Problema defrişărilor este una foarte actuală în această perioadă, deşi cantităţi mari de păduri dispar deja de multă vreme.
Aşa pare să se întâmple şi în comuna Floreşti. Am publicat în data de 3 aprilie 2015 acest articol: [Foto] La Floreşti se taie copaci nestingherit. Ia cineva măsuri? la sesizarea cetăţenilor deranjaţi de acest lucru. Am transmis atunci şi o solicitare către Ocolul Silvic Cluj-Napoca şi le-am cerut să ne informeze cu privire la tăierile zilnice de copaci ce au loc pe o suprafaţă mai mare de pădure din comună arătând inclusiv fotografii.
Am primit în răspuns informarea că pădurea este privată şi că tăierile sunt legale, acestea având toate avizele necesare. Nici nu mă gândeam că ar putea fi altfel pentru că ştim cu toţii cum fostul ministru Lucia Varga venea în pădurile de la Cluj şi ne spunea că se defrişează cu acte în regulă.
Am fost contactată şi de pădurarul comunei Floreşti care s-a oferit să îmi prezinte nişte documente. Aşa că la întâlnirea avută chiar lângă zona de pădure despre care am scris, alături de un alt cetăţean, mi-a explicat care este zona din care se taie lemn şi mi-a arătat un document conform căruia are voie să taie 490 de copaci uscaţi, fiind vorba de o acţiune de igienizare. Tăierile având loc de prin luna februarie şi până prin luna iulie anul curent. Precizez faptul că nu mi-a permis să fotografiez sau să preiau informaţii din document pentru a le face publice, mi-a permis doar să mă uit la el, atât mie cât şi cetăţeanului prezent şi care a sesizat de altfel această problemă în repetate rânduri şi la Ocolul Silvic.
Fiind foarte ocupat, pădurărul a părăsit locaţia, astfel că ulterior alături de cetăţean, am vizitat o parte de pădure şi dacă pădurarului i s-a părut că pădurea este intactă, ei bine în interior lucrurile se văd cu totul altfel.
Începând de la toate gunoaiele lăsate de muncitori prin jurul cioatelor rămase în urma tăierilor găsim prin pădure mulţi copaci tăiaţi şi prea puţini copaci apăruţi în urma regenerării, căci aşa ne-a spus pădurarul că pădurea se regenerează şi nu este necesar să fie plantaţi alţi copaci. Numai că în condiţiile în care tăiem în cel mai fericit caz, 490 de copaci dintr-o pădure pe an pentru igienizare (cantitatea este mult mai mare) şi aşteptăm să se regenereze, s-a putea să nu fie un caz tocmai fericit.
Şi poate că acestea nu sunt cele mai importante aspecte, dar în pădure am constat că defapt nu sunt tăiaţi doar copacii uscaţi şi cei cu vârful uscat după cum a spus pădurarul ci şi copaci destul de tineri. Mai mult am găsit copaci scoşi din rădăcină, am găsit copaci rupţi dar care n-au stârnit interes tăietorilor. Am gasit copaci care au fost crestaţi cu drujba, probabil din „greşeală”.
Fotografiile vorbesc de la sine, chiar dacă documentele arată că se realizează o acţiune de igienizare. Aşa că, iau din nou legătura cu reprezentanţii Ocolului Silvic Cluj-Napoca. Îmi explică legat de ce am constat în pădure că trebuie să înţeleg şi eu că nu lucrează oameni specializaţi. Probabil că lipsa de şcoală îl face pe acel om să taie un copac uscat şi să meargă cu drujba până în cel de lângă care nu este uscat şi să mai şi lase gunoaiele în urma lui.
Mi-au mai spus că îmi vor pune la dispoziţie toate documentele publice pentru aceste tăieri de la Floreşti dar nu s-au sfiit să mi le trimită în format electronic, aşa cum le-am solicitat la acel moment.
Apoi mi-au spus că vor trimite inspectori la faţa locului şi că mă vor contactă pentru a mă informa în acest sens. Până acum nu s-a întâmplat nici asta, dar sperăm că se va întâmpla cât mai curand.
Conform celor spuse de pădurar, lemnul provenit din aceste tăieri avizate, va fi vândut, iar banii merg către Direcţia Silvică, cel mai probabil pentru salarii, iar acest lucru nu a fost confirmat de către reprezentanţii Ocolului Silvic, dar nici infirmat. Aceştia ne-au spus că depinde de contractul pe care îl are proprietarul pădurii cu ei.
Tot pe fotografii se poate vedea inclusiv faptul că sunt zone în care au fost tăiaţi copaci mai mulţi pe o suprafaţă mai mică de teren. Ei bine, locuitorii din zonă ne-au informat că de vizita realizată în teren nu s-au mai auzit drujbele muncitorilor şi nici n-au mai vazut persoane care să taie copaci.
Vă reamintim faptul că sâmbătă, 9 mai 2015 va avea loc un protest împotriva defrişărilor atât la Cluj cât şi în alte judeţe şi chiar şi în Diaspora.
Citeşte şi:
România iese în stradă împotriva defrişărilor. Se organizează proteste şi în Diaspora