Primul ghid imobiliar local realizat pe baza pe tranzacţiilor reale efectuate în piaţă, lansat în Cluj-Napoca

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

tranzactii imobiliareO echipă de evaluatori membri ai Asociatiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, coordonată de Adrian Vascu, Preşedintele ANEVAR, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca şi cu sprijinul companiei de audit şi consultanţă KPMG, au elaborat un ghid realizat pe baza tranzacţiilor imobiliare încheiate între vânzători şi cumpărători pe raza municipiului, în perioada mai – decembrie 2013.

”În prezent, în domeniul achiziţiei de proprietăţi imobiliare, lipseşte din spaţiul public românesc un loc în care cei care vrem să căutăm un apartament, o casă sau un teren, să mergem şi să aflăm răspunsul la o întrebare simplă: <Cu cât s-au mai vândut asemenea proprietăţi până acum>?”, explică Adrian Vascu, Preşedintele ANEVAR. ”Iniţiativa noastră de la Cluj-Napoca este un proiect pilot pe care îl vedem replicat la nivelul tuturor oraşelor din România, într-un efort de a transparentiza piaţa imobiliară din România.”

În cadrul acestui demers, Primăria din Cluj-Napoca, prin intermediul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale, a realizat în premieră o centralizare a tranzacţiilor imobiliare, pentru a servi unei analize inedite a pieţei imobiliare clujene.

”Existenţa acestui raport, actualizabil anual, va permite de acum înainte ca acest tip de informaţie să fie accesibilă tuturor şi va aduce un plus de siguranţă cetăţenilor care decid să facă achiziţii imobiliare”, spune Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj- Napoca. ”Este o măsură prin care creştem pe termen lung calitatea vieţii şi prin care împiedicăm eventuale încercări de speculaţii imobiliare.”

Tranzacţiile prezentate în ghid sunt încheiate între persoane fizice, juridice sau ambele, utilizând diverse surse de finanţare – bancară sau proprie – şi au ca obiect proprietăţi imobiliare constând în terenuri, case şi apartamente. Tranzacţiile au fost încheiate în diferite monede dar, pentru o comparaţie relevantă, s-a realizat convertirea tuturor în euro, la cursul mediu BNR din luna aferentă perfectării tranzacţiei.

În perioada mai-decembrie 2013 s-au tranzacţionat 3324 de proprietăţi imobiliare, dintre care 296 de terenuri, 181 de case, 2455 de apartamente şi 392 de alte tipuri de proprietăţi imobiliare, cum ar fi boxe, garaje, parcări etc. Principalele criterii de analiză au fost: tipul proprietăţii, cartierul în care aceasta este încadrată, modalitatea de finanţare, suprafaţa proprietăţii şi preţul.

Majoritatea tranzacţiilor au fost finanţate din surse proprii: 2656 de tranzacţii, comparativ cu 668 de tranzacţii realizate prin intermediul creditelor bancare. Achiziţiile persoanelor juridice au reprezentat mai puţin de 7% din total.

Cele mai multe tranzacţii s-au realizat în luna august, care a fost totodată şi luna cu cea mai mare valoare a tranzacţiilor, de aproximativ 23,1 milioane de euro.

Despre ANEVAR

Asociatia Natională a Evaluatorilor Autorizati din România a fost înfiintată în anul 2011, în baza Ordonantei Guvernului României 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată prin Legea nr. 99/2013, ca organizatie profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizati care dobândesc această calitate, în conditiile prevăzute de lege.

Înfiintarea sa în baza OG 24/2011, aprobata prin Legea nr. 99/2013, vine după 20 de ani în care profesia de evaluator a evoluat si s-a maturizat odată cu consolidarea mediului economic românesc prin activitatea Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din România – de la care a si preluat acronimul ANEVAR.

Asociatia Natională a Evaluatorilor Autorizati din România are drept scop organizarea, coordonarea si autorizarea exercitării profesiei de evaluator autorizat în România, reprezentarea si protejarea intereselor profesionale ale membrilor săi, asigurarea exercitării independente a profesiei de evaluator autorizat cu respectarea deontologiei profesionale si a unui înalt nivel de calificare profesională, precum si promovarea standardelor, metodelor si tehnicilor de evaluare în activitatea evaluatorilor autorizati.

ANEVAR reprezintă 4200 de membri titulari persoane fizice si 300 de companii care detin calitatea de membri corporativi.

Asociatia este membru al Consiliului pentru Standarde Internationale de Evaluare (IVSC), al Grupului European al Asociatiilor de Evaluatori (TEGoVA) si al Asociatiei Mondiale a Organizatiilor de Evaluatori (WAVO), si a stabilit relatii de cooperare si cu alte organizatii profesionale de profil din SUA si Europa.

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj