„Fata babei și fata moșului” și „Strada cu îngeri”, între spectacolele online ale Teatrului „Puck”

Strada cu ingeri (42)Teatrul de Păpuși „Puck” le oferă celor mici și celor mari în această săptămână patru spectacole din repertoriul său transmise gratuit pe Facebook, pe pagina festivalului WonderPuck  (https://www.facebook.com/wonderpuckcluj/).

Programul săptămânii 4– 10 mai a început luni, cu transmiterea în regim live a spectacolului „Fata babei și fata moșului”.

Scrisă de Ion Creangă, „Fata babei și fata moșneagului” rămâne una dintre cele mai iubite povești pentru copii și părinți. Drumul către Sfânta Duminică și întâlnirea cu personaje fantastice precum Cățelușa, Părul, Fântâna și Cuptorul, sunt ilustrate scenic în spectacolul omonim regizat de Angelica Pamfilie. Respectând firul poveștii, spectacolul îi poartă pe cei mari și mici într-o frumoasă călătorie despre altruism și smerenie, despre bine și rău.

Regia este semnată de Angelica Pamfilie, scenografia de Andra Ștefan, sculptura de Florin Marin, iar pictura de Elena Ilaș. Ilustrația muzicală a fost realizată de Ionuț Constantinescu. În distribuție: Frunzina Anghel, Ramona Atănăsoaie, Angelica Pamfilie și Adina Ungur.

Spectacolul este prezentat în limba română, fiind inclus în Studio Puck, un proiect care cuprinde o serie de producții teatrale destinate spațiilor neconvenționale (grădinițe, școli, cluburi) și care încurajează o altfel de colaborare între artiștii Teatrului de Păpuși „Puck.

Vârsta minimă recomandată este de doi ani. Spectacolul mai poate fi urmărit și sâmbătă, 9 mai, de la ora 18.

Tot luni a fost difuzat și spectacolul în limba maghiară „Șoricelul fără frică”/„Az egér, aki nem ismerte a félelmet”, după Frații Grimm, în regia lui Urmánczi Jenő. Eroul povestirii este Cingár Elemér, un șoricel care pornește în aventură ca să afle ce este frica.

fata babeiAcțiunea spectacolului se petrece în podul în care șoriceii se adăpostesc de frigul iernii. Este un spațiu îngust și aglomerat, plin cu lucruri aruncate de-a lungul anilor.

„Tema fricii este abordată în povestea noastră prin prisma unei arme unice, reprezentative omului: umorul. Povestea originală scrisă de Frații Grimm este adaptată publicului de peste șase ani, cheia transpunerii fiind zoomorfizarea tuturor personajelor, creând astfel o distanță confortabilă între copii și acțiune, fără a limita însă accesul la mesaj. Se creează astfel un spațiu propice dramaturgiei oferite în versiunea ei originală, cât și a reprezentările vizuale adecvate”, spune Urmánczi Jenő, regizorul spectacolului.

Regia este semnată de Urmánczi Jenő, scenografia și păpușile de Tomos Tünde, iar muzica de Domokos Előd. În distribuție: László Réka, Takács Enikő, Balogh Dorottya și Domokos Szabolc.

Vârsta minimă recomandată este de cinci ani. Spectacolul poate fi, de asemenea, urmărit și sâmbătă, 9 mai, de la ora 18.

Totodată, miercuri, 6 mai, de la ora 10, vor fi difuzate alte două spectacole de marcă din repertoriul Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca.

Unul dintre acestea este „Strada cu îngeri”, reprezentație nonverbală, în scenariul regia și scenografia lui Decebal Marin, care vorbește despre legătura dintre lumea umană și cea angelică. Într-un limbaj poetic, specific jocului de marionete, sunt surprinse aspecte din cotidian care, la intervenția îngerilor, reușesc să trezească binele în sufletul omului, făcându-l să devină mai conștient de frumusețea din jurul său.

Este primul spectacol de acest tip care pune un accent deosebit pe inteligența emoțională, urmărind să reconstruiască acea punte care leagă raționalitatea oamenilor mari de puritatea și inocența sufletului de copil.

„Acest spectacol nu este despre a învăța ceva, ci despre o trezire delicată, sensibilă, a unei cortine, care este transfigurată scenic într-o anumită cheie. Urmărim să atingem sufletul celui care este deschis sã privească în profunzime”, spune regizorul.

Muzica este compusă de Traian Păcurar. Caracterele sunt semnate de Ioan Bătăiosu și Decebal Marin, pictura de Elena Ilaș, iar sculptura de Florin Marin. În distribuiție: Andreea Bolovan, Ștefan Craiu, Robert Gutunoiu și Andra Ștefan.

Vârsta minimă recomandată este de cinci ani. Spectacolul poate fi urmărit și duminică, 10 mai, de la ora 18.

Celălalt spectacol care va fi difuzat pe pagina de Facebook a festivalului WonderPuck este „Ha én lennek Mátyás Király”/„Dacă aș fi Matia Corvin”, în regia lui Urmánczi Jenő. Spectacolul se joacă în limba maghiară și aduce în prim-plan câteva episoade incredibile din viața lui Corvin: asediul cetății Szabacs de la Tibrili, legende despre nebunul regelui, despre husarul îndrăgostit sau despre judecătorul crunt al Clujului.

Distribuția este alcătuită din Balogh Dorottya, László Réka, Domokos Szabolcs și Okos Attila Ákos. Scenografia și păpușile sunt realizate de Liviu Bora.

Vârsta minimă recomandată este de patru ani. Spectacolul va fi difuzat și duminică, 10 mai, de la ora 18.

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat în 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde peste 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.

Articole Noi