După ce la alegerile trecute (privind alegerea președintelui țării) românii din Diaspora s-au plâns că nu au putut vota, un comunicat de presă al Autorității Electorale Permanente ne arată că românii cu domiciliul sau reședința în străinătate, nu se înghesuie la înscrierile în Registrul Electoral pentru votul electronic.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, până la data de 12 septembrie 2016, au fost validate 9.116 cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.
Dintre acestea, 6.673 menționează opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 2.443 pentru votul în secțiile de votare.
Menționăm că cererile de înscriere în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență au fost depuse de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în 2.209 localități din 44 de țări, iar cele cu opțiunea pentru votul în secțiile de votare au fost depuse de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în 496 de localități din 33 de țări.
În Anexa nr. 1 găsiți situația pe țări și localități a cererilor de înscriere în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență, așa cum au fost depuse și validate până la data de 12 septembrie 2016, ora 9:00, ora României.
În Anexa nr. 2 găsiți situația pe țări și localități a cererilor de înscriere în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul în secțiile de votare, așa cum au fost depuse și validate până la data de 12 septembrie 2016, ora 9:00, ora României.
Precizăm că localitățile din străinătate unde a fost atins pragul minim de 100 de alegători înscriși în Registrul electoral necesar pentru organizarea unei noi secții de votare sunt Soroca, Căușeni și Carabetovca din Republica Moldova.
AEP face apel la cetățenii români din afara granițelor țării să se adreseze misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din apropierea locuinței. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare în afara țării.
Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaților, Ministerul Afacerilor Externe organizează alegerile parlamentare în străinătate.
Subliniem că AEP derulează, încă de anul trecut, o campanie susținută de informare a alegătorilor români din diaspora privind variantele și procedurile de vot la alegerile parlamentare din acest an, utilizând în acest scop toate canalele de comunicare: mediul online, întâlniri directe cu românii din peste 20 de localități din străinătate, distribuirea de materiale informative prin intermediul misiunilor diplomatice, al Info-chioșcurilor existente în cadrul comunităților românești și al aeroporturilor internaționale din România.
AEP informează constant cetățenii români din diaspora cu privire la înscrierea în Registrul electoral, condițiile de votare și locurile de desfășurare a votării în străinătate și de aceea va comunica săptămânal datele privind numărul de solicitări de înscriere în Registrul electoral depuse de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.
Direcția comunicare și relații externe
12.09.2016