Primul Vals al fulgilor de nea debutează la Opera Națională Română din Cluj ”Spărgătorul de nuci” revine pe scenă

Opespargatorul de nucira Națională Română din Cluj-Napoca are plăcerea de a vă invita miercuri, 3 decembrie, ora 18.30, să pătrundeți în magia Sărbătorilor de iarnă pe pașii cadențați ai Spărgătorului de nuci. Fermecătorul spectacol de balet deschide luna decembrie cu o coregrafie feerică, ce va introduce ”copiii” de toate vârstele în spiritul unic al Crăciunului.

Un titlu de mare notorietate și unul dintre cele mai îndrăgite spectacole jucate în preajma Sărbătorilor, ”Spărgătorul de nuci” se bucură de o popularitate nesfârșită, fiind transpus de-a lungul timpului în balet pe gheață, film artistic, desen animat ori carte ilustrată. Magicul balet în două acte se desfășoară elegant pe partiturile lui Piotr Ilici Ceaikovski, având la bază basmul omonim semnat de Alexandre Dumas.

Încântătoarea poveste de iarnă ne aduce în atmosfera sărbătorească din salonul familiei Stahlbaum, unde toți cei dragi se bucură de serbarea pomului de Crăciun. Micuța Clara și fratele ei Fritz năvălesc peste cadouri, dar dintre toate cel mai prețios este, de departe, falnicul Spărgător de nuci, privit cu mare admirație. De aici și până la pătrunderea pe tărâmul magic al zânelor, uriașilor și păpușilor care interpretează vesel Dansul spaniol, arab, chinezesc și fascinantul Vals al fulgilor de nea, este doar un pas.

Distribuția care însuflețește splendidul spectacol pe scena Operei clujene este formată din: Andreea Jura, Dan Haja, Adelina Filipaș, Marius Toda, Romulus Petruș, Monica Pintea Martin, Vlad Maier, Laura Pop, Valentin Mihăilă, Robert Kálmán, Vlad Maier, Dalia Costea, acompaniați de un grup de eleve al Liceului de Coregrafie ”Octavian Stroia”. Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca se vor afla sub bagheta dirijorului Horváth József. Coregrafia și regia artistică sunt semnate de Vasile Solomon.

Vă invităm într-o călătorie imaginară, care va readuce celor mici și mari, deopotrivă, bucuria copilăriei din Ajun de Crăciun!

Biletele spectacolului sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrală, în reţeaua Eventim (magazinele Orange- inclusiv Orange Shop Dej şi Turda, Germanos, Vodafone, Domo, Librăriile Cărtureşti, Humanitas) şi online pe www.eventim.ro.

”Spărgătorul de nuci” și-a celebrat îndelung aplaudata premieră pe data de 6 decembrie 1892, la Teatrul Imperial Mariinski din Petersburg, jucându-se cu același succes și in zilele noastre, fiind considerat o tradiție lirică în pragul Sărbătorilor de iarnă.

E Ajunul Crăciunului în casa elegantă a familiei Stahlbaum. În mijlocul veseliei de aprindere a beculețelor, jocurile voioase ale copiilor și împărțirea cadourilor, unchiul Drosselmayer îi oferă micuței Clara un Spărgător de nici. Jucăria falnică și frumos pictată o fascinează pe fetiță, care nu mai vrea să se despartă de noul ei prieten. Seara se așterne și petrecerea se apropie de final. Copiii sunt trimiși la culcare, însă Clara se strecoară din nou în camera frumos împodobită, adormind în fotoliu alături de jucăria preferată. În licărul timid al bradului, Clara are un vis fantastic unde bradul și toate obiectele camerei devin din ce în ce mai mari și niște musafiri nepoftiți , șoarecii conduși de regele lor, o înfricoșează pe fetiță, care încearcă să-i gonească. Spărgătorul de nuci prinde viață și vine în ajutorul Clarei, alături de toți soldații săi. Lupta e dificilă și eroul pare să cedeze, însă fetița intervine curajoasă, rugându-i pe șoareci să se retragă. Spărgătorul de nuci se transformă într-un prinț tânăr și frumos, care în semn de mulțumire, o duce pe Clara pe un tărâm magic: Împărăția dulciurilor.

Actul al doilea emană aroma Castelului trandafirilor, unde Prințul îi povestește Zânei dulciurilor despre curajul Clarei. Întreaga curte sărbătorește cu bucurie victoria: dansul spaniol al figurinelor de ciocolată, dansul arab al figurilor de cafea, cel chinezesc, jucat de figurile de ceai, dansul rusesc al omuleților de turtă dulce, finalul petrecerii aducând un eclipsant vals al florilor, cum nu se poate mai frumos. Aceasta a fost seara de Ajun a Clarei, o poveste frumoasă primită în dar pe un tărâm magic, așa cum doar copiii își pot imagina.

Articole Noi