Intelectualii români și maghiar dau în judecată Primăria din cauza indicatoarelor multilingve

musaj
Sursa foto: www.facebook.com

Mai multe persoane publice clujene s-au alăturat campaniei Primăvara celor 1000 de procese a grupului de  inițiativă civilă Musai- Muszáj.

Viceprimarul Horváth Anna, președinte interimar al Consiliului Județean,  Vákár István, alături de consilierii locali Csoma Botond, Geréd Imre și Oláh Emese, Soós Anna, prorectorul UBB, Tonk Márton, decanul Universității Sapientia, Lucian Nastasă, directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, Marius Tabacu, directorul Filarmonicii de Stat Transilvania, Szép Gyula, directorul Operei Maghiare Cluj, , Visky András, directorul artistic al Teatrul Național Maghiar Cluj-Napoca și Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare Cluj au semnat intervenția accesorie prin care se alătură ca reclamanți în cazul indicatoarelor multilingve.

Curtea de Apel Cluj a adus decizia că în ciuda hotărârii anterioare a Tribunalului Județean Cluj, în orașul Cluj-Napoca nu pot fi amplasate indicatoare multilingve. Curtea de Apel a contestat verdictul primar, aducând ca argument faptul că, o asociație civilă înregistrată în străinătate nu are dreptul de intenta un proces în România. 

Grupul de inițiativă civilă Musai-Muszáj a luat naștere drept urmare a sentinței Curții de Apel, iar în cele aproape patru luni de existență a organizat flashmoburi, dezbateri publice,  a înregistrat cererile cetățenilor referitor la amplasarea indicatoarelor, și de asemenea a adunat reclamanți pentru susținerea procesului intentat de Asociației Minority Rights, înregistrată acum în România. De asemenea, inițiativa Musai-Muszáj a terminat pe primul loc, cumulând un total de 920 de voturi la proiectul inițiat de Primăria Cluj-Napoca,  pentru derularea unui proces de bugetare participativă bazat pe implicarea tinerilor. 

La conferința de presă viceprimarul Horváth Anna a reamintit faptul că la începutul anului 2011 au adunat 13 500 semnături pentru a susține decizia consiliului, dar pe care din păcate domnul primar nu a amplasat-o pe ordinea de zi. A declarat faptul că de inițiativa Musai-Muszáj s-a bucurat, deoarece ei au reușit să-și de glas părerii lor într-un mod mai simpatic decât cel al politicienilor,  luptând astfel pentru unificarea părerii maghiarilor și extindere cât mai mare a suportului venit din partea comunității române.

Marius Tabacu, directorul Filarmonicii Transilvania a fost de părere că aceste probleme există doar atunci când suntem obligați să fim atenți la ele. ”Dacă am trăi în normalitate, nici nu s-ar pune problema ca noi să ne judecăm, să discutăm acum”, a spus el.

Bethlendi András, a comunicat faptul că scopul grupului este de a ajuta Asociația Minority Rights prin recrutarea celor  1000 de reclamanți. De aceea, clujeni sunt rugați să sprijine acest caz și să semneze intervenția accesorie.

Odată cu sfârșitul acestui proiect, grupul de inițiativă civilă Musai-Muszáj  își propune să participe la diferitele evenimente organizate de-a lungul verii și să tematizeze în continuare problemele existente ale comunității.

 

Articole Noi