Malnata – Povestea unei prietenii fără pereche în Italia fascistă (recomandare de carte).

Malnata este povestea a două fete care provin din clase sociale diferite. O poveste dintr-o perioadă grea, când prejudecățile îi ghideau pe cei mai mulți.

Amenințarea fascismului și a războiului le face pe cele două adolescente să depășească judecățile celor din jur. Se întâlnesc într-o prietenie de neuitat. 

Cartea, expune povestea de prietenie dintre două fete în jurul vârstei de 12 ani:

o adolescentă rebelă și una care abia reușește să-și găsească curajul să-ți facă auzită vocea. 

Totul se petrece în Italia anilor 1935, o perioadă cu multe încercări. Cartea Malnata este în curs de publicare în 32 de țări din Europa.

Dacă dorești să citești Maltana, o găsești în colecția editurii Litera.

Descriere carte Malnata

Monza, Italia, 1935. 

Francesca este o fată cu educație aleasă, dar este fascinată de o rebelă de vârsta ei, de origine modestă, care se poartă diferit: umblă desculță, are părul negru tuns strâmb, privirea sălbatică și se joacă la râu cu doi băieți mai mari. 

Ea este Maddalena, dar i se spune Malnata. Oamenii sunt convinși că este piază rea. Că urzește blesteme și atrage moartea.

Francesca este atrasă de spiritul de revoltă al Maddalenei și, în curând, fetele devin nedespărțite, iar jocurile lor, din ce în ce mai periculoase. 

Maddalena o învață pe Francesca să se descurce în lume, dar și să devină conștientă de propriul trup.

În ciuda dezaprobării și a prejudecăților din jurul lor, legătura dintre cele două fete devine tot mai puternică. 

Însă amenințarea fascismului și a războiului le obligă să se maturizeze brusc și să-și ia destinul în propriile mâini, asemenea unor mici amazoane care tânjesc după libertate și nu ezită să-și măsoare puterile cu bărbații.

Atât de diferite, dar unite de o prietenie care le sprijină răzvrătirea împotriva nedreptății și al conformismului îngust al Italiei fasciste.  

Debutul lui Beatrice Salvioni a impresionat editori din întreaga lume

Malnata iese concomitent cu ediția din Italia, în: Franța, Spania, Grecia, Cehia,

Turcia, Bulgaria și, în scurt timp, și Statele Unite și Germania. 

„ La Malnata iese din pagini atât de vie încât simți că o poți atinge.

Este un personaj pe care orice editor și-ar dori să-l aibă în catalogul său”,

au spus Anne Michel, Albin Michel, editori Franța.

Beatrice Savioni (Monza, 1995) a studiat filologia modernă la Universitatea Catolică din Milano și a frecventat cursul de scriere creativă al Școlii Holden din Torino.

A câștigat Premiul Calvino 2021 pentru povestirea „Il volo notturno delle lingue mozzate” iar Malnata (2023) este primul ei roman.

”Beatrice Salvioni este o revelație literară absolută. Amintiți-vă de autori precum Elena Ferrante și Joyce Carol Oates”,

a adăugat editorul María Fasce, Lumen, Spania

Un scurt fragment din cartea Malnata: 

„Malnata se plimba pe străzile din centru, târșâindu-și sandalele ponosite pe pietre, cu bărbia în sus și cu doi băieți mai mari decât ea alături.

Văzând-o, femeile șopteau printre dinți ”doamne păzește apără-ne” și-și făceau semnul crucii cu frenezie; în schimb, bărbații scuipau pe jos. 

Atunci, ea râdea tare și scotea limba, apoi făcea o plecăciune, de parcă le mulțumea pentru insulte.

Cu părul foarte negru tuns strâmb, de parcă ar fi folosit un castron și un satâr, și cu ochii negri și lucitori de pisică, așa cum erau, tot de pisică, și picioarele ei slabe și agile, îmi părea ființa cea mai frumoasă pe care o văzusem vreodată.“

Citește mai multe din ”Divertisment și timp liber”.

Articole Noi