JSU 2014 se îndreaptă spre final. 230 de elevi din ţară au aflat cum e viaţa de student la Cluj

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

JSUOrganizația Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai” anunţă festivitatea de încheiere a celei de a VII-a ediţii a universităţii de vară pentru elevi, Junior Summer University, care va avea loc în data de 30 iulie 2014. 230 de elevi din întreaga ţară au participat la această ediţie. 

Cei care vor lua cuvântul în cadrul festivității sunt: Emil Boc- Primar Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop- Rector al Univerității Babeș-Bolyai, Alina Rusu- Conferențiar Universitar Doctor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Oana Onicaș – Președinte OSUBB, Vlad Pop- Președinte al organizației Share, Rucsandra Pintea- Coordonator Junior Summer University.

JSU 1Scopul proiectului a fost să informeze elevii claselor a XI-a cu privire la oferta educațională a Universității Babeș-Bolyai și asistarea lor în alegerea conștientă a unei viitoare facultăți și specializări.

Proiectul s-a adresat unui număr de 230 de elevi care au absolvit în acest an clasa a XI-a în România și care încă nu au o idee clară asupra domeniului în care își doresc să profeseze. Elementul de noutate de anul acesta al proiectului a fost prezența a cinci cazuri sociale din partea fundației „Clujul are suflet”, sponsorizate de către Banca Transilvania.

Ideea proiectului „Junior Summer University” a venit  în contextul creșterii ratei abandonului școlar, cauzat de alegerea unei facultăți în necunoștință de cauză. În fiecare an, tot mai mulți tineri se lovesc de problema incompatibilității aptitudinilor lor cu cele cerute de domeniul vizat, ceea ce îi determină să renunțe la studii.

Timp de 14 zile, elevii au fost cazați în Campusul Hașdeu, reușind astfel să se familiarizeze cu viața de student la cămin : împărțitul camerei cu alți 2 sau 3 colegi , baie și bucătărie la comun, petreceri surpriză și multe altele.

Pentru început, timp de 3 zile, aceștia au vizitat în total 17 facultăți din cadrul Univerității Babeș-Bolyai, unde timp de o săptămână au participat la cursurile facultății pe care au ales-o în prealabil. Au mai avut loc și alte prezentări de la : Univeristatea Tehnică și de la Univeristatea de Medicină și Farmacie.

„Pe lângă cursurile de la facultaJSU 3te,  unele dintre ele chiar interesante, înainte de JSU nu știam dacă să aleg un profil teoretic de fizică sau un profil unde se predă doar fizică aplicată. Acum, la sfărșitul experineței mele la JSU, pot spune că acum știu ce vreau și sunt mult mai sigur de alegerea mea.”, a spus Titus Dascălu, participant.

Elevii au paricipat și la un flash-mob în Piața Unirii. Unde împreună cu alți participanți de la școlile de vară au format împreună anul 2015-anul în care municipiul Cluj Napoca va deveni capitala europeană a tineretului. Acest eveniment a fost organizat de către organizația Share Cluj Napoca.

„Am realizat că Junior Summer Univerity reprezintă un sentiment, o trăire. Pentru mine, totul a însemnat o experință care m-a ajutat să descopăr din nou că timiditatea nu rezolvă nimic. Încă din primele minute și din primele cuvinte s-au creat legături între participanți. În opinia mea, JSU reprezintă un loc perfect pentru a deveni mai sociabil, mai împlinit, mai fericit. Spiritul JSU își pune amprenta pe personalitatea noastră și asta e ceea ce contează.”, a spus la rândul său Răzvan Lăcătuşu.

Participanții JSU au avut parte și de activități distractive cu scopul scoializării precum: waterslide, picnic, dar și multe petreceri organizate de către coordonatorii proiectului. O altă activitate menită să le descopere liceenilor orașul Cluj-Napoca, dar să le și scoată la iveală spiritul competitiv și abilitățile de a lucra în echipă a fost treasure hunt-ul.

JSU 2 „ Pot să zic că acest proiect mi-a schimbat complet părerea cu privire la felul în care îți petreci studenția la Cluj și la ceea ce înseamnă viața la cămin. De asemenea OSUBB mi-au arătat ce înseamnă să te alături unei organizații studențești și să te implici în diferite proiecte, mai ales în anul următor, când Clujul va deveni capitala europeană a tineretului. Cu siguranță voi veni la Cluj la facultate, și de abia aștept să fiu și eu membru într-o organizație studențească ca să pot face proiecte ca JSU, pentru a ajutat viitorii liceeni ca mine să se decidă asupra facultății pe care o vor urma.”, a spus Vlad Piscu.

Organizația Sutenților din Universitatea „Babeș-Bolyai” (OSUBB) este o organizație cu rol de reprezentare studențească, având o tradiție de 17 ani în acest domeniu. OSUBB este o organizație non-profit care, alături de Universitatea „Babeș-Bolyai”, promovează multiculturalismul, susține crearea unui mediu universitar caracterizat prin calitatea serviciilor educaționale oferite studenților, militează pentru apărarea valorilor democrației și susține reprezentarea legitimă a studenților, bazată pe evaluarea obiectivă a nevoilor reale ale acestora.

Festivitatea de încheiere a JSU va avea loc începând cu ora 10.00 în sala Auditorium Maximum, str. Emmanuel de Martonne nr. 1.

Articole Noi