MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ.

60916819_405216453394830_8271303522499166208_nUSAMV Cluj-Napoca și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu GAL Napoca Porolissum și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, vă invită să participați sâmbătă, 25 mai 2019, începând cu ora 11, la manifestarea culturală ÎMPREUNIȘUL – MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ.

Obicei caracteristic unei populații cu profil agro-pastoral, măsurișul constituie chintesența unui comportament asociativ pozitiv, atât de rar întâlnit în lumea noastră rurală tradițională, iar treptata sa dispariție, prin înlocuirea celor 20-25 de proprietari de oi cu cei doi-trei proprietari de turme din fiecare sat, trebuie compensată prin cultivarea sa, în formele sale originare, în context sărbătoresc.

Manifestarea se va desfășura în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului și va reconstitui etapele procesului de stabilire a drepturilor individuale asupra laptelui în asociațiile pastorale tradiționale (pregătire magică a staurului măsurișului, intrarea turmei, mulsul oilor, măsurarea și închegarea laptelui). Evenimentul se va încheia cu dans tradițional, la care publicul este invitat să participe.
Intrarea este liberă.

Articole Noi