„Războiul în Afișul Polonez. Colecţia Krzysztof Dydo” 21 ianuarie – 21 februarie 2016

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

AfişulMuzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti, organizează, în perioada 21 ianuarie – 21 februarie 2016, o impresionantă sinteză retrospectivă dedicată afişului polonez având ca temă „războiul”.

Inaugurarea oficială a expoziţiei va avea loc joi, 21 ianuarie 2016, ora 18:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ţa Unirii nr. 30), în prezenţa domnului Leszek Biały, director adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti.

În istoria internațională a afișului, afișele care prezentau teroarea războiului și cele care avertizau împotriva acestuia au apărut în multe țări, întâia oară în timpul primului război mondial. După încheierea războiului, consecințele acestuia nu au fost uitate, un exemplu reprezentativ pentru acea perioadă devenind afișul lui Kaethe Kollwitz „Nie wieder Krieg”.

Suferințele cumplite pe care le-a cunoscut Polonia în timpul celui de-al doilea război mondial au îndreptățit-o să acționeze pentru apărarea păcii prin toate mijloacele posibile, inclusiv prin intermediul creațiilor artistice, din rândul cărora face parte și afișul. Afișul care militează pentru pace, cel anti-război, care luptă pentru dezarmare, care atrage atenția asupra atrocităților războiului și avertizează împotriva lor, care semnalează conflicte vechi sau nou apărute, care condamnă terorismul și orice agresiune internațională, a devenit cu timpul un fel de specialitate poloneză. Având în vedere faptul că afișul este una dintre formele de artă cele mai atractive pentru privitor, implicarea acestuia în condamnarea războiului și apărarea păcii a avut în primul rând – și are încă – un sens adânc, nu doar artistic.

Expoziția prezentată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca – „Războiul în Afișul Polonez. Colecţia Krzysztof Dydo” -, organizată în colaborare cu Institutul Polonez, are un caracter retrospectiv, relevant pentru perioada 1939-2014.

Este compusă din două părți distincte. Prima cuprinde afișe dedicate anilor 1939-1945, izbucnirii războiului, masacrului de la Katyń, lagărelor de concentrare, revoltei din Ghetoul din Varșovia și Insurecției Varșoviene, cea de-a doua reunește afișe din perioada 1955-2014, dedicate apărării păcii, conflictelor internaționale și diferitelor forme de terorism contemporan. Afișele prezentate în această expoziție sunt lucrări ale unei întregi pleiade de artiști polonezi, din diferite generații, care formează așa-numita Școală de Afiș Polonez, printre aceștia aflându-se artiști renumiți, precum Henryk Tomaszewski, Tadeusz Trepkowski, Andrzej Pawłowski, Maciej Urbaniec, Marian Nowiński, Jan Sawka, Rafał Olbiński, Janusz Stanny, Tomasz Bogusławski, Franciszek Starowieyski sau Sebastian Kubica.

Toate lucrările prezentate provin din cea mai mare colecție privată din Polonia, care numără peste 20.000 de afișe, cea a renumitului expert în arta afișului și autor a nenumărate publicații dedicate acestei teme, domnul Krzysztof Dydo, co-fondatorul Galeriei Afișului din Cracovia, care și-a prezentat până acum colecțiile în peste 350 de expoziții, în majoritatea țărilor Europei, precum și în Australia, China, Iran, Canada și SUA.

Expoziţia rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 21 februarie 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

 

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj