Primul Festival Româno – Coreean celebrează prietenia de 20 de ani dintre Cluj- Napoca și Suwon

afis A3 Cluj -Suwon festivalÎn perioada 3-7 iulie 2019, pentru a marca aniversarea a 20 de ani de relații de înfrățire cu orașul sud-coreean Suwon, Primăria Cluj-Napoca organizează ”Festivalul Cluj-Suwon”루지 수원축제 (Cluj – Suwon Ciuc Je) și târgul meșterilor populari – „Clujul Tradițiilor”.

Timp de cinci zile prezența sud-coreeană în orașul nostru va putea fi simțită în principalele spații publice, prin degustări gastronomice, evenimente culturale, precum muzică de jazz, expoziții de produse ale meșteșugarilor sau chiar demonstrații de caligrafie sau vestimentație tradițională coreeană și românească.

În Piața Unirii, Asociația Meșterilor Populari Clujeni îi așteaptă pe clujeni și turiști începând din acest sfârșit de săptămână, la târgul de meșteșugari „Clujul Tradițiilor”. În cadrul evenimentului, puteţi găsi produse tradiţionale alimentare, preparate din carne, brânzeturi, zacuscă, dulceţuri şi siropuri naturale din fructe, turtă dulce, ulei presat la rece sau miere, dar și alte articole realizate de meșteșugarii clujeni precum costume populare sau vase ceramice.

Între 3-7 iulie, în fiecare zi între 16.00 – 20.00, Festivalul Cluj – Suwon le oferă vizitatorilor din Piața Unirii demonstrații de meșteșuguri coreene și românești, precum și posibilitatea de a se fotografia îmbrăcați în costume tradiționale coreene. Îmbrăcând HanBok-ul coreean, clujenii vor avea ocazia să facă o călătorie imaginară la celălalt capăt al pământului, în orașul fortăreței Hwaseong – monument UNESCO al orașului înfrățit. De asemenea vizitatorii vor putea obține exemplare caligrafiate cu numele lor, realizate în limba coreeană, prin sprijinul Open Bridge Consortium-Korea Center.

În data de 3 iulie ora 17.00 în Piața Muzeului va avea loc o demonstrație culinară, prin prezentarea unui produs gastronomic gigantic, numit bibimbap, fel tradițional coreean realizat de bucătari-șefi din Coreea de Sud în colaborare cu bucătari clujeni de la restaurantul ”Memo 10”. De asemenea, zilnic, în perioada 4-7 iulie, în zona Parcul Central vizitatorii vor putea experimenta gusturi coreene, prin preparate tradiționale propuse de bucătarii coreeni.

În data de 4 iulie, de la ora 11.00 la Bastionul Croitorilor, va avea loc vernisajul unei expoziții de fotografie contemporană a unor artiști din Coreea de Sud.

De asemenea, prezența culturii coreene va fi simțită și în cadrul unor concerte speciale în programul Festivalului ”Jazz in the Park”, primul în data de 4 iulie 22.30, în Parcul Central, unde va concerta cunoscuta trupă sud-coreeană DSM.

Istoricul relaţiei de înfrăţire Cluj-Napoca – SUWON, Coreea de Sud Declaraţia internaţională de înfrăţire între oraşul Suwon şi municipiul Cluj-Napoca a fost semnată la 17 iunie 1999.

Suwon, oraş aflat la 30 km sud de Seul, capitala Coreei de Sud, are o bogată moştenire istorică, tradiţii multiseculare, precum şi o importantă activitate economică şi ştiinţifică. Oraşul are peste 1.100.000 de locuitori. În 2002 oraşul Suwon a fost unul dintre oraşele în care s-a desfăşurat Cupa Mondială de Fotbal.

Site-ul oraşului poate fi consultat la adresa: http://www.suwon.ne.kr/ .

Acţiunile desfăşurate împreună de-a lungul timpului, includ vizite anuale reciproce, schimburi culturale educaționale și pe teme sportive sau de business. Tot în cadrul acestei relaţii de înfrăţire, municipalitatea clujeană a primit în anul 2009 invitaţia de a trimite un monument reprezentativ pentru municipiul Cluj-Napoca în Coreea de Sud, care să fie amplasat pe Aleea Oraşelor Înfrăţite, înfiinţată de municipalitatea din Suwon. Aleea Oraşelor Înfraţite este o zonă pietonală amenajată în centrul oraşului, dedicată celor 15 oraşe înfraţite pe care oraşul Suwon le are în întreaga lume. Menţionăm faptul că în august 2009 municipalitatea clujeană a primit din partea oraşului înfrăţit Suwon 64 de plăci ceramice care formează un ansamblu de 8 panouri, monument al oraşului Suwon, amplasat în acest moment pe
malul Someşului. Acest monument a fost inaugurat în anul 2011, în cadrul primei ediţii a Zilelor Clujului, în prezenţa primarului oraşului Suwon şi a domnului primar Sorin Apostu.

Proiectul Open Bridge Consortium – Asociaţia Culturală şi de Afaceri Cluj-Suwon a demarat în toamna anului 2009 la iniţiativa unui grup de persoane fizice şi juridice, români şi coreeni, care au participat activ la întâlnirile de afaceri Business Matchmaking atât din Cluj cât şi din Suwon şi care au înţeles  potenţialul acestei relaţii. Această asociaţie reprezintă o platformă prin intermediul căreia companii clujene pot avea acces la informaţii, date, legături şi contacte cu potenţiali parteneri de afaceri din Coreea de Sud; municipiul Cluj-Napoca fiind văzut de firmele coreene drept o poartă de intrare în Europa.

Articole Noi