Opera Națională Română din Cluj-Napoca are deosebita plăcere de a vă invita Duminică, 17 mai, ora 18.30, la un eveniment strălucitor, unic în istoria culturală a orașului nostru: Aniversarea a 95 de ani de la susținerea primului spectacol de operă pe scena teatrului liric clujean.
Ocazia excepțională va fi celebrată prin Spectacolul Aniversar Extraordinar ”AIDA”, de Giuseppe Verdi, același titlu ce, în urmă cu aproape un secol, pe data de25 mai 1920, inaugura impozanta clădire, prima instituție lirică a țării, care avea să devină un valoros reper liric internațional, oferindu-ne decenii de grandoare artistică, talent, trăire și artă lirică maiestuoasă.
De la primele acorduri inaugurale ascultate pe această scenă, sub baghetadirijorului Alfred Novak, și până în prezent, Opera Română din Cluj a însumat peste 200 de titluri de operă, operete și balete din repertoriul universal, alături de 40 de creații românești, din care multe în premieră absolută, deschizând noi orizonturi către toate școlile și stilurile. Același teatru liric care a pus în scenă pentru întâia oară opererele ”Oedip”, de George Enerscu și ”Meșterul Manole”, de Sigismund Toduță, a format artiști de renume internațional, precum Angela Gheorghiu, Alexandru Agache, Carmen Oprișanu, Simona Noja, Nicoleta Ardelean, George Petean, Tatiana Lisnic, Marian Pop, Mihai Zamfir, Corina Circa, ambasadori plini de glorie ai Operei clujene pe marile scene ale lumii. Zecile de turnee susținute peste hotare încă din primii ani de activitate i-au pus, de asemenea, în valoare Operei clujene excepționalul potențial artistic. Cei 95 de ani de activitate i-au conferit instituției lirice măiestria interpretativă și statutul unui epicentru cultural, precum puține opere au șansa de a deveni.
Bucurându-se atât de notorietatea capodoperei verdiene în sine, precum și de oprofundă însemnătate istorică și sentimentală în tradiția culturală clujeană, Spectacolul aniversar 95 de ani va fi onorat de prezența unor artiști lirici de renume internațional, invitați speciali, care vor conferi scenei clujene strălucirea și profunzimea artistică cu care s-a lansat și pe care a dezvoltat-o de-a lungul deceniilor:soprana Radostina Nikolaeva, de la Opera din Sofia, baritonul Ionuț Pascu, basul Adrian Sâmpetrean și dirijorul invitat Gabriel Bebeșelea. Distinșilor invitați li se alătură o distribuție impozantă, formată din artiști proprii: mezzosoprana Andrada Ioana Roșu, tenorul Hector Lopez, Simonfi Sandor, Florin Pop și Corina Păștean, acompaniați de Corpul de balet și Orchesta Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
Spectacolul aniversar se va bucura, de asemenea, de prezența deosebită și onorantă a unor personalități marcante din cei mai glorioși ani ai instituției și artiști reputați: Angela Nemeș, Georgeta Orlovski, Niculina Mirea, Marcela Ciobanu, Vasile Bărbieru, Gheorghe Victor Dumănescu, Ion Lazăr, Emil Maxim, Petre Sbârcea, Tiberiu Răzor, Mircea Moisa și Titus Pauliuc. Acești vor împărtăși bucuria și emoția aniversară din sala de spectacol, fiind reprezentanții de aur ai valorilor culturale autentice, ai teatrului liric de rang european, aclamat în egală măsură pe plan local, precum și pe cele mai înalte scene ale lumii; sunt cei alături de care putem păși într-o incursiune istorică a artei și valorilor sale cele mai de preț, așa cum doar generațiile trecute au harul de-a o face.
Opera ”Aida” reprezintă, astfel, un liant al trecutului și prezentului, al tradiției și viitorului, fiind o piesă de rezistență în povestea Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, bucurându-se de aceleași aplauze exaltate cu fiecare nouă reprezentație oferită de-a lungul timpului. Alături de spectacolele organizate pe scena operei clujene, ”Aida” a fost, totodată, și prima operă care a ieșit în stradă, în întâmpinarea comunității locale, ce avea să cunoască teatrul liric și dintr-o altă perspectivă, cu ocazia spectacolului extraordinar ”Aida”, organizat în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, pe data de 5 iulie 2014. Parte a Proiectului ”Opera pentru Cetate”, superproducția neconvențională a impresionat prin partituri, distribuție și marșul triumfal al peste 500 de voluntari-figuranți, totul sub privirile a mii de spectatori. Regia coborâtă în stradă este noutatea pe care Opera Națională Română din Cluj-Napoca a reușit să o proiecteze cu succes în viziunea și misiunea proprie, precum și în mentalul colectiv, oferind spectacole și concerte de operă realizate atât în aer liber, cât și în spații alternative, manifestări artistice ce devin o tradiție ale vieții culturale clujene, sub egida ”Opera pentru Cetate” și ”Opera 4 Youth”. Astfel de evenimente reprezintă un focus al actualei și viitoarelor stagiuni lirice clujene prin premiere asemănătoare Aidei, care vor implica din ce în ce mai mult comunitatea locală și publicul tânăr, contribuind totodată la consolidarea titlului Cluj- Capitala Culturală a Tineretului 2015, dar și la dezideratul Capitalei Culturale Europeane 2021.
Vă așteptăm Duminică, 17 mai, la ”AIDA”, o sărbătoare lirică a începuturilor și tradiției aurite ale celei dintâi opere din țară, printr-o Aniversare a 95 de ani legendari care au făurit și dăruit artă, ce promit un viitor la fel de strălucitor și dăinuitor.