„MÂNDRUL NOSTRU TRICOLOR” – EXPOZIȚIE DEDICATĂ CENTENARULUI MARII UNIRI LA MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

Afis tricolorMuzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, și Asociația pentru Cultura Tradițională „Zestrea” vă invită Marți 27 noiembrie, de la ora 17.00, la vernisajul expoziție „MÂNDRUL NOSTRU TRICOLOR”, dedicată Centenarului Marii Uniri.

Participă:

Grupul tradițional al colindătoarelor din comuna Luna

Recitatoarea Camelia Corina Soporan din comuna Frata

Horitorii Marișca Poponeț și Emil Moldovan din comuna Ceanu Mare

Sunt culorile albastru – galben – roșu inspirate din portul popular românesc, sau din tradiția istorică românească? Au fost ele folosite de români, ca elemente simbolice, din vremurile străvechi? Expoziția de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei nu și-a propus să răspundă la aceste întrebări. Ea ne arată, în schimb, că Tricolorul era unul dintre simbolurile importante pentru țăranii români din Transilvania în perioada de după mijlocul secolului al XIX-lea, fiind prezent în costumul popular și în accesoriile acestuia. Pentru că purtătorii tricolorului riscau să fie persecutați de autoritățile epocii, culorile naționale erau, de multe ori, disimulate, sau rezervate accesoriilor costumului popular (brâie, ciucuri, panglici, ornamente pentru pălărie), care, în caz de nevoie, puteau fi îndepărtate cu mai multă ușurință.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Asociația pentru Cultura Tradițională „Zestrea”, Cosmin Giurgiu (www.taracalatei.ro), Asociația Națională pentru Restaurarea Monarhiei și Clubul Monarhiștilor Clujeni.

Expoziția este deschisă în perioada 28 noiembrie – 9 decembrie 2018

Program de vizitare: miercuri – duminică, orele 10-18; lunea și marțea închis

Acces gratuit de Ziua Națională a României, 1 Decembrie 2018

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj