Legea pieţei de capital modificată. Aurelia Cristea şi -a adus contribuţia în moficiarea ei. Află detalii

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj
Aurelia Cristea PSD Floresti
Foto: Arhiva Cluj24h.ro

Ieri, marţi, 13 octombrie 2015, Plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, a adoptat proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr.297/2004 privind piaţa de capital. Două dintre amendamente (la articolul 240) au fost făcute de deputatul PSD Cluj Aurelia Cristea, alături de colegi din Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor şi se referă la asigurarea protecţiei drepturilor acţionarilor minoritari ai societăţilor listate. 

Proiectul este parte a unei inițiative mai largi, propuse de către un grup de lucru condus de Bursa de Valori București, cu participarea reprezentanților pieței de capital românești, ai autorităților de supraveghere și reglementare financiară, ai Băncii Naționale a României, ai Ministerului Finanțelor Publice. Inițiativa are ca scop eliminarea unor obstacole care împiedică evoluția pieței de capital din România, într-o perioadă în care premisele de creștere sunt încurajatoare.

„Piața de capital, în general, și bursele de valori, în special, ar trebui să-și consolideze substanțial rolul de alternativă viabilă la creditarea bancară, marcată în ultimii ani de reticențe în finanțarea proiectelor de investiții, ca urmare a crizei financiare. Trebuie să devină una din principalele surse de finanțare a societăților, prin majorări de capital, emisiuni de acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare”, a declarat deputatul Aurelia Cristea, președintele PSD Cluj-Napoca.

Principalele modificări aduse de proiect vizează:

– facilitarea accesului la piața de capital românească;

– respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor, cum ar fi dreptul de vot sau dreptul la dividende;

– guvernanța corporativă a emitenților și transparența acestora, inclusiv raportarea informațiilor relevante pentru participanții la piață;

– simplificarea regimului ofertelor publice și al listărilor de acțiuni și obligațiuni;

– creșterea bazei de investitori instituționali din România și motivarea populației să investească direct sau indirect în instrumente financiare listate.

Amendamentele propuse de Aurelia Cristea și de colegii din Comisia pentru Buget și adoptate de Camera Deputaților sunt:

Textul adoptat de Senat: „Art.240.- (1) în cazul majorărilor de capital social prin aport în numerar, ridicarea dreptului de preferință a acționarilor de a subscrie noile acțiuni trebuie să fie hotărâtă în adunarea generală extraordinară a acționarilor, la care participă acționari reprezentând cel puțin 80% din capitalul social subscris, și cu votul acționarilor care dețin cel puțin 2/3 din drepturile de vot.

Amendament: „Art.240.- (1) în cazul majorărilor de capital social, ridicarea dreptului de preferință a acționarilor de a subscrie noile acțiuni trebuie să fie hotărâtă în adunarea generală extraordinară a acționarilor, la care participă acționari reprezentând cel puțin 85% din capitalul social subscris, și cu votul acționarilor care dețin cel puțin  3/4 din drepturile de vot. În urma ridicării dreptului de preferință a acționarilor de a subscrie noile acțiuni, acestea vor fi oferite spre subscriere publicului.

Textul adoptat de Senat: “Art. 240 -(2) Majorările de capital social prin aport în natură trebuie să fie aprobate de adunarea generală extraordinară a acționarilor, la care participă acționari reprezentând cel puțin 80% din capitalul social subscris, și cu votul acționarilor care să reprezinte cel puţin 2/3 din drepturile de vot. Aporturile în natură pot consta numai în bunuri performante necesare realizării obiectului de activitate al societății emitente.”

Amendament: “Art. 240 – ( 2) Majorările de capital social prin aport în natură trebuie să fie aprobate de adunarea generală extraordinară a acționarilor, la care participă acționari reprezentând cel puțin 85% din capitalul social subscris, și cu votul acționarilor care să reprezinte cel puţin 3/4 din drepturile de vot. Aporturile în natură pot consta numai în bunuri noi și performante necesare realizării obiectului de activitate al societății emitente.”

 

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj