Primul alpinist clujean care a reuşit să cucerească vârful Vinson (4897 m), cel mai înalt de pe continentul alb: Antarctica!

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

alpinist 3Consiliul  Judeţean  Cluj  –  Serviciul  Public  Judeţean Salvamont-Salvaspeo  Cluj  salută performanţa extraordinară a alpinistului  clujean  Iuliu  Ciprian Pătraşcu,  bistriţean  la  origine  dar naturalizat  în  Cluj încă de  pe  timpul studenţiei,  care  a  reuşit  să  cucerească, la  sfârşitul săptămânii precedente, Vârful Vinson (4897 m), cel mai înalt vârf de pe continentul Antarctica. Performanţa de excepţie a alpinistului clujean a fost posibilă inclusiv datorită sprijinului financiar acordat de Consiliul Judeţean Cluj.

Remarcabilul  eveniment  a  avut  loc  în  cadrul  unei  expediţii  internaţionale  formate  din  şapte participanţi: un nepalez,  un canadian, un olandez,  un australian, doi americani şi  un român, aceasta desfăşurându-se în perioada 22 noiembrie – 8 decembrie 2014. Ciprian Pătraşcu a devenit astfel primul alpinist clujean care se poate mândri cu această importantă realizare.

alpinist 1Pot să vă spun faptul că, la început, am avut mari reţineri în legătura cu participarea mea în cadrul acestei expediţii. În primul rând, datorită faptului că eram singurul român, iar în al doilea rând din cauza faptului ca agenţia care a organizat toată logistica expediţiei nu ne-a dat opţiunea de a ne cunoaşte între noi  înainte  de această experienţă.  Practic,  noi  toţi am fost  puşi  în postura de a ne cunoaşte doar cu o seară înainte de plecarea propriu-zisă în expediţie, în Punta Arenas, oraşul cel mai sudic din Chile, unde se organizează majoritatea expediţiilor care au ca scop explorarea şi cunoaşterea Antarcticii. În momentul în care mi-am cunoscut colegii de expediţie am constatat că toţi erau mult mai experimentaţi  ca mine. Spre exemplu,  am avut în echipă o persoană cu două ascensiuni reuşite pe Everest (una pe faţa nordică, cealaltă pe faţa sudică), altul care tocmai prin această ascensiune reuşise să devină un „Seven Summit Guy”, iar un alt coleg tocmai se întorsese din maratonul Antarcticii (42 km la temperaturi de -30/ – 40 grade Celsius, alergat prin zăpadă, traseu pe care-l parcursese în mai puţin de 6 ore!). Cu toate acestea, consider că la sfârşitul expediţiei am reuşit să păstrez reputaţia excelentă pe care  o  au  alpiniştii  noştri  peste  hotare,  percepţie  confirmată  şi  de invitaţiile  primite  la finalul expediţiei în vederea participării şi la alte proiecte similare comune viitoare, a declarat alpinistul Ciprian Pătraşcu la întoarcere.

alpinist 2Continentul Antarctica este unul extrem de greu accesibil, nefiind locuit permanent în special din cauza condiţiilor meteorologice extreme (temperaturi constante de -30 /-40 grade Celsius), condiţii care combinate cu altitudinea şi vânturile care viteze de 50-70 noduri pe oră, transformă această experienţă în una extrem de  provocatoare  chiar  şi pentru  cei  mai  experimentaţi  alpinişti.  De asemenea,  logistica organizării unei astfel de expediţii constituie o provocare în sine, accesul pe continent  „in and out” se face doar săptămânal, dacă vremea o permite, timp de 3 luni/an, cu ajutorul unui avion rusesc vechi, care este obligat să aterizeze pe o pistă naturală din gheaţă. În aceste condiţii, încercarea de a escalada cel mai înalt vârf din Antarctica nu este una care pare să stea la îndemâna oricui. În consecinţă, alpinistul Ciprian Pătraşcu devine cel de-al cincilea român, după: Lăcătuşu Ticu (în anul 2001), David Neacşu şi Zsombor Tulit  (în anul 2009),  precum şi  Crina Coco Popescu (în  anul 2011),  care reuşeşte  această performanţă până acum.

alpinistCiprian  Pătraşcu  mai  are  la  activ  şi  alte  ascensiuni  reuşite,  printre  care  amintim  cucerirea Vârfului Aconcagua (6962 m), în anul 2011 împreună cu alpinistul român Vasile Cipcigan (şef formaţie Salvamont-Salvaspeo Cluj), cucerirea vârfului Mont Blanc (4.810 m), în august 2013, în cadrul unei expediţii româneşti din care au mai făcut parte, printre alţii, şi alpiniştii Adrian Vălean şi Vlad Căpuşan, şi, de asemenea, cucerirea Vârfului Elbrus din Rusia (5.642), în august 2014, alături de alpinistul român Mihnea Prundeanu.

Articole Noi