Interviu – Felix Benard

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

felix 1Redacţia Cluj24h.ro vă propune de această dată un interviu cu Felix Benard, căpitanul echipei de rugby CS Mănăştur. Deşi a luat naştere acum puţin peste un an, CS Mănăştur a reuşit să se facă vizibil la nivel naţional şi chiar internaţional.  Născut la iniţiativa lui Felix Benard, un tânăr venit din Franţa să studieze la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiue Afacerilor (FSEGA), clubul sportiv ce joacă în Divizia A, reuşeşte să câştige şi primul meci internaţional disputat cu Budapest Exiles.  CS Mănăştur este recunoscut pentru faptul că este un proiect multicultural ce îşi propune să adune jucători de toate etniile, ba mai mult, se implică şi în meciuri cu scop caritabil.

K.A. Pentru că recent aţi câştigat un meci important, spuneţi-ne cum a decurs meciul Budapest Exiles

F.B. Aşa este a fost primul nostru meci internaţional şi ne-a plăcut foarte mult faptul că echipa lor are acelaşi format ca şi al nostru. În primul rând că sunt o echipă multiculturală, au jucători şi din Africa de Sud, noi avem o componenţă franceză mare şi nu numai franceză. A fost foarte interesant, o partidă bună de pregătire. A fost un meci greu şi am câştigat cu 38 la 0. Asta înseamnă că am lucrat bine, vrem să continuăm şi pentru asta am fost şi la Suceava la Cupa Bucovinei.  Sper să ajungem să câştigăm titlul de campioni.  Este foarte important să demonstrăm că suntem o echipă cu ambiţie şi sperăm să atragem alte echipe la noi sau noi să mergem la ei  şi vrem să facem partida de pregătire pentru competiţiile din Estul Europei. La nivel naţional nu am câştigat nimic încă, dar suntem Divizia A. Anul trecut a fost primul an pentru noi. Este o divizie naţională cu 7 echipe: 3 din Bucureşti, din Mangalia, din Braşov şi Sibiu.  Şi cel mai mare adversar pentru noi ar fi Braşovul că ne batem deja de anul trecut, sigur că ar fi un derby foarte interesant.

K.A. Am observat că nu vă daţi înapoi de la partea umanitară şi vă implicaţi în meciuri care să vină în sprijinul celor nevoiaşi. Cum se combină sportul cu umanitarul?

F.B. Meciul cu Budapesta a fost unul umanitar, împreună cu partenerii noştri de la Medisprof, asociaţia care are grijă pe persoanele care sunt atinse de cancer, am colectat fonduri, am organizat o tombolă cu nişte premii, este primul parteneriat de acest gen şi sper că vom mai organiza mai multe evenimente umanitare împreună. Asociaţia Medisprof este condusă de un român-fracez şi un francez şi sunt pasionaţi de rugby, iar Centrul Cultural Francez ne-a pus în contact şi am realizat această acţiune împreună.

11056856_827302477342605_751372514_nK.A. De ce un proiect multicultural?

F.B. Directorul Centrului Cultural Francez a salutat iniţiativa noastră pentru că ajutăm francezii să fie alături şi  îi învăţăm limba. Îi ajutăm să se integreze în comunitate, să îşi facă prieteni. Există multe naţionalităţi aici la studii şi după 4 ani nu ştiu niciun cuvânt în română sau engleză.  Este foarte grav. Există o izolare şi aşa vrem noi să îi ajutăm şi să îi implicăm pe câţi mai mulţi. Eu m-am integrat mai uşor că am avut doar colegi români la FSEGA şi n-am avut de ales. Am început să învăţ Limba Română aşa mai timid. Antrenorul nostru nu ştia altă limbă şi n-am avut de ales. Fiecare are ceva de învăţat, cultural, sportiv, orice. Este absolut necesar asta. Prin sport, în special rugby putem transmite asta, iar la noi poate veni oricine.

K.A. Cum au decurs cele două meciuri de la Cupa de la Suceava?

F.B. Au fost două echipe care sunt în divizia a doua, sunt mai puternice decât noi, dar avem o echipă foarte bună cu un plan de joc foarte bun, părerea mea şi cred că am creat o surpriză acolo. Am fost deja la Suceava în Noiembrie şi suntem foarte buni prieteni, mergem să ne pregătim pentru anul viitor, ei pentru sezonul de divizia a doua şi noi pentru divizia a treia şi vom transmite un semnal către divizia A că vrem titlul  de campioni şi luptăm pentru asta şi promovarea de anul viitor. Am jucat 2 reprize, una cu Iaşi şi una cu Suceava. Am pierdut ambele dar sunt partide de pregătire şi mai avem de lucru. Condiţiile au fost foarte grele cu mult noroi, dar ne întoarcem la antrenamente şi păstrăm ambiţiile noastre.

11043119_407693976059081_218723187047503565_nK:A. De ce rugby şi nu orice alt sport?

F.B. Am ajuns la rugby după ce am practicat baschet. Eram deja înalt şi îmi plăcea mai mult sportul de contact. Antrenorul meu de baschet le-a sugerat părinţilor să mă trimită la rugby pentru că eu căutam contact. Mi-a plăcut foarte mult, am jucat vreo 10 ani în Franţa. Apoi am făcut o pauză, am venit la studii şi a fost mai greu să găsesc un club. Când am venit aici şi am văzut Universitatea pe Cluj Arena m-am gândit de ce nu? Şi am avut aici un club din plăcere, în afara competiţiei şi până la urmă ne-am gândit să face asta. L-a cunoscut pe Lorin Cantor când era manager la Universitatea şi apoi ne-am unit şi am început acest nou proiect CS Universitatea. Mie îmi place sportul acesta pentru că există în echipă un loc pentru fiecare. Există o poziţie pentru fiecare. Este un sport de valoare, are disciplină, sacrificiu, respect lucruri care sunt importante pentru mine. Aceste valori ne ajută să fim oameni mai buni. Rugby nu este atât de bine promovat. În Franţa a trecut mult timp până să fim atractivi pentru media. Media este interesată de altceva, noi suntem bărbaţi adevăraţi cu o atitudine diferită.  În plus, regulile sunt foarte greu de înţeles în rugby. Avem codurile specifice şi trebuie o iniţiere, pentru a înţelege subtilitatea, regulile jocului.

