în temeiul Legii 247/2005, nesoluţionate până în prezent.
  3. complexitatea deosebită a procesului de analiză şi comparare a situaţiei din teren şi a celei scriptice, datorate unui număr foarte mare de parcele (peste 20.000) cuprinse în titlurile de proprietate deja emise.
  4. existenţa unor titluri de proprietate eliberate anterior anului 2009 care cuprind erori cu privire la numărul de tarla şi care nu pot fi cuantificate din punct de vedere numeric.
  5. lipsa planurilor parcelare, respectiv măsurători topografice efectuate cu mijloace tehnice rudimentare (capră, lanţ, picior, ruletă)
  6. punerile în posesie nu au respectat întotdeauna vechile amplasamente ale terenurilor, multe dintre cererile de retrocedare referindu-se la terenuri identificate doar după denumirea toponimică a zonei.

Astfel că după ce Primăria a expus problemele cu care s-a confruntat, în 18 septembrie reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului au venit la Floreşti într-o nouă întâlnire căci la prima, care a avut loc la sediul Prefecturii primarul comunei nu a binevoit să se deranjeze. La întâlnirea aceasta au luat parte şi reprezentanţi sau conducători ai unor deconcentrate, autorităţi publice sau instituţii precum şi ai unor agenţi economici ce îşi desfăşoara activitatea pe raza comunei.

La această întâlnire s-a pus în dicuţie situaţia  terenurilor agricole şi forestiere din comună şi care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate. În urma întâlnirii s-a convenit că este necesară o nouă întâlnire a comisiei locale de invetariere a terenurilor. Această întâlnire a avut loc în data de 29 septembrie 2015 alături de reprezentanţi ai Primăriei Floreşti, ai Prefecturii şi ai OCPI Cluj.

Au concluzionat faptul că suprafeţele terenurilor nu pot fi reprezentate grafic, nici cu poziţionare incertă datorită motivelor invocate în răspunsul primăriei. Ulterior au fost trimise adrese către ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor) şi  ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) prin care să se solicite punctul de vedere al acestor instituţii iar în funcţie de răspunul lor, se va încheia situaţia de centralizare a terenurilor din Floreşti şi se va trage la răspundere ori vor fi sancţionate persoanele care se fac vinovate de această situaţie.

Practic, situaţia terenurilor din Floreşti este foarte complicat şi mai ales din cauza numeroaselor cereri depuse, plus procesele ce sunt deja pe rolul instanţei. Rămâne de văzut dacă şi cum se va soluţiona această situaţie, care pare să se complice tot mai mult.

1 COMENTARIU

  1. S-a furat o gramada teren in Floresti. Sunt adevaratii mostenitor care isi cauta dreptatea in instanta de ani si ultimii primari au impartit titluri de proprietate cui au vrut. Au vandut terenul si au impartit banii. Asa a facut si Gherman si Vancea si Sulea. Rusine hotilor, ar trebui sa fiti dupa gratii, ati distrus comuna.

Comentariile sunt închise.

Articole Noi