Interviu – Violeta Ureche

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

violeta ureche 3aRedacţia Cluj24h.ro vă propune pentru această săptămână un interviu cu Violeta Ureche, directorul Agenţiei Imobiliare Edil, din comuna Floreşti. Acest interviu îşi propune să aducă ultimele informaţii imobiliare de la nivelul comunei şi de ce nu, şi la nivel de judeţ.

K.A. Comuna Floreşti este comuna ce s-a dezvoltat cel mai bine în ultimii ani. Drept urmare a ajuns comuna cea mai mare din ţară. Cum aţi văzut dvs, acest aşa zis “boom imobiliar de la Floreşti”?

V.U. Comuna Floreşti este cea mai mare comună din România, reuşind ca în câţiva ani începând cu 2007-2008 când au apărut primele construcţii noi şi până în prezent să găzduiască peste 30.000 de locuitori. Dacă ne aducem aminte de 2007-2008 când au început construcţia primelor blocuri pe strada Eroilor, în momentul acela nu puteai să o numeşti stradă. Din sensul giratoriu aveai nevoie de cizme de cauciuc să poţi să străbaţi noroiul de acolo. Acum Floreşti este un mic orăşel aflat în continuă dezvoltare.

Ca director al Agenţiei Edil din Floreşti pot spune că această dezvoltare a localităţii este benefică din toate punctele de vedere. Tinerii au posibilitatea să îşi achiziţioneze o locuinţă la un preţ mult mai mic faţă de ce este pe piaţa imobiliară din Cluj-Napoca, cu toate că Floreşti este la o distanţă de numai 5 km de acesta.

edilCu o vechime pe piaţa imobiliară de 24 ade ani, Edil este cea mai mare agenţie imobiliară din judeţul Cluj având specialişti în domeniul imobiliar. Datorită dezvoltării imobiliare de la Floreşti şi a multitudinii de tranzacţii imobiliare pe care le avem în zonă am decis să deschidem un biroul în localitatea Floreşti chiar pe strada Eroilor 168. Aici, specialiştii noştri vă pot ajuta să achiziţionaţi locuinţa pe care o doriţi, la cele mai ridicate standarde şi la cele mai mici preţuri.

K.A. Bănuim că experienţa îndelungată în domeniu ne poate aduce o scurtă comparaţie cu Floreşti-ul din anii anteriori acestui boom imobiliar, cum era piaţa imobiliară la Floreşti înainte de 2007, pentru că probabil acest boom imobiliar a influenţat preţurile de pe piaţa imobiliară din această zonă.

V.U: Într-adevăr preţurile erau mai mici înainte de anul 2207, acel boom imobiliar a ridicat foarte mult preţurile, ajungând ca un apartament, pe la mijlocul anului 2008 la preţul de 40.000 de euro. După anul 2010, preţurile au scăzut astfel că în momentul de faţă cine doreşte poate achiziţiona un apartament cu 2 camere la preţul de 25.000 de euro. Înainte de 2007 aveam foarte puţine cereri de vânzare/cumpărare în Floreşti.

K.A. În prezent, cum este piaţa imobiliară raportat la nivel de judeţ, sau măcar o comparaţie între zonele acestea rurale care în ultimii ani au progresat serios în imobiliare?

V.U. În ultima perioadă tendinţa locuitorilor Clujului este de a se retrage la periferie unde pot scăpa de agitaţia urbană. Preţurile locuinţelor sunt cam la jumătate faţă de cele din Cluj-Napoca. În judeţ s-au dezvoltat şi Apahida, Gilău însă cea mai mare dezvoltare a cunoscut-o comuna Floreşti.

K.A. În cea mai mare parte a cazurilor, cumpărătorii şi mai ales cei tineri apelează la programul Prima Casă. Care este ponderea? Câţi dintre cei care au apelat la dvs pentru a-şi achiziţiona o locuinţă în comuna Floreşti au cumpărat prin acest program?

Situaţia stă cam în felul următor: 20% dintre cumpărotori plătes integral.  70% apelează la credit prin Programul Prima Casă şi 10% cumpără locuinţe prin credit ipotecar.

K.A. Ar fi util pentru cetăţeni să cunoască în mare cam care sunt zonele din Floreşti cele mai căutate, eventual şi nişte idei de preţuri pe zone în comună şi de ce aleg cetăţenii acele zone?

V.U. Zonele cele mai căutate în Floreşti sunt Tăuţi, Someşului, Plopilor, Muzeul Apei deoarece sunt cele mai apropiate de Cluj-Napoca. Mai sunt locuinţele din zona Polus Center, dar sunt mai puţin accesibilie momentan datorită lipsei transportului în comun. Aici apartamentele se vând acum în jurul preţului de 550 euro/mp la semifinisat şi 650 de euro/mp la finisat. În restul zonelor preţurile sunt mai mici ajungând în jurul preţului de 450 euro/mp la semifinisat şi de 550 euro/mp la finisat.

K.A. Vedem în foarte multe cazuri că sunt persoane ce au cumpărat locuinţe dar la scurt timp (şi poate unii dintre ei nici nu au terminat ratele la bănci) le scot din nou la vânzare. Care sunt motivele?

V.U. Într-adevăr sunt foarte multe locuinţe la vânzare sau revânzare, dar majoritatea vând ceva mai mic şi cumpără ceva mai mare. Sunt foarte puţini cei care vând pentru ca apoi să se mute la Cluj-Napoca.

K.A. Câţi dintre cumpărătorii prin agenţia imobiliară aleg să cumprere cu banii jos locuinţele şi aproximativ câţi cumpără încă de pe hârtie? În forma de plan.

V.U. Din păcate vânzările în stadiu de proiect (pe hârtie) sunt foarte puţin credibile cumpărătorilor. Beneficiarii preferă să primească CF-ul (Cartea Funciară) şi cheile la semnarea contractului de vânzare/cumpărare.

K.A. Ce îşi doresc cel mai des clienţii atunci când vin să îşi cumpere o locuinţă? Care sunt cerinţele cele mai des întâlnite?

V.U. O locuinţă care să le satisfacă dorinţele, dar de obicei dorinţele lor sunt îngrădite de preţul pe care aceştia pot să îl ofere. De foarte puţine ori auzi un client spunând “Nu mă interesează preţul, contează să îmi placă”.

K.A. De cele mai multe ori oamenii se feresc să vândă sau să cumpere imobile prin agenţii de vânzare. De ce? Dar mai ales cum şi cu ce argumente îi convingeţi să apeleze la ajutorul agenţiilor imobiliare?

V.U. Din păcate trăim în vremuri în care fiecare bănuţ contează. Într-adevăr atât cumpărătorii cât şi vânzătorii preferă eliminarea preţului comisionului pentru tranzacţia imobiliară, dar în realitate, toţi apelează la un agent imobiliar. O tranzacţie imobiliară realizată prin intermediul unei agenţii imobiliare este mult mai sigură. Agenţia se ocupă de tot astfel încât contractul de vânzare/cumpărare să se finalizeze. Clienţii “scapă” de acest timp pierdut, de cozile de la instituţiile publice, procurarea actelor, pregătirile la notar, etc. În ultima vreme tot mai mulţi clienţi apelează la serviciile agenţiilor imobiliare unde găsesc cele mai bune oferte şi cele mai mici preţuri pentru nevoile lor.

Vă mulţumim pentru timpul acordat!

Articole Noi