Acasă Editorial Floreșteni, ce preferați? Nu contează, consilierii au spus deja ce meritați.

Floreșteni, ce preferați? Nu contează, consilierii au spus deja ce meritați.

0
Floreșteni, ce preferați? Nu contează, consilierii au spus deja ce meritați.

Consiliul local Floresti 1Consiliul Local Florești s-a întrunit în ședința ordinară din 23 martie 2017 când au aprobat bugetul și au decis că la Florești sunt mai necesare beculețele de Sărbători sau un pistol laser decât locurile de joacă pentru copiii floreștenilor. Ce ar fi preferat floreștenii cu toate că s-a spus de atâția ani n-a avut nicio importanță pentru consilierii care au votat bugetul. Și nu e prima dată când floreștenii nu contează. I-a întrebat cineva ce își doresc pe terenul fostului poligon? Nu! Și chiar dacă au spus, nu i-a auzit nimeni.  

Prima dovadă cum că nu a contat opinia dumneavoastră este faptul că nu s-a organizat nicio dezbatere publică înainte de aprobarea bugetului. Era grabă mare, facturi neonorate.

Dar să fii consilier local, să stai de vorbă cu cetățenii pe străzile din comună, la piață (asta când se întâmplă căci nu e campanie electorală în fiecare zi) și să le asculți doleanțele sau să urmărești grupuri de oameni pe site-urile de socializare să vezi că au niște nevoi și să vii în Consiliu Local să votezi alocarea unei sume generoase de bani pentru beculețele de Crăciun și mai puțini bani pentru locurile de joacă, depășește orice limită a imaginației. Sau cel puțin, pe mine, mă depășește. Ce așteptări să am când aud un consilier spunând la ședință că pe terenul fostului poligon ar trebui să fie construite cât mai puține clădiri ca să voteze proiectul imediat? Un alt consilier (evident, de la același partid) ne spune în domeniul urbanismului că spațiul verde e opțional.

Am auzit de atâtea ori consilieri locali care îmi spuneau atunci când îmi permiteam să îi întreb de ce au votat o tâmpenie și în cel mai trist caz, ridicau din umeri, îmi spuneau că așa au considerat că este bine. Alții îmi spuneau: „Alina, eu am spus că nu-i bine. Eu le-am spus la ședința pe comisii. Am spus la ședințele de partid. Dar nu m-a bagat nimeni în seamă. Ce să fac mai mult?”.

parc florestiVă dați seama, floreșteni? Ce suferință pe un consilier local să nu fie băgat în …SEAMĂ. Așa, pe banii voștri. A considerat că mai bine votează „pentru” decât să spună la ședință, public, clar și răspicat ce are de spus.

Suferința nu-i a lor, e a cetățenilor. Și nu voi aduce în discuție probleme care persistă cam de 7-8 ani dacă nu mai bine, știm cu toții.

Concret, conform listei de investiții s-au alocat 400 de mii lei pentru locuri de joacă. Pentru iluminatul festiv s-au alocat 500.000 lei. Menționez că inițial, în proiectul de buget au fost alocați pentru locurile de joacă doar 300.000 lei suma fiind modificată datorită banilor veniți prin Consiliul Județean (cotele defalcate pentru TVA. 100.000 au mers către locurile de joacă).

Vă amintiți cât au costat cele două parcuri din mandatul trecut? Articolul pe care l-am scris atunci îl găsiți AICI.

raspunsprimarie 1 raspuns primarie 2Dacă în perioada 2014/2015 când au fost realizate cele două parcuri (în apropierea campaniilor electorale, dar e bine și așa), sumele din contracte au ajuns undeva la puțin peste 676.000 lei. Câte locuri de joacă credeți că se vor face anul acesta? E greu să se facă un loc de joacă pe an într-o comunitate în care trăiesc atâția tineri cu copii? Probabil că da.

Desigur, acestea sunt sume alocate acum la început de an și pot suferi modificări, dar să pornești de la principiul că sunt mai importante niște beculețe de care se bucură floreștenii o lună/două pe an…poate că așa este normal.

Și dacă am ajuns la beculețe, anul trecut au fost discuții aprinse pe faptul că se alocă sume imense pentru aceste beculețe. Vă amintiți de discuțiile din decembrie 2016 la prima ședință și apoi brusc, schimbări de voturi, articolele pe tema asta le găsiți AICI și AICI.

Apoi la scurt timp am constatat că s-a asfaltat o stradă pe care locuiește unul dintre consilierii care și-au schimbat votul (pe întreaga stradă nu locuiau mai mult de 5 familii). Așa că, după votarea bugetului l-am întrebat dacă a citit bugetul și a observat că sunt alocați 500.000 lei pentru iluminatul festiv. Nu de alta, dar când am scris articolul cu strada asfaltată l-am întrebat dacă are legatură cu schimbarea votului din decembrie 2016 și atunci mi-a spus așa:

„„Nici vorbă, am votat beculețele…știi de ce le-am votat? Că aveau garanție 2 ani, eu la anul nu o să mai votez așa ceva. Ai văzut ce s-a întâmplat la Dej că nu au fost luminițele de 1 Decembrie? Ai văzut ce scandal a fost? Eu unul, la anul nu o să mai votez așa ceva îți garantez. Așa am considerat eu”, a mai spus Sebastian Cîmpian, consilier PSD.

Și l-am întrebat dacă își amintește ce mi-a declarat în 5 decembrie 2016. Sebastian Cîmpian a  încercat să îmi explice că  anul trecut, în decembrie, a votat doar o suplimentare cu 400.000 lei și că în declarație se referea la faptul că anul acesta nu va mai vota o suplimentare pentru iluminatul festiv. Apoi a încercat să îmi explice cum că anul acesta ar veni o a doua parte de beculețe și că anual se schimbă designul din sensul giratoriu. Mă tem că domnul consilier nu știe ce a aprobat. Nici în 2016, nici acum.

În plus dacă anul trecut, cele cumpărate se află în garanție, de ce mai cumpărăm anul acesta altele? Și dacă nu sunt altele și e vorba de mentenanță sau montaj/demontaj, indiferent, cum se face că suma crește?trafic floresti

O altă „investiție” interesantă este pistolul laser. Acesta va fi achiziționat de Primăria Florești și, conform explicațiilor consilierilor, va fi predat secției 6 de poliție rurală Florești. 68.000 lei sunt prevăzuți la buget pentru acest pistol laser. Dar de ce este atât de necesar acest pistol laser, când Floreștiul se plânge de trafic? Când floreștenii își petrec în trafic aproape 2 ore pe zi?

Dacă este să luăm la purecat bugetul mai găsim „investiții absolut necesare” și care nu mai pot aștepta. Găsim investiții de ani buni (n.red. faptul că vedem aceste alocări la buget nu înseamnă neapărat că până la sfârșitului anului se și cheltuie banii, dar dacă nu se cheltuie pentru acel proiect trec la altele). Întrebarea tot rămâne: „De ce nu se încheie proiectele pe care le vedem în fiecare an în buget de mai bine de un mandat?”

Se găsesc și proiecte cu adevărat necesare comunei cum este proiectul drumului din SUD-ul comunei însă nu sunt lucuri care ar putea să mai aștepte astfel încât proiectele importante începute să fie finalizate cât mai repede?

Acestea au fost doar câteva exemple din ceea ce au votat consilierii. Pentru cei care doresc să consulte bugetul și lista de investiții o pot face pe site-ul instituției. Mai adaug că de la votul acestui buget s-au abținut consilierii: Albert Ileana, Albert Zoltan, Doru Matei, Adrian Mic și Coroian Ovidiu.