Peste 150 de tineri au plantat ieri, aproximativ 200 de arbori pe malul Someşului

DSC_0858Peste 150 de tineri voluntari au participat ieri dimineaţă la o acţiune de plantare de copaci care a avut loc pe malul Someşului. În total au fost plantaţi aproximativ 200 de arbori din cei 10.000 pe care proiectul Believe România şi-a propus să-i planteze în acest an, la Cluj, în contextul Capitalei Europene a Tineretului – Youth 2015.

Acţiunea s-a desfăşurat în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, Federaţia Share, Direcţia Silvică Cluj şi USAMV Cluj-Napoca.

„Ceea ce mi se pare important în acţiunea care se întâmplă astăzi este că nu ne comportăm haotic ci mergem conform unui plan. Ar fi foarte bine ca aşa să se întâmple peste tot unde se înfiiţează noi spaţii verzi. Suntem în Cluj, un oraş care din nefericire duce lipsă de spaţii verzi şi unde există, ca peste tot, foame imobiliară, aşa că o acţiune ca cea de astăzi este foarte binevenită. Aici înfiinţăm un mic scuar. S-au plantat patru esenţe de arbori: paltin, tei, stejar şi scoruş – un arbore reprezentativ pentru România, sorbus dacica, de o calitate foarte bună. Echipele care lucrează sunt formate din tineri, ceea ce e foarte bine şi nădăjduiesc că dacă Cel de Sus va da şi ploaie, să prindă toată lucrarea şi să înverzească această mică pată verde.  Vom recolora o mare parte din harta Clujului.  Acţiunea de astăzi  se desfăşoară în parteneriat cu Primăria, care ne-a dat acest loc. Există însă şi multe alte terenuri virane unde se poate acţiona, vânate de cei avizi de construncţii, mall-uri şi altele, dar părerea mea de peisagist e că au loc amândouă: şi locuinţele, pe suprafeţe decente, îmbinate cu spaţii verzi care ne dau aer curat şi sănătate”, a declarat  Valentin Dan, peisagist şi cadru didactic în cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Marcel Salahoru, persoana de la care a pornit ideea de bază a conceptelor: Believe in Life, Believe ingreen şi Believe in unity, speră ca prin aceste actiuni, inclusiv prin plantarea celor 10.000 de copaci, la Cluj, să genereze unitate între tineri prin promovarea valorilor sănătoase:

DSC_0907“Cred că Clujul este şi va fi ceea ce punem noi clujenii în el. Când zic ceea ce punem noi, mă refer la dimensiunea morală, etică,  estetică,  dar  şi  a  sănătăţii,  sub toate dimensiunile acestui  termen.  Copiii noştri se vor bucura de aceşti copaci plantaţi azi pe malul Someşului. Prin plantarea celor 10.000 de copaci, care poate părea simbolică la nivelul Clujului, vrem să promovăm o acţiune educativă pentru cei care participă, să sădim în mintea noastră ideea ca e necesar să şi dai, nu doar să primeşti. Această acţiune desfăşurată  sub egida Believe este doar  un prim pas dintr-un proiec  mai mare.  Vom face o acţiune peste 2 săptămâni de strângere de gunoaie în oraş, în data de 18 aprilie, sâmbăta la ora 10, apoi dorim să facem, începând cu luna mai, un proiect cultural de masă, la care să participe clujenii care vor să fie parte din realizarea unei  opere artistice semnificative,  în mijlocul  oraşului.  Clujul  este ceea ce aducem noi în el, şi aportul fiecărui cetăţean al acestui oraş contează, Clujul nu e la fel cu sau fără mine şi eu pot să influenţez în bine sau în rău. Vrem să facem ceva, cât de puţin, să fie ceva mai mult şi mai bine decât a fost ieri. Lucrăm cu nădejde că va fi răspuns din partea oamenilor. Am primit şi o provocare pe măsură din partea Primăriei”.

Acţiunea de astăzi e parte din seria de evenimente pregătite de Believe România, punctul culminant fiind conferinţa Believe 2015, din Cluj-Napoca, la care sunt aşteptaţi să participe un număr de peste 7.000 de tineri.

DSC_0899„Pregătim evenimentul Believe în 23-24 mai, la Sala Polivalentă, pentru că noi credem în creștinismul care este mai mult decât o religie. Creștinul întâlnit cu Hristos este o persoană activă, a cărui viață este schimbată, care este interesat de binele cetății în care locuiește și al semenilor de lângă el. Unul din cei ce vor conferenția la acest eveniment este Ravi Zacharias, poate cel mai mare apologet creștin în viață, profesor la Oxford Centre for Christian Apologetics. Dorim să fie un eveniment, citându-l pe el,  pentru ca cel ce gândește să creadă și cel ce crede să gândească”, a adăugat Adrian Tămaș, organizator al acțiunii.

Proiectul Believe cuprinde mai multe manifestări sociale de masă, sub egida Fundației Creștine HANNAH, în  parteneriat  cu  Bisericile  Evanghelice  din  Cluj,  în  cadrul  proiectului  Clujul  Capitală  Europeană  a Tineretului 2015, care se vor desfășura pe trei acțiuni tematice: Believe in life (Crede în viață) – plantareaa  10.000  de  copaci;  Believe  in  green (Crede  în  verde)  –  curățarea  orașului,  strângere  de gunoaie, respectiv Believe in unity (Crede în unitate) – manifestare culturală de masă.

Scopul întregii  manifestări  Believe este  de a genera  un cadru care favorizează  unitatea și implicarea activă  a  cetățenilor  în  dezvoltarea  orașului.  Se  urmărește  crearea  diferitelor  contexte  care  permit tinerilor clujeni să transforme spațiul orașului într-unul mai curat, mai unit cu valori sănătoase. Segmentul  țintă  al  acestei  manifestări  sunt  tinerii  clujeni  indiferent  de  etnia  lor,  de  religia  lor,  de formarea lor.

DSC_0882

DSC_0870

DSC_0811

DSC_0813

Articole Noi