Salonul de carte „Ce le citim copiilor” – ediția de primăvară

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

Afis_Ce_le_citim_copiilorSâmbătă, 5 martie, începe la Cluj-Napoca primul salon de carte pentru copii din România desfășurat atât în mediul offline, cât și în cel online. Organizat sub egida grupului Ce le citim copiilor, salonul de carte își propune să reunească, într-un concept inedit, nu doar părinții, copiii și Cartea, ci să aducă Scriitorul și Scrisul printre cei prezenți, într-o serie limitată de evenimente. Invitatul principal al salonului este Gabriel Poenaru, ilustrator de carte și de text, în special pentru copii, care va lansa la Cluj două dintre volumele sale, Firul de iarbă și Aricii din strada 5.

Gabriel Poenaru studiază încă din 1997 tehnicile vechi de pictură pe panou de lemn și suport flexibil, punând accent pe promovarea miniaturii de școală bizantină, romanică și gotică. El a fost coordonatorul general editorial al editurii Doxologia Junior, unde a colaborat cu unii dintre cei mai buni ilustratori și autori din România – Dan Lungu, Irina Dobrescu, Szabo Zelmira, Maria Postea, Ionuț Antoci -, iar din anul 2017 ocupă funcția de Art Director la Gulliver Publishing. De-a lungul activității sale, invitatul special al evenimentului s-a implicat în publicarea a peste 40 de cărți și a fost premiat în cadrul a numeroase târguri, naționale și internaționale, de carte.

Alături de creațiile lui Gabriel Poenaru, evenimentul va aduce împreună cartea mai puțin cunoscută scrisă de autori și ilustratori valoroși (Dan Lungu, Irina Dobrescu, Zelmira Szabo, Ionuț Antoci, Dionis Spataru) cu cartea unor edituri cu tradiție, însă cu aplecare spre subiecte alese. Editurile selectate participante la salonul de carte sunt: Aquila, Black Griphon, Corint, Creanga Fermecată, Doxologia, Gulliver Publishing, Sedcom Libris și www.steluteinpriviri.ro (distribuitor în România a cărților editurilor: DK, Ravensburger, Fine Feather Press, Little Tiger Press, Caterpillar Books), alături de o selecție de autori.

O prezență aparte și foarte valoroasă în cadrul salonului este Fabulafia, o revistă – carte de povești, cu scrieri și ilustrații în primă apariție, al cărei conținut este conceput și realizat de autori și ilustratori români activi în spatiul creației pentru copii.

Salonul de carte este o prelungire firească a activității grupului Ce le citim copiilor și are ca scop promovarea unei selecții atente de carte menite formării de oameni mari, crescuți în iubire pentru frumos, bine, adevăr și deschidere, oameni cu minte și suflet, creatori ai unei lumi mai bune. Unic prin structura și modalitatea sa de desfășurare, salonul se va derula, pe o perioadă de șapte zile, atât în mediul online, cât și în cel fizic.

„În mintea și sufletul meu „Ce le citim copiilor” este mult și înseamnă educație pentru părinți, pentru copii. Înseamnă apropiere de carte de calitate, înseamnă coordonarea spre alegeri potrivite, înseamnă facilitarea accesului la lectură pentru grupuri de copii ce provin din medii defavorizate, înseamnă îndrumarea părințlilor spre carte încă din primele zile de părinție.”, spune Bianca Mereuță, organizatoarea evenimentului și coordonatoarea proiectului Ce le citim copiilor.

Înființat la finele anului 2015, grupul creat de aceasta reunește astăzi peste 21000 de persoane și aduce informații despre cărțile pe care le citim copiilor, oferă recenzii, anunță noile apariții, facilitează contactul între editurile din țară și cititorii lor, mari și mici, și invită la discuții în direct autori și ilustratori care ne inspiră. Bianca Mereuță are 37 de ani, este om de marketing și publicitate, antreprenor, trainer, mentor și manager de proiecte de comunicare pentru companii naționale și internaționale. De peste patru ani este mama lui Alex, cu el și prin el ajungând din nou în lumea cărților pentru copii, pe care a îndrăgit-o dintotdeauna. O lume pe care și-au propus să o (re)descopere împreună, să o crească mare și să o aducă în viața cât mai multor familii.

Salonul de carte se va desfășura în două etape, prima dintre ele fiind online. În această primă variantă, ce debutează în 5 martie a.c., cărțile editurilor participante vor fi publicate online în albume separate, destinate fiecărei edituri. Fiecare album va conține o scurtă descriere a editurii și o prezentare vizuală și verbală a fiecărui titlu. Vânzarea va începe în mediul online sâmbătă, 5 martie, dimineața la ora 10.00.

Salonul clasic se va derula pe perioada a două zile: sâmbătă, 11 martie 2017, și duminică, 12 martie 2017, în două locații.

Sâmbătă, orele 10.00-14.00 – Grădinița Octofun, Cluj-Napoca, Constantin Brâncuși, nr. 109:

– Salon de carte;

– Lansarea cărții “Firul de iarbă” – Gabriel Poenaru;

– Atelier de ilustrație de carte pentru copii (gratuit) maxim 30 de copii, susținut de Gabriel Poenaru.

Sâmbătă, orele 16.00 si 20.00 – “zece degețele” – Florești, str. Dumitru Mocan, nr. 26:

– Salon de carte;

– Lansarea cărții “Firul de iarbă” de Gabriel Poenaru;

– Seminar pentru părinți pe tema importanței lecturii cu Gabriel Poenaru și psiholog autor de cărți pentru copii – Lăcrămioara Cojocaru;

– Seară de lectură la Biblioteca “Ce le citim copiilor” – maxim 20 de copii.

Duminică, orele 10.00 – 14.00 – Grădinița Octofun, Cluj – Napoca, Constantin Brâncuși, nr 109:

– Salon de carte;

– Lansarea cărții “Aricii din Strada 5”;

– Atelier de modelaj în lut a unor personaje din cărțile salonului (gratuit) – maxim 20 de copii, susținut de Emanuela Oltean.

Atelierele sunt adresate copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani.

În cadrul ambelor variante ale salonului, se vor desfășura concursuri în urma cărora editurile vor oferi participanților premii constând în cărți.

Participarea (gratuită) la atelierele pentru copii se face în baza unei rezervări prealabile la adresa de e-mail: bianca.mereuta@gmail.com.

 

Articole Noi