Consilierul judeţean Mihai Seplecan se arată nemulţumit de situaţia proiectelor pe fonduri europene. Acesta a adus spre exemplificare câteva proiecte ratate de la nivelul judeţului.
Victor Ponta se laudă cu nemaipomenita absorție a fondurilor europene petrecută în timpul mandatelor sale în care (și sunt 3 ani deja) totuși nu s-a contractat construirea nici măcar a unui milimetru de autostradă în plus. Nu știu ale cui laude și le însușește premierul de data aceasta, pentru că, din “hărnicia” guvernelor lui, finalul acestui an ne va prinde mai săraci cu 7 miliarde de euro – bani pe care nimeni nu a reușit să-i atragă. Dacă vă întrebați de ce România va fi mai săracă cu acești bani la sfârșitul acestui an, un răspuns ar fi că de ei s-a ocupat Eugen Orlando Teodorovici, iar viziunea acestuia nu trece de impozitarea ospătarilor.
Lăsând gluma la o parte, din cauza indolenței cu care s-au tratat cererile de finanțare din fonduri europene, multe comunități locale au pierdut bani frumoși. Clujul deține un record trist în acest sens – dar azi nu vreau să vorbesc despre Proiectul de Transport Intermodal și nici despre ratarea Parcului Industrial Tetarom IV, ci despre cum indolența unor funcționari din ministerele lui Ponta i-a făcut praf investițiile pe fonduri europene în canalizarea menajeră din satele Bonțida și Răscruci, aparținând de comuna Bonțida, județul Cluj.
Pe scurt, prin Ordinul ministrului mediului și schimbărilor climatice nr 688/07.05.2014, a fost aprobată investiția pentru lucrările “Înființare Rețea de canalizare menajeră în satul Bonțida (parțial), comuna Bonțida, județul Cluj” și “Înființare rețea de canalizare menajeră în localitatea Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj”. Licitația a fost făcută de către Ministerul Mediului în luna august 2014 (două luni mai târziu). Că tot era an electoral și Victor Viorel Ponta intrase în febra alegerilor pe care urma să le piardă, Raportul procedurii de licitație s-a dat numai după turul II al alegerilor din noiembrie 2014. Documentația contractului a fost verificată pentru aprobare la ,,Compartimentul de control Financiar,, din cadrul Ministerului Finanțelor. Verificate, răsverificate și iar purecate, în așa hal că, numai în luna februarie 2015, persoana responsabilă cu lucrarea a pus viza de conformitate.
Așa de cu talent și de eficient s-a mișcat lanțul birocratic încât, cei de la firma care a câștigat licitația în august 2014 le-a zis beneficiarilor: “mulțam fain de bani, dar nu mai pot realiza lucrarea la timp”. Așa că s-au mai pierdut cam 5,8 milioane de euro (cu TVA inclus). Care, bănuiesc, sunt trecuți la atragere victorioa să de fonduri prin scriptele cu care se laudă degeaba Premierul Victor Ponta, a spus Mihai Seplecan printr-un comunicat de presă.