SALONUL DE TOAMNA „MINERALIA” LA MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI. PIATRA ANULUI: LAPISLAZULI

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

CJ Min AfisExpoziția Mineralia Cluj-Napoca, Salonul de toamnă

7-9 octombrie 2016

MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI – PALATUL REDUTA

           

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la Salonul de toamnă MINERALIA, care se va desfășura de vineri până duminică (7 – 9 octombrie), la sediul central al muzeului, str. Memorandumului nr. 21, în sala Reduta.

Organizatorii ediţiei de toamnă a expoziţiei Mineralia au ales să se raporteze la albastru, culoarea la modă în bijuteriile anului 2016. Fie că este vorba de albastrul turcoazului, albastrul transparent al safirelor sau diafan al calcedoniei, această culoare domină  sfârsitul de an. Dintre toate pietrele de culoare albastră, una iese cu adevărat în evidenţă, oferind un spectacol inegalabil şi un albastru profund: LAPISLAZULI.

           

            lapis 5LAPIS LAZULI – DE LA PIATRA LA BIJUTERIE

            Numele pietrei se datorează tocmai culorii, provenind din latinescul lapis – piatră şi din cuvantul arab azul-albastru. Lapislazuli are o culoare albastră intensă si strălucitoare. Este complet opac, şi a luat naştere din combinația a trei minerale principale: lazurit, hauyn si sodalit. Conţine de asemenea pirită aurie fin diseminată şi mici filoane de calcit alb.

            In Orient, cele mai vechi urme ale utilizării pietrei de lapislazuli datează din secolul IX i. H, in Mesopotamia si Persia. In Egipt, numeroase obiecte si bijuterii descoperite, precum si picturile murale din piramide atestă folosirea lapislazuli. Fiind un material scump, destinat în exclusivitate clasei conducătoare, a fost denumit “piatra faraonilor”. Europa a făcut cunoștință cu piatra de lapislazuli destul de târziu. Lapislazuli a stat la baza pigmenților albaștri din cele mai frumoase fresce sau miniaturi ale Evului Mediu occidental. “Albastrul de Voroneț” este datorat şi pigmentului obținut din lapislazuli

            lapis 3Principalul şi cel mai vechi zăcământ cunoscut de lapislazuli se găsește în regiunea Badakhshan din Afghanistan, la o altitudine de 3.000 metri. De aici se extrage cel mai valoros lapislazuli din lume. Alte zăcăminte de lapislazuli sunt cele din Siberia, din regiunea lacului Baikal, si cele din Pakistan, situate la altitudini de peste 4.500 metri.

            Deşi puterile vindecătoare ale pietrelor prețioase şi semiprețioase rămân un subiect controversat, multe persoane din lumea întreagă asociază lapis lazuli cu prietenia adevărată şi armonia relațiilor interpersonale.

            În bijuterii lapislazuli de dimensiuni mari este ideal pentru a fi tăiat în plăci sau şefuit caboşon iar mai mic apare sub formă de mărgele. Permite diferite finisaje – suprafaţa lăsată în stare naturală pentru un aspect texturat, finisaj mat pentru nuanţele mai deschise şi cel mai utilizat, finisajul lucios care se potriveşte foarte bine culorii albastre intense. Oferă un aspect unic atât în monturi clasice argintii sau aurii cât şi în monturi modern.

             EXPOZIŢIA

           

          lapis 2O atenţie aparte va fi acordată prezentării materialului brut, bucăţi şlefuite, mici obiecte de decor şi bijuteriilor create din piatra aleasă să reprezinte aceasta editie: Lapislazuli.

            Din gama de nuanţe mov-albăstrui ce poate fi găsită în lumea mineral vom prezenta: ametistul, angelitul, calcedonia, azuritul, acvamarinul, sodalit, turcoazul, labradoritul, opalul sau safirul. Alături de acestea, peste 200 de tipuri de minerale vor fi expuse in forma naturală, cristale sau în bijuterii.

            În cadrul expozitiei se vor putea observa şi compara diferitele trepte de calitate sau valoare ale unei pietre, se vor primii informaţii despre modul de recunoaştere al pietrelor veritabile şi vor fi prezentate tipuri de şlefuire sau tăiere al pietrelor din bijuterii.

Articole Noi