Pasajul pietonal subteran din Piaţa Gării este finalizat

pasaj gara 3Primăria Cluj-Napoca a terminat lucrările de reabilitare ale Pasajului pietonal din Piaţa Gării (demarate la finalul lunii mai). Prin reabilitarea acestui obiectiv s-a urmărit, în principal, creşterea siguranţei pietonilor, dar şi fluidizarea traficului rutier în această zonă foarte circulată a oraşului.

Pentru siguranţa celor care vor folosi acest pasaj au fost instalate 7 camere de supraveghere şi s-a realizat un sistem de iluminat performant. Acesta este dotat cu programator, astfel că pe timp de noapte vor funcţiona toate cele 41 de lămpi, iar în timpul zilei vor fi pornite 9 aspasaj gara 1tfel de aparate de iluminat.

Lucrările au durat mai mult decât s-a preconizat iniţial (termenul era programat pe 30 iulie 2014) din cauză că a fost necesară placarea pereţilor (din material similar celuilalt pasaj care aparţine Regionalei CFR). Este vorba despre un material special – panouri din plăci dure, compacte, stratificate la presiuni şi temperaturi înalte, conform normelor europene E 438, cu un tratament special al suprafeţelor care le conferă o deosebită rezistenţă la intemperii, ploi acide, coroziune sau acţiuni mecanice.

Modernizarea pasajului a fost efectuată de firma SC ANDOCONSTRUCT SRL (partea de construcţii – 502.370 lei) şi SC SERVINSTAL IMPEX SRL (partea de instalaţii sanitare şi electrice – 49.500 lei), iar valoarea totală a acestora a fost de 551.871 lei.

pasaj gara 2Pasajul se întinde pe o suprafaţă de 630 de mp şi are 5 accese, cel de-al 6-lea fiind închis deoarece urmează să facă legătura cu pasajul care aparţine Regionalei CFR. Primăria a demarat procedurile pentru contractarea lucrărilor necesare unirii celor două pasaje, pe sub platforma pietonală din faţa clădirii gării, pentru asigurarea unui trafic pietonal complet subteran, în scopul fluidizării traficului auto şi pentru un acces mai uşor al călătorilor înspre  staţiile CTP. În 26 septembrie 2014 a avut loc deschiderea ofertelor pentru proiectare şi execuţie şi au fost depuse 3 oferte care sunt în evaluare.

Articole Noi