HelpMe aplicația clujenilor care le arată locurile celor mai apropiate defibrilatoare din spațiile publice și private.
Primăria municipiului Cluj-Napoca în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj a instalat în anul trecut 5 defibrilatoare cu acces public.
Acestea au fost amplasate în zone intens circulate din oraș, respectiv:
- Baza Sportivă „La Terenuri”
- Baza Sportivă Gheorgheni
- Sala polivalentă BTarena
- Cinema Dacia din cartierul Mănăștur
- Cinema Mărăști din cartierul Mărăști
Acest proiect a fost implementat în urma procesului Bugetare participativă.
Pe lângă cele 5 defibrilatoare amplasate de Primărie, mai sunt defibrilatoare în următoarele locații:
- Rectoratul UMF Cluj Napoca
- Centrul de Abilități Practice UMF Cluj
- Clinica stomatologică Stomestet
- Aeroportul Internațional „Avram Iancu” – Terminal Sosiri
HelpMe aplicația clujenilor cu locația celor mai apropiate defibrilatoare din spațiul public.
În acest context, Academia de Prim Ajutor împreună cu Linnify au dezvoltat o aplicație pro-bono pentru telefoane mobile.
HelpMe include o hartă cu toate defibrilatoarele automate externe din Cluj-Napoca (publice, dar și private) pentru a facilita accesul la ele în cazuri de urgență.
Defibrilatoarele automate externe sunt o modalitate ușoară și sigură prin care persoanele fără pregătire medicală pot interveni în cazul în care asistă la un caz de stop cardio-respirator.
În acest fel au posibilitatea de a scurta considerabil timpul în care persoana afectată nu beneficiază de tratamentul corespunzător.
Cum funcționează aplicația HelpMe?
În aplicația HelpMe, cetățenii pot adăuga o locație în care știu că exista un defibrilator extern funcțional, cu modul în care se poate ajunge la el, pentru ca utilizatorii să-l poată folosi într-o situație de urgență.
După fiecare nouă adăugare, locațiile defibrilatoarele sunt verificate de către membrii echipei Academiei de Prim Ajutor.
Totul, pentru a asigura veridicitatea informațiilor și siguranța posibililor utilizatori.
Obiectivul întregii inițiative este de a crește nivelul de conștientizare și înțelegere în oferirea de măsuri de prim-ajutor.
De asemenea, și localizarea mai rapidă a defibrilatoarelor din Cluj-Napoca ce necesită folosire în situațiile de urgență.
Astfel, aplicația oferă și un chestionar gratuit menit să măsoare gradul de cunoaștere a măsurilor de prim ajutor de către fiecare utilizator.
Aplicația HelpMe este creată de Academia de Prim Ajutor și dezvoltată în parteneriat cu Linnify.
Obiectivul este de a oferi gratuit informații esențiale în situațiile de urgență – în special prin harta integrată cu locațiile tuturor defibrilatoarelor publice din Cluj-Napoca, pentru a facilita accesul la ele.
Aplicația oferă informații, pe lângă cazurile de stop cardio-respirator, despre situații precum:
înecul cu mâncare,
șocul anafilactic sau
sângerări periculoase.
Măsurile de prim-ajutor pentru cele 4 cazuri sunt disponibile și în modul offline.
Concret, semnalul sau conexiunea la internet nu sunt necesare pentru a avea acces la ele în caz de nevoie.
Dezvoltarea aplicației a fost realizată de către Linnify împreună cu Academia de Prim Ajutor în perioada 21-22 Octombrie 2022 în cadrul unui hackathon.
Aplicația este disponibilă în App Store și Google Play.
Împreună putem crește șansele de a salva o viață!
Despre Academia de Prim Ajutor:
Academia de Prim Ajutor este un proiect dezvoltat de tineri medici, pasionați, cu experiență în domeniul de urgență care oferă cursuri de prim ajutor inedite, practice, bazate pe întâmplări personale, situații reale și soluții la acestea.
Fac asta pentru a construi împreună deprinderi și abilități vitale, pentru că în cele din urmă, primul ajutor nu este oferit de medici sau asistenți medicali, ci de oameni ca tine.
Despre Linnify:
Linnify este o companie care ajută persoanele care doresc să inoveze să dezvolte produse digitale scalabile și de succes în sănătate, wellbeing, educație și sustenabilitate.
Viziunea lor este de a transforma idei autentice în produse digitale care schimbă modul în care experimentăm viața de zi cu zi.
Reușesc să facă acest lucru printr-un proces de dezvoltare dinamic, bazat pe validarea continuă a nevoilor pieței.
Citește mai multe ”informații utile„.