luni, octombrie 3, 2022

Parfum de Cluj, eveniment dedicat iubitorilor de trandafiri.

Parfum de Cluj, eveniment dedicat iubitorilor de trandafiri: USAMV Cluj-Napoca deschide porțile Stațiunii de Cercetare Horticolă.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca lansează invitația către iubitorii de trandafiri la un eveniment aparte.

Este deja tradițional și se organizează o dată pe an: Parfum de Cluj – vizitarea colecției de sute de soiuri, la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH).

Evenimentul este deschis clujenilor de toate vârstele și se înscrie în calendarul comunitar al universității. Va avea loc vineri, 2 iulie 2021, între orele 9.00 – 13.00, cu acces din Str. Horticultorilor nr. 5.

Parfum de Cluj: participarea este gratuită.

Doritorii să viziteze cele peste 300 de soiuri de trandafiri, trebuie să știe că vor avea ocazia să facă fotografii.

Vor avea parte de explicații în timpul turului ghidat. Mai mult, cei mai nostalgici vor avea parte de un dialog cu doamna tehnician Maria Giurgiu.

La o vârstă respectabilă s-a declarat încântată să împărtășească tuturor din amintirile adunate în cei peste 65 de ani de când îngrijește trandafirii.

De asemenea, specialiștii SCH care se ocupă de colecția de trandafiri vor oferi sfaturi despre creșterea acestora și răspunsuri.

Este o mare bucurie pentru noi să primim clujenii într-o vizită în stațiune.
Acum va fi, poate, cel mai frumos eveniment al anului, fiind vorba despre sute
de trandafiri înfloriți.

Între aceste soiuri se află și aproape 50 create la Cluj, 46 mai precis. De către specialiștii stațiunii, membri marcanți și conducători de-a lungul timpului ai Asociației Amicii Rozelor din România.

Această renumită asociație se va reuni chiar în 3 iulie, la stațiunea noastră, și suntem tare bucuroși să găzduim evenimentul.

Acesta este dedicat specialiștilor în domeniu”, a declarat directorul SCH, Biolog dr. Lukacs Lehel.

Agenda reuniunii Asociației Amicii Rozelor din România va include, între orele 10.00 – 15.00, deschiderea expoziției de trandafiri.

Dar și prezentarea celor 46 de soiuri create de către specialiștii USAMV Cluj-SCH.

Totodată și vizitarea Rosariului, precum și discuții cu tematici diverse din activitatea asociației.

Staţiunea de Cercetare Horticolă (SCH) din cadrul USAMV Cluj-Napoca este o unitate horticolă complexă, înființată în anul 1953.

Este cunoscută şi recunoscută pe plan intern şi internaţional prin creaţiile originale remarcabile obţinute de colectivul de cercetători.

Cercetătorul științific gradul I (CS I) Dr.ing. Ştefan Wagner, un specialist binecunoscut în ameliorarea trandafirului, a fost, în perioada 1956-1999, autor a numeroase soiuri promovate şi extinse în cultură.

Activitatea sa de ameliorare este continuată în prezent de CS III Drd. ing. Gabriela Roman.

Colecție de 320 de soiuri de trandafiri.

Colecţia de trandafiri de la SCH cuprinde 320 de soiuri, 1.500 de hibrizi şi 30 de elite din toate grupele de înflorire.

Activitatea principală la specia Rosa este ameliorarea în scopul diversificării sortimentului.

Soiurile de trandafir omologate la SCH (46) sunt realizate după standarde internaţionale de apreciere, bonitare, fiind prezente în colecţia europeană de fond de germoplasmă din Belgia, Italia şi Japonia.

Explozia de culori, de forme și de parfum a soiurilor și hibrizilor din colecția și din câmpurile experimentale ale stațiunii, încântare pentru ochi și suflet ne bucură de fiecare dată.

Acum, alături de Asociația Amicii Rozelor din România, invităm toți clujenii alături, să se bucure de spectacolul unic al înfloririi trandafirilor”, a declarat Gabriela Roman.

Asociația Amicii Rozelor din România este înființată de specialiști și de iubitori ai trandafirilor, în anul 1990. Este afiliată la Societatea Mondială de Roze (WRF).

Principalul scop al asociației este promovarea culturii trandafirului, iar agenda sa include în acest sens organizarea de conferințe și demonstrații practice, participarea la evenimente similare din UE și la Congrese WRF.

De două ori pe an, asociația publică Revista Rosarium, prin intermediul căreia ajung la cei peste 600 de membri cunoștințe profesionale de interes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Noi