Înapoi la școală, înapoi la sport – momente așteptate de elevi.

Înapoi la școală, înapoi la sport – momente așteptate de elevi având în vedere situația pandemică și perioada cursurilor susținute online.

Dacă înaintea pandemiei discuțiile se purtau pe tema numărului de ore/săptămână dedicate educației fizice, acum se discută despre cum se va desfășura această disciplină odată cu reluarea cursurilor, fizic.

E cunoscut faptul că elevii sunt printre cei mai afectați de pandemia ce a pus stăpânire la nivel mondial. 

De ce ei? Pentru că se află în plin proces de dezvoltare. Toate măsurile au condus la acțiuni care într-un fel sau altul au periclitat bunul mers al dezvoltării lor.  

Studiu: efectele unui an de viață online

Elevii întregii lumi au stat acasă, au studiat online. O perioadă mai scurtă de timp nu au putut avea activități fizice.

Asta pentru că până și activitățile sportive au fost sistate. Parcurile au fost închise iar sport mai făceau puțini dintre ei.

Copiii și-au petrecut cel puțin 4-5 ore/zi, cu siguranță mai mult, stând în fața unor device-uri.

Un studiu realizat de Consent: Cosmopolitan Turn and Democratic Sentiments a arătat modul în care copiii au fost afectați în această perioadă.

Întregul mod în care își desfășurau activitățile zilnice a suferit schimbări. Iată câteva rezultate:

  1. Cei mai mulți dintre ei (67%) aveau ca activitate utilizarea internetului și aproape 30% dintre copii și-au dedicat mai mult timp familiei și o parte, activităților sportive.
  2. Cei mai mulți dintre copii (76,9%) au spus că le-au lipsit cel mai mult în această perioadă, prietenii.
  3. Studiul a inclus și întrebări deschise pentru ca respondenții să răspundă liber. Printre lucrurile care le-au lipsit elevilor cel mai mult se numără și ”sistarea activităților sportive”. 

Astfel, efectele separării temporare de colegi și prieteni, anxietatea produsă precum și impactul emoțional din această perioadă nu sunt de neglijat. 

Mai mult, deși se poartă discuții pe tema modului în care se va desfășura activitatea sportivă, aceasta trebuie să facă parte din programa elevilor. 

Sporturi practicate la ora de educație fizica. 

Programa școlară cuprinde diferite activități sportive adaptate diferitelor grupe de vârste. Cu toate acestea, gama sporturilor practicate este destul de vastă.

Cei mici se vor bucura de activități care îi ajută să dezvolte diferite abilități. Jocuri precum cele cu o minge, ștafeta sau elemente ușoare de gimnastică.

Elevii de gimnaziu au de obicei în programă elemente de gimnastică, exerciții la spaliere, fotbal, basket, atletism sau alte sporturi.

Elevii de liceu practică adesea la nivel avansat unul dintre sporturile alese participând chiar la competiții, pentru început, interșcolare.    

Elevii vor practica diferite activități atât în sala de sport cât și afară, pe un teren de sport, ținând cont și de anotimp.

Cu siguranță însă, vor exista reguli pe care va fi necesar să le respecte.

Înapoi la școală, înapoi la sport – 3 categorii de beneficii majore.

În condițiile date, activitățile fizice sunt nu doar așteptate de elevii pentru care reprezintă un prilej de distracție dar vin cu set de beneficii:

  1. Prin sport, copiii își vor stimula caracteristici precum: disciplină, cooperare, competitivitate dar și respect reciproc. 
  2. Sportul îmbunătățește imunitatea și previne tendința spre obezitate. În același timp ajută la dezvoltarea sănătoasă a mușchilor întărind sistemul osos și corectând postura corpului. 
  3. Din punct de vedere emoțional, activitatea sportivă va încuraja copiii să își exploateze stările emoționale. Mai târziu vor învăța să le gestioneze. De asemenea, are un rol important în îndepărtarea anxietății încurajând creșterea stimei de sine. 

Așa că, dragi părinți, indiferent pentru cât timp vor merge înapoi la școală, pregătiți copiii cu echipament adecvat pentru orele de sport. 

Alegeți-vă produsele preferate, acum la un preț accesibil.  

Citește mai multe articole de pe Cluj24h.ro

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Articole Noi