Mai mulţi clujeni s-au aratat indignaţi de faptul că Piaţa Unirii a fost închisă pentru organizarea concertului lui Billy Idol.
Aceştia au programat o manifestare pe care însă, nu toţi au onorat-o.
Cu toate acestea nu vor renunţa şi vor cere Primăriei Cluj-Napoca să-i respecte şi pe clujenii ce nu plătesc bilete.
Piaţa Unirii: accesul restricționat pentru concertul lui Billy Idol.
Nemulţumirea clujenilor pentru că accesul în piaţă a fost restricţionat trecătorilor, a dus la intenţia de a protesta, în aceată seară.
Dacă duminică, aceştia s-au întâlnit în Piaţa Unirii şi au protestat având la ei un banner pe care era scris “Piaţa Unirii, până ce gardul ne va despărţi”, acestia nu au mai putut intra în piaţă în ziua concertului, manifestându-se în afara pieţei.
Aflat la faţa locului, înainte de concert, Dumitru Cornel Vîlcu, iniţiatorul evenimentului intitulat “Piaţa e a noastră”a spus:
“Am intervievat şi filmat nişte poliţişti, întrebându-i de ce mi se restricţionează accesul în spaţiul public, dar au fost de-a dreptul sfioşi, se plângeau că ei sunt doar ‘hamali’ (cară, într-adevăr, nişte gărduleţe din alea mai mici) şi mi-au zis să-i sun pe şefi”.
Următorul pas a fost ca cei deranjaţi de restricţionarea accesului în piaţă să îşi facă selfie-uri cu diferite mesaje şi cu gardul ce înconjoară piaţa, iar mai multe astfel de fotografii au fost postate pe internet.
La scurt timp, iniţiatorul le cere celorlalţi să renunţe la ideea de protest în timpul concertului, însă nu şi la cerinţele lor faţă de municipalitate:
“Nu, nu am participat la concert – în cazul meu, personal, TOCMAI fiindcă nu vreau să se înţeleagă că de fapt voiam să-l vedem pe Billy Idol gratis.
Vom discuta în zilele viitoare despre când şi cum facem un protest la Primărie şi care sunt lucrurile pe care suntem de acord cu toţii să le cerem.
Eu, unul, consider episodul Amprenta închis şi aştept idei despre gestionarea spaţiului public în general”, a declarat Dumitru Cornel Vîlcu.
Întrebat ce vor cere edilului acesta a spus:
“Păi vom solicita să nu se mai poată ‘rezerva’ mai mult de un anume procent din, să zicem, o piaţă, pentru evenimentele cu caracter privat.
Să existe, în cel mai rău caz, garduri chiar mai simbolice decât cel de la Tiff şi vizibilitatea tuturor celorlalţi din piaţă să nu fie sub nici o formă stânjenită. Astea ar fi cerinţele minimale.
Procentul despre care vorbesc fiind sub jumătate din spaţiul total, fiindcă am tot discutat şi despre Piaţa Muzeului, unde cea mai mare parte a spaţiului e ocupat de terase şi nu prea poţi sta dacă nu plăteşti”.