Tot mai mulţi locuitori ne întrebă de ce la Floreşti administraţia publică locală nu investeşte în educaţie, de ce după un mandat, familiile de tineri din Floreşti nu au posibilitatea să îşi ducă copiii la şcolile, grădiniţele sau creşele de stat din comună? Un răspuns concret ar fi greu de dat, dar ştim că imposibil nu ar fi fost.
Pe adresa redacţiei au fost transmise câteva rânduri ale unei mame şi fără să le comentăm le redăm în întregime:
„Aş dori să vă propun un subiect pentru un viitor reportaj, şi anume inexistenţa unei creşe în Floreşti; ţinând cont de nr. de nou născuţi înregistraţi în această cea mai mare comună, e posibil aşa ceva? Am trimis o „plângere” primăriei şi am fost foarte foarte dezamagită de răspunsurile lor; În campania din 2012 primarul afirma că: ” – Voi susţine cu tărie EDIFICAREA UNUI ÎNVĂŢĂMÂNT DE CALITATE ÎN FLOREŞTI, prin înfiinţarea unor creşe şi grădiniţe, a unei noi şcoli şi a unui liceu în localitatea noastră.”
Când am întrebat ce se întamplă cu creşa vina a fost aruncată pe legislaţia din România şi pe parlamentari.Mi-a spus: „În caz că nu aţi înţeles, vă repet, ţara aceasta este guvernată de niste Legi care, fie că ne plac fie că nu, fie că intârzie sau nu o investiţie, trebuie respectate. IAR CÂND E VORBA DE BAN PUBLIC, ACESTE LEGI SUNT într-adevar stufoase. Teoretic, pentru realizarea unei investiţii e nevoie de un Studiu Tehnic şi de Studiu de Fezabilitate şi Oportunitate. Ambele trebuie licitate. Adică timp. Mai departe, vine bugetarea adică alocarea de bani, care se face o data pe an. Apoi e nevoie de obţinerea avizelor de la alte instituţii. Apoi vine licitaţia pentru proiectare şi apoi licitaţia pentru execuţie. De abia apoi vine execuţia-construirea propriu zisă. Aceste Legi sunt create de aleşii nostri, ai dvs, de parlamentari. Aveti parlamentari pe care i-aţi ales, intrebaţi-i de ce sunt aşa Legile. Administraţia locală nu face Legi, ci le respectă!”.Deci în 4 ani de zile nu au reuşit să deschidă o creşă….poate e aşa complicat şi nu înţeleg eu, oricum e treaba noastră, a părinţilor să ne descurcăm cu copilaşii după ce ne întoarcem la munca 🙁În speranţa că se va aborda acest subiect eu va multumesc anticipat, ne-a scris Ligia.
Te defineşte ce faci nu ceea ce spui că vei face în ani electorali.
Acesta este primul lucru pe care administraţia publică locală de la Floreşti ar trebui să îl înveţe. Şi ca să exemplificăm venim în faţa dumneavoastră cu fapte concrete. Ştim deja că la Floreşti locuiesc peste 28.000 de persoane şi majoritatea sunt familii de tineri cu copii mici. Vrem să credem că ei sunt viitorul ţării, dar administraţia publică locală nu investeşte în ei nimic. Decât în ani electorali. Îmi pare rău să vă spun domnule primar, dar pentru copii nu aţi făcut nimic decât în schimbul voturilor.
Exact aşa, începând de la alegerile europarlamentare precum şi cele prezidenţiale de când aţi manevrat electoratul cu 2 parcuri pentru copii. Erau dreptul lor, obligaţia dvs. şi nu recompensa pentru voturile părinţilor.
Şi dacă a mers la acele alegeri cu locurile de joacă, astăzi îi manevraţi cu o şcoală şi o gradiniţă. Începute la final de 2015 şi care continuă în an electoral. Aceste obiective trebuia să vă fie primele proiecte majore începute alături de drumul de legătură. Nu, nu semafoare inteligente, nu remiză SVSU, nu cămin cultural la Tăuţi, nu camere video sau maşini de pompieri. O GRĂDINIŢĂ, O ŞCOALĂ, O CREŞĂ ŞI UN DRUM DE LEGĂTURĂ cu municipiul.
Concret, în 2014 când România îşi alegea reprezentanţii în Parlamentul European, la Floreşti primarul promitea două locuri de joacă pentru copii. Unul pe strada Stadionului şi unul în Cetatea Fetei. Bucurie mare, floreştenii au mers la vot, au primit două parcuri. Copiii din Floreşti n-au existat în 2013.
La sfârşitul lui 2014 România îşi alegea preşedintele, moment cât se poate de oportun pentru ca primarul din Floreşti să promită Şcoală şi grădiniţă. Aşa că în octombrie demarează în trombă cu o licitaţie pentru şcoala din Cetatea Fetei pentru ca pe campania elecotrală din noiembrie să aibă promisiunea în buzunar. La începutul lui 2015 apare şi licitaţia pentru grădiniţă.
Ei bine, acum că se termină mandatul şi floreştenii încă nu s-au ales cu nimic, iar părinţii se chinuie dimineaţa în traficul infernal să îşi ducă copiii la şcolile, grădiniţele şi creşele din Cluj-Napoca, primarul îşi dă seama că trebuie să reprete procedura de promisiuni însă fără să se gândească la faptul că lansează licitaţii fără să calculeze dacă le va putea duce la bun sfârşit sau mai rău să îndatoreze comuna la bănci.
„În caz că nu aţi înţeles” domnule primar, aţi fost ales de floreşteni să conduceţi comuna într-o direcţie bună nu să o îndatoraţi şi nici să o băgaţi în licitaţii pe care nu le veţi putea duce la bun sfârşit.
„În caz că nu aţi înţeles”, pe floreşteni nu îi încălzeşte cu nimic faptul că le spuneţi că nu sunteţi capabil din cauza legilor.
„În caz că nu aţi înţeles”, nu sunteţi singurul primar din România care trebuie să respecte legile din România
„În caz că nu aţi înţeles”, nu sunteţi singurul primar din România pe care Guvernul nu îl ajută şi trebuie să se descurce singur indiferent că guvernul e condus de colegii de partid sau nu.
Toate acestea, nu fac decât să le arate floreştenilor incompetenţa administraţiei publice locale.
Concluzia o vor trage floreştenii care se trezesc cu noaptea’n cap să îşi ducă copiii la grădiniţe sau scoli în Cluj-Napoca şi apoi să ajungă la muncă. Şi care repetă acest coşmar de două ori pe zi.
Asa e, dezastru total in Floresti. Chiar nimic, in 4 ani de mandat…
„În caz că nu aţi înţeles” domnule primar, NOI, paganii din Floresti va spunem de ce avem nevoie si ce ne doare, iar dumneavostra impeuna cu echipa de angajati trebuie sa rezolvati aceste probleme! nu doar ce doriti dv. Sa avem pardon, dar acesta este motivul pentru care ati ajuns unde sunteti, pe acel scaun!