Dezbaterea publică pentru regulamentul de plimbare al câinilor a reuşit să adune mai multe persoane în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca decât la dezbaterea pentru PUG. Puţin peste 100 de persoane au participat la dezbatere.
Concret, la discuţii au luat parte, cetăţeni, stăpâni ai unor animale de companie, reprezentanţi ai unor asociaţii ce luptă pentru drepturile animalelor, locuitori ai unor asociaţii de locatari, repreznentanţi ai poliţiei locale, dar şi consilieri locali.
Au fost abordare mai multe subiecte însă trei aspecte importante pentru stăpânii de câini i-au deranjat în mod special: obligativitatea de a pune botniţă câinelui, interzicerea accesului în transportul în comun şi accesul pe spaţiul verde.
„Sperăm ca în această toamnă să avem un regulament finalizat şi adoptat specific unui oraş european. Spaţii pentru plimbat câini, sunt 2 spaţii ingrădite în zona cartodromului si Parcul Rozelor. Până la 15 septembrie sunt alte patru locaţii pentru amenajare. Sunt şi spaţii neîngrădite, 11 locaţii amenajate şi 33 de locaţii în curs de amenajare până în august. Nu voi propune consiliului local spre aprobare până aceste obligaţii să nu fie realizate. Mai sunt în analiză 20 de propuneri, dar sunt probleme de revendicări. Vreau să vă asigur că fiecare propunere va fi analizată şi decizia o va lua Consiliul Local”, le-a spus Emil Boc celor prezenţi.
De fapt, dezbaterea a fost una una constructivă şi dacă unii dintre participanţi s-au contrat, alţii au găsit pasaje cât se poate de aberante în regulament.
„Sunt probleme de tematică. La articolul 2 spune că pe domeniul public câinii trebuie să poarte botniţă, cu excepţia câinilor de talie mică. Păi sunt rase de câini la care nu le poţi pune botniţa pentru că pur şi simplu nu poţi si eşti amendat. Apoi spune că trebuie neapărat să fie cu ham sau cu lesă. Un câine cu ham nu poate fi purtat decât cu lesa, altfel este liber. Interdicţia cu mijlocacele de transport în comun să dispară”, spune un proprietar de câine.
O doamnă, a reuşit să-i intrige pe stăpânii de animale când a spus că cei ce au animale şi le plimbă pe domeniul public să presteze o zi pe lună, muncă în folosul comunităţii.
„N-am văzut oameni să planteze o floare sau ceva, dar plimbă câinii. Propun ca fiecare proprietar de câine să facă o zi pe lună muncă în folosul comunităţii. Toţi proprietarii de câini să plătească cheltuieli de întreţinere pentru câine”, a spus femeia.
Primarul Emil Boc a spus legat de asta că: „în acest oraş trebuie să convieţuim împreună, trebuie să găsim un numitor comun. Munca forţată este interzisă prin Constituţie”. Un alt cetăţean spune că propunerile femeii înseamnă fascism.
Un alt cetăţean aduce alte în atenţie alte aspecte aberante din regulament: „La buldogul american dacă îi pui vara botniţa în 15 minute moare din insuficienţă respiratorie. Toţi câinii din municipiu trebuie să aibă un act cu toate datele, degeaba poliţia locală amendează pentru actul de sănătate. Acel document ce vi obligatoriu să îl aibă toţi, atestă cine este proprietarul câinelului şi vor avea acel act. La articolul care zice ca accesul animalelor de companie în unităţile de învăţământ, atunci închidem USAMV”.
Pe de altă parte au fost aduse în dicuţie situaţiile în care unii adună mai multe animale în casă pe care nu le îngrijesc şi se crează un focar de infecţie ce îi deranjează pe ceilalţi locatari dintr-un bloc.
Într-un final s-a decis reluarea dezbaterii când va fi preyentat un nou regulament ce va lua în calcul şi doleanţele cetăţenilor. Regulamentul poate fi citit AICI
Sursă foto: www.facebook.com