K.A. S-a întâmplat vreodată să vină un tânăr care îşi dorea să fie rugbist şi să nu se regăsească în acest sport?

La noi toţi băieţii din echipă sunt foarte fericiţi, acest sport îţi oferă de toate. Nu are importanţă cum arăţi, în plus are de toate acest sport, fază de alergare, fază de contact, faze fixe. Există un spirit care există doar în rugby, să facem repriza a treia. Să facem un moment împreună. Şi la nivel internaţional se face. E parte din acest sport..suntem cei mai mari duşmani pe teren, cei mai buni prieteni în afară, asta e regula şi se respectă şi la nivel profesionist şi la nivel de amatori nu vezi asta nici în handbal în alte sporturi. Este un sport mai dur, dar nu trimitem copiii în teren aşa fără pregătire, da se întâmplă în ca în orice sport şi accidente, risul este în orice sport, dar rugby e văzut ca un sport dur, dar ne prăgătim.

felix 2K.A. Încercaţi să atrageţi în acţiunile voastre şi pe alţii.  Cum sunt universităţile clujene, ba chiar să promovaţi oraşul nostru. Povestiţi-ne despre trofeul „Matthias Corvin”, care va fi creat de studenţii de la Universitatea de Artă şi Desing din Cluj-Napoca.

F.B. Vrem să ne întâlnim cu Budapesta de 3 ori pe an şi câştigătoarea a 2 meciuri va rămâne cu trofeul. Untr-un an două meciuri jucăm la Cluj, unul la Budapesta şi în al doilea an jucăm două meciuri la Budapesta şi unul la Cluj. Am început cu Budapesta pentru că v-am spus ei au o echipă ca a noastră. Iar Mtei Corvin este reprezentativ şi pentru ei. Am căutat o emblemă, Matei Corvin, şi există în rugby-ul internaţional această idee. Ea se face deja. Între Franţa şi Italia au de exemplu trofeul Garibaldi şi am zis să facem şi noi.

K.A. Cum credeţi că este văzut rugby?

F.B. Rugby în România este un sport tradiţional. Este singurul sport din România care a participat la toate cupele mondiale. Nici la handbal şi aţi avut o generaţie de aur în handbal, fotbal dar după a dispărut. Rugby încă merge  la cupa mondială anul acesta în Anglia şi are nevoie de o politică de dezvoltare adevărată şi susţinută  din partea federaţiei, autorităţilor locale  şi naţionale. Este foarte important să avem implicare. Ele se implică aşa cum pot, dar este  spaţiu pentru mai mult. Cred că spaţiul acesta poate fi umplut de la administraţiile locale, să dea mai mulţi bani la sport. Am văzut că Cluj este candidat în 2021, dar cu ce se face? Nu există o nocturnă gratis aici, al doilea oraş din România.

K.A Unde vă antrenaţi? Cum se desfăşoară atrenamentele?

F.B. În parcul Babeş facem cu ce avem, închiriem, facem cum putem.  Elevii fracezi, ies de la şcoală mergem la antrenamente, încercăm să avem 2 antrenamente pe săptămână dar este greu şi sper ca în viitor să se investească mai mulţi bani în sport în România. Când ne antrenăm, facem alegări, dar şi sală de forţă mă refer la noi la seniori. De exemplu la nivel de juniori primul lucru care se învaţă este cum cade. Facem placaje şi trebuie să ştie cum merge la sol fără să îşi rupă mâna sau ceva. Cu asta se începe şi cu pase. Apoi se progresează cu antrenamentul.  Avem încredere că sunt cele mai bune condiţii de siguranţă. Avem  în componenţă vreo 12-15 români şi 20 de francezi, studenţi la medicină şi alţii.

10985063_428134150673129_482091779449543486_oK.A. Aţi atras alături de voi rugby-işti importanţi.  Daţi-ne câteva exemple.

F.B. Avem acum în echipă un fost jucător la universitatea şi la Rovigo în Italia, 2 cupe mondiale, a fost şi antrenor la Universitatea şi jucător.  Bogdan Voicu ce a jucat la cupa mondială şi a fost antrenor şi jucător la Universitatea avem acum şi aţii care sunt jucători de interes. De exemplu Mihai Cozma care a fost jucător Universitatea şi a reprezentat România la Universiade, campionat mondial universitar de rugby şi Alexandru Banu, Universitatea, atragem alte nume. Fie jucători care s-au lăsat şi vor altceva.

K.A. Pentru ce vă pregătiţi acum?  Marele obiectiv?

F.B. Pentru campionat. Începem acum în 25 aprilie. Mergem la Sibiu şi asta ar fi obiectivul nostru, să mergem să marcăm cel mai mare număr de puncte şi să demonstrăm că suntem cei mai serioşi candidaţi pentru titlu.

K.A. Un mesaj pentru suţinători sau pentru cei care doresc să se alăture în diferite  acţiuni cu voi.

F.B. Vă aşteptăm la toate meciurile noastre sau alte evenimente ce le organizăm. Vom găsi şi oportunităţi de colaborare beneficice astfel încât să fie un câştig pentru toţi.

Sursă foto: www.facebook.com

Vă mulţumim pentru timpul acordat!

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Articole Noi