UPDATE: Interzis reprezentanților Asociației „Trăiesc în Florești” să vorbească la sedința de Consiliu Local.

cl florestiConsiliul Local Florești s-a întrunit în ședință ordinară astăzi, 31 august 2017. La ședință au fost prezenți pe lângă persoane direct interesate de subiectele de pe ordinea de zi (în speță PUD-uri) și reprezentanți ai Asociației „Trăiesc în Florești” și alți cetățeni.. Președintele de ședință nu a permis reprezentanților asociației să adreseze întrebări. 

Aflat în postura de președinte în cadrul ședinței de Consiliu Local Florești, consilierul PSD, Sebastian Cîmpian le-a interzis reprezentanților Asociației „Trăiesc în Florești” să adreseze câteva întrebări de interes public.

Nu este pentru prima dată când vicepreședintelui asociației, Alin Vlașin „i se taie macaroana” fără un argument solid ci doar după cheful președintelui de ședință ( de cele mai multe ori după ce le șoptește primarul). Dacă prima dată s-a invocat faptul că nu s-a înscris pe lista de luări de cuvânt (o listă fictivă căci nu o au toți președinții), de data aceasta răspunsul a fost unul total neadecvat. sedinta CL Floresti

Pe lângă faptul că președintele de ședință a spus inițial că îl va lăsa să vorbească la finalul ședinței, la „Diverse”, Sebastian Cîmpian s-a sucit și la final și-a dat seama că sunt „ăia cu asociația” așa că a închis ședința și s-a ridicatde la masă.

În alte cazuri, colega sa, Luisa Oprea (liderul de grup al consilierilor PSD) era cea care cerea să fie lăsați cetățenii să vorbească de această dată însă n-a fost așa.

Contactat telefonic, vipreședintele Asociației „Trăiesc în Florești”, Alin Vlașin ne-a spus pe scurt ce a dorit el de fapt și cum s-au petrecut lucrurile:

„Data trecută nu am putut lua cuvântul pentru că nu m-am înscris pe listă. Acum am mers la președintele de ședință și i-am spus că doresc la final de ședință să iau cuvântul. M-a întrebat dacă ceea ce doresc să spun are legătură cu subiectele de pe ordinea de zi. Am spus că nu, dar voiam să vorbesc la Diverse. A închis ședința și nu m-a lăsat să vorbesc, am vrut să pun câteva întrebări și după mi-a spus că și-au dat seama că noi suntem ăia cu asociația (n.red. și-au dat seama președintele și primarul) și că o să ne invite la o sedință pe comisii în septembrie. Nu cred că o să ne invite pentru că noi am mai depus cereri de audiență și la primar și la Consiliu local deja de o lună și nu ne-au răspuns nimic”.

asociatia traiesc in florestiDe altfel, asociația postase pe pagina de facebook intenția de a se prezenta la ședință și de a adresa întrebări despre proiecte și activități de interes public.

Un lucru este cert și anume asociația stă ca un nod în gâtul administrației publice locale. În plus,  la „Diverse” se discută despre diverse subiecte care nu este obligatoriu să fie legate de subiectele de pe ordinea de zi. Dacă cumva cuvântul „divers” este problema, atunci iată ce ne spune dexonline.ro:

DIVÉRS, -Ă, diverși, -se, adj. 1. Care prezintă aspecte, trăsături variate, diferite; diferit, variat, felurit. Fapt divers = a) întâmplare banală, de toate zilele; b) rubrică de ziar care comentează succint evenimentele cotidiene. ♦ (Substantivat, f. pl.) Probleme mărunte și auxiliare care se discută într-o adunare. 2. (La pl., precedând substantivul) Tot felul de…, diferiți. – Din fr. divers,lat. diversus.

Președintele de ședință poate în cel mai rău caz să supună votului Consiliului Local luarea de cuvânt a unui cetățean într-un mod cât se poate de democratic. Asta dacă are o listă pentru luările de cuvânt. Cum este posibil ca unii să aibă și alții nu sau aibă la început de ședință și până la final să dispară? Nu se știe. Se pare că nu este cazul să discutăm despre democrație când vine vorba de consilierul Partidului Social Democrat, Sebastian Cîmpian.

Consilierul PSD, Sebastian Cîmpian a dat acest răspuns în fața vicepreședintelui asociației însă până la momentul redactării articolului nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

UPDATE: Consilierul local PSD, Sebastian Cîmpian ne-a contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere vis-a-vis de situația creată. Acesta ne-a explicat că deși solicitarea Asociației „Trăiesc în Florești” a fost depusă de mai multă vreme, ea a fost prezentată în fața consilierilor doar la ședința pe comisii (care a avut loc marți 29 august) iar pentru că erau prea multe întrebări s-a decis ca reprezentanții asociației să fie chemați la discuții la o viitoare ședință.  Decizie care însă nu a fost comunicată. Rămâne de văzut dacă reprezentanții asociației vor fi sau nu primiți în audiență.  De asemenea, consilierul a admis că procedura nu a fost una adecvată și că ar fi trebuit să îi lase să vorbească la „Diverse”, pentru ca ulterior să li se comunice că vor fi primiți în audiență de Consiliul local Florești.

„Nu știu când au depus ei cererea dar nouă ne-a adus-o marți la ședința pe comisii și am decis împreună cu colegii că o să îi primim la ședința viitoare, înainte de ședință sau vom vedea după ce stabilim cu toții. Și dacă colegii nu vor dori, eu am să îi primesc. Mă țin de cuvânt. Asta i-am explicat și domnului de la asociație că o să îl primim la o ședință viitoare pentru că are multe întrebări și nu sunt pe ordinea de zi acele subiecte. Data viitoare voi supune votului Consiliului Local. Primarul nu mi-a șoptit nimic despre asta mi-a spus altceva dar așa face el, pe cameră se vede altfel. Îi primim în audiență, sigur.”, a fost explicația consilierului.

UPDATE 2: Reprezentanții Asociației „Trăiesc în Florești” ne-au pus la dispoziție copii după cererile adresate primarului și Consiliului Local Florești, cereri pentru audiență. În primul rând s-a constatat faptul că cererile au alte  doleanțe astfel că justificarea dată de consilierul local nu are legatură cu ce doreau reprezentanții să spună în luarea de cuvânt. Mai mult de atât, declarația vicepreședintelui asociației se confirmă, cererile au număr de înregistrare fapt ce ridică semne de întrebare. De ce nu li s-a spus consilierilor de solicitarea asociației? 

Prin urmare, nu există niciun motiv întemeiat pentru care la ședința de astăzi nu afost lăsați să vorbească. 

asociatia asociatie 1

Articole Noi